Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

pompa leszno lfp pco 24/6 nie pracuje

melman666 11 Gru 2017 17:45 420 13
  • #1 11 Gru 2017 17:45
    melman666
    Poziom 10  

    Witam

    pompa lfp pco 25/6 solar w centralnym ogrzewaniu przestała pracować. Jest podłączona do prostego sterownika służącego tylko do załączania pompy.
    Pompa minimalnie buczy, tak że prawie nie można tego zauważyć. Podłączyłem miernik poboru energii elekrycznej do sterownika, pompa pobiera 12,5W. Sprawdziłem jeszcze do pewności ile pobiera sam sterownik, pobiera od 1 do 2.5W w zależności czy podane napięcie czy nie.
    Te 12,5 to za mało, wegług instrukcji na najniższym biegu pobiera 35W.
    Sprawdzałem filtr czy jest czysty, odkręcałem śrubę na pompie by poruszać wirnik, chodzi bez oporu.

    0 13
  • #3 11 Gru 2017 18:15
    melman666
    Poziom 10  

    A czy kondensator może dawać takie objawy tzn. że pobór pompy jest za mały?

    0
  • #4 11 Gru 2017 19:22
    kryst
    Poziom 13  

    35W to chyba z obciążeniem.Według mnie to kondensator.

    0
  • #5 13 Gru 2017 09:20
    melman666
    Poziom 10  

    Wiem że mam kupić kondensator 2,5uf
    ale co oznaczają pozostałe parametry?

    na górze 4 16.15.85.. to numer modelu, ale czy można z tego odczytać jakieś porametry?
    W 24/14 ?

    425V - 30000h/cl A to czas pracy/zywotności tego kondensatora?
    -25/85/21 to temperatura nim i max w jakiej może pracować, a 21 to temp optymalna?

    Czy w tym kondensatorze na znaczenie podłączenie przewodów tzn czy można pomylić lewy z prawym?

    pompa leszno lfp pco 24/6 nie pracuje

    0
  • Pomocny post
    #6 13 Gru 2017 18:33
    kryst
    Poziom 13  

    Główne parametry to napięcie i pojemność np. KONDENSATOR ROZRUCHOWY 2.5uF 450V.
    I wymiary by zmieścił się do puszki. Z kablami to tu akurat wszystko jedno jak podłączysz.[/syntax]

    0
  • #7 14 Lut 2018 08:01
    melman666
    Poziom 10  

    Wymieniłem kondensator i pompa nadal nie pracuje. Co może być jeszcze powodem?
    pompa pobiera 12,5W. ale nie kręci.

    0
  • Pomocny post
    #8 14 Lut 2018 09:32
    Sstalone
    Poziom 26  

    melman666 napisał:
    Wymieniłem kondensator i pompa nadal nie pracuje. Co może być jeszcze powodem?
    pompa pobiera 12,5W. ale nie kręci.


    Nie wiem jaki jest schemat tej konkretnej pompy, ale tu masz przykład pewnie podobnego schematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15105750#15105750

    Sprawdziłbym zamknięcie poszczególnych obwodów, przyczyną może być przełącznik, styki w gnieździe w które wchodzi płytka, no i przerwanie drutu w silniku, przepalenie.

    A wirnik chodzi, nie zablokował się, sprawdzałeś?

    0
  • #9 14 Lut 2018 09:38
    melman666
    Poziom 10  

    Wirnik chodzi bez oporu

    0
  • #10 14 Lut 2018 15:52
    kryst
    Poziom 13  

    A sprawdź na osobnym gniazdku i kablu.Podłącz kabel z wtyczką do pompy zamiast tego sterownika i sprawdź na innym gniazdku, czy ruszy .

    0
  • #11 15 Lut 2018 07:45
    melman666
    Poziom 10  

    Mierzyłem miernikiem styki ze sterownika przy pompie, tak gdzie sie je podłącza. Jest napięcie. Ale możliwe że coś jest ze stykami przy pokrętle do ustawiania obrotów bo chyba podczas regulacji na sekundę pompa ruszyła.

    0
  • Pomocny post
    #12 15 Lut 2018 08:45
    Sstalone
    Poziom 26  

    melman666 napisał:
    Mierzyłem miernikiem styki ze sterownika przy pompie, tak gdzie sie je podłącza. Jest napięcie. Ale możliwe że coś jest ze stykami przy pokrętle do ustawiania obrotów bo chyba podczas regulacji na sekundę pompa ruszyła.


    Kolego, stosuj systematyczne podejście. Co za regulacja w pokrętle, płynna regulacja? Czy tylko przestawianie z 1 na 2 bieg? Po pierwsze, sprawdzenie połączeń na pokrętle wymaga jego wyjęcia i ręcznego połączenia odpowiednich styków np. miernikiem lub za pomocą np. kabelka z krokodylkami i załączenia napięcia.

    A nie jest tak, że sterownik ma płynną regulację obrotów, na którym ustawiono zbyt małą minimalna wartość obrotów minimalnych i pompa nie ma siły ruszyć?

    0
  • #13 15 Lut 2018 09:21
    melman666
    Poziom 10  

    pompa ma 3 biegi, bez płynnej zmiany obrotów, zgadza się schemat podany we wcześniejszym poście
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=15105750#15105750
    Gdy wcześniej pisałem o napięciu na stykach to chodziło o kabel z napięciem zasilających pompę. SStalone, tak jak piszesz, żeby sprawdzić samo sterowanie obrotów pompy, trzeba ją rozkręcić. Dziękuję za porady.

    0
  • #14 22 Lut 2018 09:27
    melman666
    Poziom 10  

    Gniazdo z pokrętłem nie miało styku a plastik przy gnieździe był trochę stopiony.
    Musiało się grzać aż brakło styku.

    Ciekawy jestem jak się to stało że styku nie było a pobór pompy był 10W?

    0