Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Dell P791 wylane kondensatory w zasilaczu

mack23 10 Sie 2005 16:03 1360 8
  • #1 10 Sie 2005 16:03
    mack23
    Poziom 17  

    Witam!
    Dostałem od kolegi do naprawy powyzszy monitor. gdy go włączyłem działał normalnie, obraz prawidłowy. Problem polegał na tym że dymiło się z kondensatora w przetwornicy 150uF/ 450V( na rysunku C2). C1 (68uF/ 450V) na płytce z tyłu monitora tez jest wybrzuszony. Wyczyściłem płyte, wymieniłem dymiący kondensator (miałem tylko na 400V włożyłem tylko zeby sprawdzic) włączyłem monitor i znowu obraz jest, ale kondensator grzeje sie. Zmierzyłem na nim napięcie i się troche zdziwiłem: 580V !!! długo szukałem przyczyny ale w końcu znalazłem na płytce z tyłu był przypalony rezystor 1M (miał jakies 30M po zmierzeniu). ( naszkicowałem prowizoryczny schemat tej płytki, wygląda to na jakąś przetwornice podwyzszającą napięcie). po wymianie rezystora napięcie na kondensatorze C2 (Uab) ma przy wyłączonym monitorze 350V a jak włącze włącznikiem 440V.
    Nie wiem czy to prawidłowe napięcia dla tego monitora. Nigdy nie spotkałem sie z taką przetwornicą. Z góry dziękuje za wszystkie podpowiedzi

    0 8
  • #2 10 Sie 2005 16:38
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    W tym monitorku jest układ podbijający napięcie w przetwornicy.
    Spotkałem się z podobnymi usterkami. Np Hyundai Q790 ma taką przetwornicę i dość często wysiada w nim rez. 2M i poza wystrzelonym kondensatorem nic więcej. Z pewnością jest analogiczny do Twojego 1M.
    Napięcie przetwornicy sięga jednak 400V a nie 440V. 440 z pewnością jest zbyt wysokie. zapas 10V na kondensatorze to za mało.

    Dodano po 3 [minuty]:

    Co do wybrzuszenia C1 - niektóre kondensatory maja plastik który od nowości jest wybrzuszony.

    0
  • #3 10 Sie 2005 21:19
    mack23
    Poziom 17  

    Zastanawiam się co jeszcze może być powodem tak wysokiego napięcia. Na małej płytce wszystko sprawdzone ( oprócz scalaka). Wydaje mi sie ze to bedzie coś na płycie, bo napięcie rośnie dopiero po włączeniu włącznikiem sieciowym (wcześnej ma 350V). Ma ktoś jakieś pomysły? bo mi powoli się kończą. Pozdrawiam i dzięki za odpowiedz

    0
  • #4 11 Sie 2005 08:20
    lisek
    Spec od monitorów

    DELL P791 to Samsung PG17HS = Samsung 750P
    szukaj na Elektrodzie > było

    0
  • #5 11 Sie 2005 09:49
    radoslaw13
    Spec od monitorów

    Nie mam przed sobą schematu i nie mogę odpowiedzieć konkretnie.
    Musisz wyodrębnić układ podbijania napięcia. Bo tam jest uszkodzenie. W tym układzie jest z pewnością wymieniony 1M. Zacząłbym od sprawdzania elementów podpiętych do 1M (nie ma tam przypadkiem w szeregu innego rezystora?) Jeśli wszystkie elementy są OK pozostał scalak i tranzystor.

    0
  • #6 11 Sie 2005 12:30
    dariuszm2
    Poziom 34  

    Cześć.
    Wymieniłbym również elektrolity w przetwornicy (szczególnie te mniejszych pojemności po stronie pierwotnej).
    Pozdrawiam.

    0
  • #7 11 Sie 2005 12:49
    mack23
    Poziom 17  

    lisek:
    Znalazłem kilka tematów odnośnie tego monitora, ale nie znalazłem nic co dotyczy mojego problemu.
    w szeregu z tym 1M był jeszcze jeden taki sam, tez go wymieniłem chociaż był dobry. Pozatym w tym układzie wszystko posprawdzałem, pozostał tylko scalak i tranzystor. Nie mam takiego scalaka, więc narazie będe szukał usterki gdzie indziej.
    Pozdrawiam

    0
  • #8 11 Sie 2005 12:50
    lisek
    Spec od monitorów

    A co to za scalak?

    0
  • #9 11 Sie 2005 23:00
    mack23
    Poziom 17  

    scalak to MC33260p

    0
  Szukaj w 5mln produktów