1.Panowie mój problem polega na tym że pompa z rozdzielacza podłogowego nie dość że pobiera wodę z bufora to jeszcze zaciąga wodę z zasilania rozdzielacza grzejnikowego. Założenia były takie że pompa która znajduję się na zasilaniu zaraz za buforem miała pchać wodę do grzejników i do podłogówki ale widzę że nie spełnia swojej funkcji, wiem że błędem było podłaczenie tych czterech rozdzielaczy na jednej rurze zasilającej stąd moje pytanie czy można to jakoś mało inwazyjnie przerobić czy muszę ciągnąć do kotłowni osobną rurę zasilania z rozdzielacza grzejnikowego.
2. Podłogówki jest w sumie około 200 m2, jakieś 1400 mb rury, i z pieca podaje temperaturę około 30 st na bufor i dalej na rozdzielacze. Robiłem już różne testy, dawałem wyższą temperaturę na bufor około 40 st, ale zużycie gazu było dużo wyższe, a tak grzeję z minimalną mocą jakieś 13 godzin na dobę, w domu mam jakieś 23 stopnie, jedynie co mnie denerwuje to że mam grzejniki w łazienkach które są zimne, planuję założyć sprzęgło by nie grzać tych dodatkowych 100 l wody w buforze i wtedy może mógłbym podnieść temp na piecu bez drastycznego wzrostu zużycia gazu, dodam jeszcze że podniesienie temp powyżej 28 st w buforze, paląc kominkiem jest niemożliwe, stąd chęć zlikwidowania go.
3. Dodałem rysunek sprzęgła jakie chciałbym kupić, doradźcie czy zda egzamin.
2. Podłogówki jest w sumie około 200 m2, jakieś 1400 mb rury, i z pieca podaje temperaturę około 30 st na bufor i dalej na rozdzielacze. Robiłem już różne testy, dawałem wyższą temperaturę na bufor około 40 st, ale zużycie gazu było dużo wyższe, a tak grzeję z minimalną mocą jakieś 13 godzin na dobę, w domu mam jakieś 23 stopnie, jedynie co mnie denerwuje to że mam grzejniki w łazienkach które są zimne, planuję założyć sprzęgło by nie grzać tych dodatkowych 100 l wody w buforze i wtedy może mógłbym podnieść temp na piecu bez drastycznego wzrostu zużycia gazu, dodam jeszcze że podniesienie temp powyżej 28 st w buforze, paląc kominkiem jest niemożliwe, stąd chęć zlikwidowania go.
3. Dodałem rysunek sprzęgła jakie chciałbym kupić, doradźcie czy zda egzamin.