Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Indesit IWC 6105 - pralka martwa, po paru minutach migają diody.

grzegorz81 08 Dec 2017 00:58 2157 4
    grzegorz81
    Level 10  
    Na zdjęciu z załącznika diody które migają. W podobnych tematach znalazłem, że to może być problem z elektroniką pralki. Natomiast chciałbym wiedzieć czy można z tego migania odczytać błąd jaki występuje i czego dotyczy (od czego zacząć?). Jak się odczytuje taki kod błędu?
    grzegorz81
    Level 10  
    Więc świecące diody oznaczają błąd F06 tak? I uszkodzenie dotyczy ryglowania drzwi - tam szukać przyczyny awarii? Znalazłem gdzieś w sieci jak odczytujemy błędy dla tej pralki (patrz załącznik) oraz informację że F06 –to problem z górnym panelem lub taśmą łączącą oba programatory. Zatem F06 to błąd zamykania drzwi czy problem z panelem sterowania (programatorem)?
    grzegorz81
    Level 10  
    Dzisiaj sprawdziłem zamek drzwi - wygląda ok. ma 1,3K, grzałka ma 300Ω, czujnik grzałki 25K. Na płytce programatora nie widać żadnych uszkodzeń czy jakiegokolwiek zużycia. Czy można coś jeszcze sprawdzić? Czy to oznacza że wina leży w module?
    grzegorz81
    Level 10  
    Pralka naprawiona. Wymieniłem elektronikę - moduł i programator na używane. Wszystko działa jak należy. Wychodzi na to że w tych pralkach to tylko elektronika się psuje.