Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Iveco Daily 35C15 - Błąd EDC, nie odpala

08 Gru 2017 20:51 6561 3
  • Poziom 3  
    Witam, mam problem z Iveco jak w temacie 3.0 176 HP
    Jednemu z kierowców brakło prawdopodobnie paliwa, auto zgasło pali się kontrolka EDC, nie dochodzi prąd do pompy, pompa spięta na krótko działa.
    Bezpieczniki całe
    Na forum jest podobny temat jednak bez wyjaśnienia w jaki sposób zostało naprawione. Jedyna przydatna informacja jest o czujniku położenia wału który będę weryfikował dziś lub jutro jak będę miał auto "na stole"
    Chciałbym podpytać co warto również sprawdzić jeżeli nie będzie to problem czujnika położenia.
    Wiem że sama kontrolka to za mało, do sprzętu diagnostycznego nie mam niestety dostępu.
    Dodam jeszcze że auto kręci bardzo "ospale"
    Za jakie kolwiek wskazówki piwko !
  • Poziom 2  
    Proponuje sprawdzić okolice jaki i złącza w dolnej okolicy chłodnicy wody z lewej strony auta pod względem korozji oraz ciągłości przewodów
  • Poziom 31  
    W puszce z bezpiecznikami i przekaźnikami nad silnikiem są dwa przekaźniki od wtrysku: główny i od pompki paliwa.
    Czy załącza się przekaźnik główny?
    Jeżeli będzie przerwa pomiędzy sterownikiem a przekaźnikiem pompki paliwa (sterownik zwiera przekaźnik do masy) to silnik nie odpali nawet jak na krótko damy plus na pompkę. Można spróbować zewrzeć przekaźnik do masy przez kontrolkę 12V. Jeżeli zewrzemy przewód sterowania drutem miedzianym do masy to silnika nie odpalimy. Po włączeniu stacyjki na zaworze dawki na pompie WC powinno być +12V. Pompa WC z odłączoną wtyczką pompuje do maksymalnego ciśnienia.
    Najpierw sprawdź przewód przekaźnik sterownik.