Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Arduino zdalne sterowanie silnikiem słaby zasięg

mateusz.22 15 Dec 2017 12:46 990 15
    mateusz.22
    Level 7  
    Witam serdecznie. Zwracam się z ogromną prośbą o pomoc. Buduję projekt, w którym mam za zadanie zdalnie sterować silnikiem krokowym. Używam sterownika microstep driver oraz modułu radiowego na 433 MHz z odbiornikiem z zestawu FS100a oraz pilotem jako nadajnikiem. Kiedy podłączam zwykłego leda i jednym przyciskiem go włączam a drugim wyłączam odbiera w całym domu nawet przez 3 ściany. Problem polega kiedy podłączam do arduino odbiornik oraz sterownik silnika wtedy zasięg spada do 4-5 metrów. Co może być źródłem zakłóceń w odbieranym sygnale i w jaki sposób można to wyeliminować? Dodam, że do odbiornika dolutowałem antenkę dla poprawy odbierania sygnału. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc.
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    Freddy
    Level 43  
    Nie pomyślałeś o tym, że silnik może zakłócać?
    mateusz.22
    Level 7  
    W sumie była to moja pierwsza myśl, lecz nie wiem jak to rozwiązać. Czy ktoś ma pomysł w jaki sposób można zmniejszyć te zakłócenia?
    Anonymous
    Anonymous  
    mateusz.22
    Level 7  
    Niestety najlepiej by było aby zostało na takim pilociku ze względu na to, iż przyszły użytkownik jest starszym mężczyzną i ma za zadanie za pomocą 4 przycisków obsłużyć pewne urządzenie napędzane silnikiem. Na podwórku testy wykazały, że diodę odpalałem z odległości 30 metrów spokojnie, lecz zgasić ją mogłem dopiero z około 10 metrów. Nie wiem czym dokładnie jest to spowodowane. Jeżeli na silnik nie podaje prądu (sterownik jest disable) wtedy mogę uzyskać znaczną odległość nawet w domu. Czyli wina na 99% leży po stronie silnika.
    Anonymous
    Anonymous  
    Freddy
    Level 43  
    Jaka masz antenę do odbiornika?
    Jakie odkłócenie zasilania w odbiorniku?
    Jak sterujesz silnikiem?
    Jakie filtry przeciwzakłóceniowe zainstalowałeś?
    Anonymous
    Anonymous  
    mateusz.22
    Level 7  
    1)Do odbiornika dolutowałem 17 cm drucika miedzianego w izolacji
    2)Odkłócania zasilania w odbiorniku jeszcze nie testowałem, lecz myslałem nad dołączeniem kondensatora przed odbiornikiem
    3) Pierwszy przycisk włącza sterownik , drugi wyłącza sterownik, trzeci przycisk funkcją Tone(pin,częstotliwość) zadaje jedną prędkość obrotową silnika, zaś czwarty przycisk rownież funkcją Tone zadaje drugą prędkość
    4)Jeszcze filtrów przeciwzakłóceniowych nie montowałem jedynie poskręcałem kable dwóch par cewek wychodzących z silnika do sterownika ale za dużo to nie pomogło
  • Helpful post
    Freddy
    Level 43  
    No zacznij od sprawdzenia i zrobienia tego - zwłaszcza pkt. 2 i 4.
    R-MIK wrote:
    Ten pilot to co nadaje? Jest tam jakiś protokół z CRC?
    To najprostszy układ nadajnika i odbiornika jaki może być, bez żadnych dodatków.
    Jak nie potrafisz tego stwierdzić po zobaczeniu zdjęcia tegoz odbiornika, to po co zabierasz głos w dyskusji? :)

Rodzaj filtra i jego parametry zależą oczywiście od silnika.
    gaskoin
    Level 38  
    Gdybyś wrzucił schemat to też łatwiej byłoby pomóc
    Anonymous
    Anonymous  
    Piottr242
    Level 23  
    mateusz.22 wrote:
    Na podwórku testy wykazały, że diodę odpalałem z odległości 30 metrów spokojnie, lecz zgasić ją mogłem dopiero z około 10 metrów.

Czym zasilasz odbiornik i mikrokontroler?
    To co napisałeś mogłoby sugerować, że za spadek zasięgu odpowiada spadek napięcia na odbiorniku po załączeniu obciążenia.
    mateusz.22
    Level 7  
    Po zastosowaniu kondensatora filtrującego zasilanie odbiornika oraz filtra przeciwzakłóceniowego na silniku zasięg znacząco wzróśł. Jeszcze mam pytanie czy można poprawić zasięg poprzez odpowiedni dobór antenki? W tej chwili dolutowałem 17 cm miedzianego drucika, lecz chętnie posłucham rady kogoś mądrzejszego. Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi
    Freddy
    Level 43  
    Przy odbiorniku nie ma to aż tak wielkiego znaczenia. Na Twoim miejscu, próbowałbym dalej z odkłóceniem całości.

Oczywiście można obliczyć antenę na pasmo 433MHz, lub wpisać w Google i zobaczyć sobie gotowe obrazki z wymiarami.