Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LG MB3774W - Mikrofala - próby naprawienia panelu, części.

Łukasz Gorzelski 12 Dec 2017 17:30 1452 12
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    Witam. Czy miał ktoś do czynienia z problemem panelu sterującego w tej mikrofali ? Widziałem jeden temat, który został dawno zamknięty i nie ratuje problemu. Czy warto w ogóle naprawiać tą wieloletnią mikrofalę?
    Nie mogę znaleźć następujących części :
    Klawiatura membranowa oraz coś w rodzaju przełącznika - stycznika.
    LG MB3774W - Mikrofala - próby naprawienia panelu, części.IMG_201712...171320.jpg Download (886.08 kB) LG MB3774W - Mikrofala - próby naprawienia panelu, części.IMG_201712...171248.jpg Download (2.59 MB)
    Z góry dziękuje za ewentualne linki do wymienionych części.
  • Helpful post
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. PCK-112D2M to przekaźnik zasilany 12V.Powinienes dostać bez problemu. Jeśli chodzi o klawiaturę to będzie ciężko, szukaj u producenta lub na aukcjach.
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    klamocik wrote:
    Daję głowę że wystarczy płyn do naczyń woda pędzelek a do przełącznika draska z zapałek.
    Co masz na myśli? Przecież tu nie ma jak się dostać do płytki z stykami na panelu. Co do przełącznika, to chyba żartujesz w tym momencie.
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    Myślisz że u nas w kraju nie dostanę takiego ?
    Pedros050
    Level 43  
    @Łukasz Gorzelski Myślę że jak dobrze poszukasz to na jakieś aukcji ktoś będzie miał przecież sprzedają różne części do mikrofali co porozbierali z zagranicy przywiezione.
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    Dzięki wielkie. Póki co, tematu nie zamykam. Może się coś, ktoś znajdzie na temat panelu.
    Loker
    Level 39  
    Przekaźnik możesz dać jakikolwiek 12V 16A (np. RFH34012) - jedyny problem to pokombinować jak go "upchnąć" na płytce drukowanej.

Co do klawiatury membranowej:
    - możesz poszukać u dystrybutorów części zamiennych do AGD - raczej małe szanse,
    - możesz kupić z demontażu - ryzyko, nie wiadomo w jakim będzie stanie,
    - możesz zamówić zrobienie takiej samej (są w Polsce firmy) - podejrzewam, że drogo,

Co się stało z tą klawiaturą, że chcesz ją wymienić?
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Ja proponuję poszukać na znanym portalu aledrogo wpisując frazę ,, mikrofala ,, Tam dorwałem 2 lata wstecz właśnie taki cały panel sterowania, jest to firma Piątek ( to nazwisko) z m. Głodno lub Głowno - oni części z tych starych mikrofalówek niektóre wystawiają na alledrogo ale trzeba do nich dzwonić. Mają używki ale z gwarancją. Nowej klawiatury lub panelu już nie znajdziesz.
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    Loker wrote:
    Przekaźnik możesz dać jakikolwiek 12V 16A (np. RFH34012) - jedyny problem to pokombinować jak go "upchnąć" na płytce drukowanej.

Co do klawiatury membranowej:
    - możesz poszukać u dystrybutorów części zamiennych do AGD - raczej małe szanse,
    - możesz kupić z demontażu - ryzyko, nie wiadomo w jakim będzie stanie,
    - możesz zamówić zrobienie takiej samej (są w Polsce firmy) - podejrzewam, że drogo,

Co się stało z tą klawiaturą, że chcesz ją wymienić?

Po prostu ni stąd i owąd przestały działać dwa najważniejsze przyciski. Klawiatura rozebrana, nic nie widać aby było uszkodzone. Druk czy membrana. Wszystko jest w porządku. Podobnie jak i taśma którą się podłącza pod płytę sterującą.
    wiesiekmisiek
    Level 33  
    Może wystarczy przemyć ten druk i membranę ciepłą wodą z płynem n/p do naczyń tak jak sugerował któryś post wyżej. Ja ostatnio też tego wyczynu musiałem dokonać w keybordzie Casio który nie odpalał się. Kilka godzin poświęciłem całej płycie głównej i nie znalazłem żadnego defektu. Po odklejeniu gumowego swicha startu stwierdziłem, że druk w tym miejscy jest pokryty pyłem jakby węglowym. Przemyłem to i sprzęt wystartował, nawija poleczki jak się patrzy. A z tym przekaźnikiem to po wylucie był sprawdzany? Cewka nie zwiera styków? Styki wypalone czy tylko tak na wszelki wypadek potraktowany jako do wymiany? Daj dobre foto od strony mocowania na płycie to może poszukam coś z wylutów, jeżeli nie znajdziesz już w żaden inny sposób z tym, że może być 20A.
    Łukasz Gorzelski
    Level 15  
    Darowałem sobie naprawę. Zamykam temat.