Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Domofon Urmet Zasilacz 18a1 z panelem 5025,unifon 1132. Nie działa mikrofon na p

robik2006 15 Dec 2017 16:42 1938 10
    robik2006
    Level 11  
    Mam taki oto zestaw jak poniżej i mówiac do panelu nie słychać w unifonie dzwieku

-Zasilacz 18A1
    -Panel 5025
    -Unifony 1132

Sprawdziłem napiecię w unifonie na lini głośnika pomiedzy zaciskie mmasy 10(6mostek) a zaciskiem 1 głośnika i napiecie wynosi;
    -0,2 V przy podniesionej słuchawce
    -5.1V przy odłożonej słuchawce(widełki wcisniete)
    Po przystawieniu ucha do słuchawki unifonu i odpinaniu i podłaczaniu wtyku gniazdka słuchawki słychać stukanie co oznaczało by ze jakieś napiecie tam jest.

Na stykach zasilacza pomiedzy MP a -0 1.2V

Sprawdziłem poprawnosć połaczeń oraz stanu przewodów ,domofon dopiero co założony wiec nie można wykluczyć usterki zasilacza lub panela.Do panela podłaczone są trzy unifony .Wszystkie funkcie działają prócz tego mikrofonu w panelu.

Ma ktos jakieś pomysły co i jak sprawdzić żeby wyeliminować usterkę panela lub zasilacza ?
    Z góry dziekuje za sugestie.
    Moderated By Tracer2:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

zybex
    Helpful for users
    Trzeba nowy zestaw zawsze przetestować na stole. Wystarczy próba z jednym unifonem. Jak wszystko działa prawidłowo, to wtedy dopiero można montować poszczególne elementy na swoich miejscach. Nigdy nie zdarzyło mi się montować czegoś bez uprzedniego sprawdzenia (chodzi o zestawy domofonowe). Żadnych napięć nie trzeba wtedy mierzyć, tylko spokojnie wszystko połączyć ze sobą.

Gdybyś chociaż pokazał jak to wszystko podłączyłeś, tzn, schemat z którego korzystałeś i dokładne zdjęcia poszczególnych elementów zestawu, to wtedy można by ci było coś podpowiedzieć, ewentualnie wyłapać jakiś błąd.
    robik2006
    Level 11  
    Niewiem czy bedzie cos tam widać bo na polu juz ciemno było.

Korzystałem ze schemat instalacji domofonowej z zasilaczem 18a1 oraz panelem nr ref 5025/3 dołączonym do instrukcji
    Podłaczenie wyglada teoretycznie :) prosto w unifonie(nr ref 1132) podłaczyłem rownolegle trzy linie mikrofonu zacisk masa(0) i zacisk 2 to idzie do zasilacza 18a1pod zacisk masa (0) i zacisk MU(mikrofon unifonu)
    Natomiast zasilacz z panelem(5025) podłaczyłem w nastepujacy sposób masa (0) i zacisk MP i to idzie do panela pod zacisk MK(minus wzmacniacza mikrofonu) i zacisk 441(plus wzmacniacza mikrofonu).
    Moderated By Tracer2:

3.1.13. Dbaj o poprawność językową i zachowuj zasady netykiety. Nie wysyłaj wiadomości z których trudno wywnioskować co ich autor chciał przekazać.

zybex
    Helpful for users
    No niestety nie da się dokładnie zobaczyć wszystkich podłączeń na tych zdjęciach. W każdym razie musisz sprawdzić, czy w panelu na zacisk 441 przychodzi napięcie zasilania mikrofonu. Z zasilacza wychodzi to napięcie z zacisku MP.
    robik2006
    Level 11  
    Zdaje sobi sprawę ze słabo widać ale rece daje sobie uciąć kilka razy sprawdzałem i jest ok.
    Jest juz na zewnatrz ciemnio i zimnio ale sprawdziłem na zasilaczu pomiedzu zaciskiem O a MP jest 1.2 Va po odłaczeniu przewodów idących do panela jest na zasilaczu 8V. Jutro sprawdzę co sie dzieje przy panelu.

Moderated By Tracer2:

zybex
    Helpful for users
    No właśnie te 1,2V to za małe napięcie i dlatego chciałem ci zasugerować abyś odłączył kabelek od panelu i wtedy je zmierzył. Teraz już wiadomo, że panel za bardzo obciąża to wyjście i dlatego musisz obejrzeć dokładnie co tak jest nie tak. Być może jest jakieś zwarcie na płytce albo wzmacniacz mikrofonowy jest uszkodzony. Trzeba sprawdzić wtedy poszczególne jego elementy, szczególnie tranzystory i ewentualnie kondensator ceramiczny równoległy do mikrofonu (o ile tam występuje).
    robik2006
    Level 11  
    Sprawdziłem to samo dzieje sie na panelu 1.3v a po odłaczeniu na przewodach idących na lini mikrofonu do wzmacniacza 8.5 V.
    Czyli zwarcie moze powodowac taki spadek napiecia?Co mozna by sprawdzić czy konieczne jest wylutowanie elementów?Tak kondensator ceramiczny tam jest.
    A czy to napiecie na lini mikrofonu we wzmacniaczu wydaje sie ok?
    Moderated By Tracer2:

• Helpful post
    zybex
    Helpful for users
    robik2006 wrote:

A czy to napiecie na lini mikrofonu we wzmacniaczu wydaje sie ok?

Według mnie te 8,5V to napięcie jest prawidłowe. Szukaj miernikiem zwarcia, które obciąża tak bardzo linię mikrofonu. Sprawdź czy przypadkiem sama linia nie obciąża tego wyjścia. Odłącz zatem kabelek przy samej kasecie, tzn. tylko żyłę mikrofonu i wtedy mierz na niej napięcie względem zacisku masy.
    robik2006
    Level 11  
    Zle może napisałem wczesnie sprawdziłem przy panelu po odłaczeniu przewodów i jest 8.5 wiec musze coś pokombinować z plytką panelu chyba musze zangażować w to jakiegos elektronika żeby mi to posprawdzał bo nie uśmiecha mi sie inwestowac w nowy panel skoro jest tam kilka elementów elektronicznych.Jak się okaże ze wszystko gra to kupie zasilacz.Dam znać jak sprawdzi elektronik tą plytkę.Narazie dzieki bo ja już nic sam tu wiecej nie wskuram.
    Moderated By Tracer2:

robik2006
    Level 11  
    Po wstepnej diagnozie w panelu uszkodzony jest tranzystor jutro mam go odebrać i zobaczymy czy zadziała.
    Moderated By Tracer2:

robik2006
    Level 11  
    Prawdopodobnie dostałem bubla produkcyjnego po wymianie tranzystora wszystko działa aż miło napiecie pomiedzy MK a 441 linia mikrofonu w panelu 7,5V.
    Zybex dzieki za pomoc.
    Moderated By Tracer2: