Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Tp-link TD-W8960N spadek prędkości po aktualizacji firmware

dropez13 13 Gru 2017 13:35 648 16
  • #1 13 Gru 2017 13:35
    dropez13
    Poziom 4  

    Witam, mam internet z Orange z prędkością do 10 mb/s. Na stronie producenta zauważyłem, że jest trochę nowsza wersja oprogramowania. Przed aktualizacją na stronie routera miałem prędkość ok 8500Kb/s. Po zrobieniu backupu, aktualizacji i przywróceniu ustawień prędkość spadła do 7860 kb/s. Czym to jest spowodowane i co mogę zrobić? Czy muszę ręcznie od nowa ustawiać router czy może to wina firmware? Z góry dziękuje za pomoc.

    0 16
  • #2 13 Gru 2017 14:03
    zlota_raczka
    Poziom 12  

    Zresetuj go i od nowa zainstaluj

    0
  • #3 13 Gru 2017 14:20
    dropez13
    Poziom 4  

    Czyli muszę przywrócić ustawienia fabryczne i ręcznie skonfigurować router? Czy to coś da? Po aktualizacji przywracałem ustawienia fabryczne i wczytałem wcześniej zapisaną konfiguracje.

    0
  • #4 13 Gru 2017 14:23
    zlota_raczka
    Poziom 12  

    Przytrzymaj długopisem ten przycisk z tyłu i poczekaj ok 10s

    0
  • #5 13 Gru 2017 14:38
    dropez13
    Poziom 4  

    Na pewno pomoże przywrócenie ustawień fabrycznych? Bo już przywracałem tyle, że później wczytywałem zapisane wcześniej ustawienia.

    0
  • #6 13 Gru 2017 14:40
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    dropez13 napisał:
    Bo już przywracałem tyle, że później wczytywałem zapisane wcześniej ustawienia.

    Nikt Ci nie da gwarancji.
    Przywróć ustawienia fabryczne i NIE wgrywaj ustawień z kopii, tylko z palca ustaw wszystko od nowa.

    0
  • #7 13 Gru 2017 15:14
    dropez13
    Poziom 4  

    Nie pomogło. Przywróciłem ustawienia fabryczne i ustawiłem ręcznie a prędkość dalej podobna 7863Kb/s

    0
  • #8 13 Gru 2017 16:00
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    A jaka to wersja sprzętowa tego routera?

    0
  • #9 13 Gru 2017 16:10
    dropez13
    Poziom 4  

    Wersja to 6.0

    0
  • #10 13 Gru 2017 21:49
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet

    Nie wiemy co mierzy i w jaki sposób router uśrednia wyniki. To co podałeś to nie jest prędkość synchronizacji łącza.
    Ustaw:
    PPPoE / LLC - koniecznie
    UBR
    MTU 1480
    Modulacja - recznie ADSL2+ (G992.5 Annex L ewentualnie Annex M)
    802.1Q - koniecznie wyłączone.

    To są optymalne ustawienia pod względem narzutu enkapsulacji dla linii DSL Orange.
    Nie baw się w częste restarty routera, bo stabilizator linii na DSLAM obniży Ci prędkość synchronizacji.

    0
  • #11 13 Gru 2017 23:09
    dropez13
    Poziom 4  

    Ustawiłem wszystko oprócz wyłączenia 802.1.q. Nie mogę znaleźć tego w opcji routera. Korzystałem z szybkiej konfiguracji i zaawansowanej. Internet działa zarówno na PPPoA i PPPoe (nie wiem która enkapsulacja jest lepsza) . Prędkość linii zbytnio się nie zmieniła wynosi 7909 Kb/s. W modulacji mam zaznaczone wszystkie opcje oprócz AnnexuM.

    0
  • #12 13 Gru 2017 23:24
    zlota_raczka
    Poziom 12  

    Nic nie grzeb... Naciskaj dalej... Wpisz tylko logowanie do neostrady i sieć wifi. Reszta sama się automatycznie ustawi

    1
  • #13 13 Gru 2017 23:44
    dropez13
    Poziom 4  

    Czyli wychodzi na to, że to wina oprogramowania (w co bardziej wierze) albo coś na Lini się pogorszyło. Jeśli ma ktoś jakieś pomysły co z tym fantem zrobić proszę pisać.

    0
  • #14 14 Gru 2017 00:08
    KOCUREK1970
    Poziom 43  

    dropez13 napisał:
    Jeśli ma ktoś jakieś pomysły co z tym fantem zrobić proszę pisać

    Wrócić do poprzedniego pewniejszego softu - tylko:
    konik666 napisał:
    Nie baw się w częste restarty routera, bo stabilizator linii na DSLAM obniży Ci prędkość synchronizacji.

    A wymiana oprogramowania wiąże się z restartem routera - i teraz pytanie, czy DSLM jeszcze bardziej Ci nie obetnie synchronizacji nawet na tym starym sofcie.

    Ja bym poczekał z 2 tygodnie - może wróci do lepszych wartości a jeśli nie, wtedy zrobić downgrade softu w routerze.

    1
  • #15 14 Gru 2017 00:10
    zlota_raczka
    Poziom 12  

    Ty rozumiesz co Ja pisze ?

    1. Wyłącz modem.
    2. Wciśnij przycisk RESET na tylnej ściance modemu i przytrzymaj 5 sekund. Musisz wziąć szpilkę lub długopis aby go wcisnąć.
    3. Po całej operacji po podłączaj wszystko i wszystkie diody zapalą się jednocześnie i modem uruchomi się ponownie w konfiguracji fabrycznej.
    4. Następnie wpisz w przeglądarce 192.168.1.1. Pojawi się okno w którym wpisujesz w nazwie użytkownika i haśle - admin.
    5. Po zalogowaniu klikasz i robisz SZYBKI START. Cały czas wciskasz dalej i nie zmieniasz niczego oprócz wpisania danych Neostrady udostępnionych przez usługodawce.

    6. By zmienić ustawienia sieci bezprzewodowej szukasz ustawienia interfejsów a następnie bezprzewodowe i dopiero teraz zmienisz dane.

    1
  • #16 14 Gru 2017 09:18
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet

    zlota_raczka napisał:
    Nic nie grzeb... Naciskaj dalej... Wpisz tylko logowanie do neostrady i sieć wifi. Reszta sama się automatycznie ustawi

    Automatycznie, to nie znaczy prawidłowo i optymalnie. Kiedyś Tepsa celowo wysyłała błędne konfiguracje na urządzenia klienckie (oczywiście dzierżawiony od nich za grube pieniądze Livebox konfigurował się prawidłowo).
    zlota_raczka napisał:
    Ty rozumiesz co Ja pisze ?
    1. Wyłącz modem.
    2. Wciśnij przycisk RESET ...

    Informatyka poznaje się po tym jak często robi resety ...
    KOCUREK1970 napisał:
    A wymiana oprogramowania wiąże się z restartem routera - i teraz pytanie, czy DSLM jeszcze bardziej Ci nie obetnie synchronizacji nawet na tym starym sofcie.
    Ja bym poczekał z 2 tygodnie - może wróci do lepszych wartości a jeśli nie, wtedy zrobić downgrade softu w routerze.

    Jeżeli nic innego nie pomoże, tak trzeba zrobić.

    dropez13 napisał:
    Ustawiłem wszystko oprócz wyłączenia 802.1.q. Nie mogę znaleźć tego w opcji routera. Korzystałem z szybkiej konfiguracji i zaawansowanej. Internet działa zarówno na PPPoA i PPPoe (nie wiem która enkapsulacja jest lepsza) . Prędkość linii zbytnio się nie zmieniła wynosi 7909 Kb/s. W modulacji mam zaznaczone wszystkie opcje oprócz AnnexuM.


    Jak nie możesz znaleźć, 802.1Q to znaczy że już wyłączone/ niezaimplementowane.
    PPPoE - bezwzględnie. (PPPoA działa, bo Orange robi pewien trik, aby zapewnić zgodność ze starszymi urządzeniami)
    W modulacji zaznaczone tylko AnnexL lub AnnexL+AnnexM lub AnnexA
    7909 - ten "miernik" nie pokazuje prędkości synchronizacji, gdyż ta zawsze będzie wielokrotnością ośmiu. Zrób zrzut ekranu z tym "miernikiem".

    0
  • #17 14 Gru 2017 16:46
    zlota_raczka
    Poziom 12  

    konik666 napisał:
    zlota_raczka napisał:
    Nic nie grzeb... Naciskaj dalej... Wpisz tylko logowanie do neostrady i sieć wifi. Reszta sama się automatycznie ustawi

    Automatycznie, to nie znaczy prawidłowo i optymalnie. Kiedyś Tepsa celowo wysyłała błędne konfiguracje na urządzenia klienckie (oczywiście dzierżawiony od nich za grube pieniądze Livebox konfigurował się prawidłowo).
    zlota_raczka napisał:
    Ty rozumiesz co Ja pisze ?
    1. Wyłącz modem.
    2. Wciśnij przycisk RESET ...

    Informatyka poznaje się po tym jak często robi resety ...
    KOCUREK1970 napisał:
    A wymiana oprogramowania wiąże się z restartem routera - i teraz pytanie, czy DSLM jeszcze bardziej Ci nie obetnie synchronizacji nawet na tym starym sofcie.
    Ja bym poczekał z 2 tygodnie - może wróci do lepszych wartości a jeśli nie, wtedy zrobić downgrade softu w routerze.

    Jeżeli nic innego nie pomoże, tak trzeba zrobić.

    dropez13 napisał:
    Ustawiłem wszystko oprócz wyłączenia 802.1.q. Nie mogę znaleźć tego w opcji routera. Korzystałem z szybkiej konfiguracji i zaawansowanej. Internet działa zarówno na PPPoA i PPPoe (nie wiem która enkapsulacja jest lepsza) . Prędkość linii zbytnio się nie zmieniła wynosi 7909 Kb/s. W modulacji mam zaznaczone wszystkie opcje oprócz AnnexuM.


    Jak nie możesz znaleźć, 802.1Q to znaczy że już wyłączone/ niezaimplementowane.
    PPPoE - bezwzględnie. (PPPoA działa, bo Orange robi pewien trik, aby zapewnić zgodność ze starszymi urządzeniami)
    W modulacji zaznaczone tylko AnnexL lub AnnexL+AnnexM lub AnnexA
    7909 - ten "miernik" nie pokazuje prędkości synchronizacji, gdyż ta zawsze będzie wielokrotnością ośmiu. Zrób zrzut ekranu z tym "miernikiem".


    Kolego proszę Cię nie mąć mu w głowie...
    Mam te rutery w serwisie bo je sprzedaje a miałem kilka modeli w domu i biurze...

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kolego @dropez13 postępuj zgodnie z instrukcją i wciskaj dalej nie zmieniając nic oprócz danych do logowania

    0