Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Robot sprzątający, odkurzający, jaki wybrać?

acd101 16 Dec 2017 16:15 7815 13
    acd101
    Level 9  
    Poszukuje robota sprzątającego w cenie około około 700-1000zł, sprzęt ma być nowy i taki który spełni się na wysokości zadania, tzn żeby nie był to awaryjny chinol "no name" do którego nie ma zamiennych części eksploatacyjnych takich jak np filtry, pady, szczotki. Czy ma ktoś z was doświadczenia z takim sprzętem i może coś polecić, doradzić?
    WSRH
    Level 16  
    Jak nie chcesz chinola no name to musisz trochę dołożyć i kupić Xiaomi Vacuum v1, części zamienne są, serwis w PL również, jakość odkurzania lepsza niż w roombie 980 za 5 tysięcy. Od razu mówię że nie jestem "xiaomilepsze" bo dużo rzeczy mają słabe, np telefony.

Omijaj wszelkie Ilife albo inne wynalazki, one nie mają skanera pomieszczenia tylko obijają się od przeszkód i robią zamieszanie.
    acd101
    Level 9  
    Teraz takie roboty to żadna nowość, one znacznie staniały od czasu wejścia do sprzedaży, więc chcę się zmieścic w 1000zł. W tej kwocie widziałem nowe np Philips, Goclever, Samsung i IRobot Roomba 605. Tylko problem co wybrać?
    WSRH
    Level 16  
    Z tych co wymieniłeś to jedno padło które jeździ losowo i odbija się od ścian, żadnej roznicy. Wybierz wyglądem i firmą
    acd101
    Level 9  
    WSRH dziekuje za opinię. Czy jeszcze ktoś mógłby coś napisać nt robotów do około 1000zł ?
    wnoto
    Level 34  
    WSRH wrote:
    Omijaj wszelkie Ilife albo inne wynalazki, one nie mają skanera pomieszczenia tylko obijają się od przeszkód i robią zamieszanie.

założeniem robota jest że sprząta codziennie. Statystyka podpowiada że odwiedzi w tygodniu prawie wszystkie miejsca. Ale i tak raz na jakiś czasem nieżaleznie czy losowo czy skanuje trzeba przejechać zwykłym odkurzaczem. To po co przepłacać ?
    acd101
    Level 9  
    Szukam robota który dobrze się sprawdzi, wtedy odkurzacz będzie doraźnie sporadycznie używany.
    WSRH
    Level 16  
    No to trzeba dołożyć jak tak
    dareksyn
    Level 8  
    Z ciekawości zapytam... co ile trzeba opróżniać zbiornik na kurz i to co odkurzacz "wciągnie"? Rozumiem, że zależy to od modelu i np. każdy z odkurzaczy https://irobot.pl/pl/ będzie miał inną pojemność?? A co w przypadku, jak odkurzacz jest w trakcie sprzątania, nas nie ma w domu, a zbiornik jest pełny?
    WSRH
    Level 16  
    Ten odkurzacz to nie odgruzowywanie po imprezie, on jedynie odkurza te rzeczy których nie zobaczysz, ja byłem w szoku jak odkurzałem normalnym mocnym odkurzaczem, byłem pewien że w 100% odkurzone dokładnie, po czym włączyłem Xiaomi z pustym pojemnikiem, 60 metrów odkurzał 30 minut i pojemnik był w połowie pełny, głownie włosami i kurzem...

Ja swojego Xiaomi opróżniam dwa razy w miesiącu (odkurza 2 razy w tygodniu) a czyszczę raz w miesiącu, czyszczenie jest mega proste, najgorsze są wplątane włosy ale na to nie ma rady...
    r103
    Level 33  
    dareksyn wrote:
    Z ciekawości zapytam... co ile trzeba opróżniać zbiornik na kurz i to co odkurzacz "wciągnie"? Rozumiem, że zależy to od modelu i np. każdy z odkurzaczy https://irobot.pl/pl/ będzie miał inną pojemność?? A co w przypadku, jak odkurzacz jest w trakcie sprzątania, nas nie ma w domu, a zbiornik jest pełny?

Przeczytaj instrukcję :sm9:

Pewnie coś takiego pisze - opróżnianie pojemnika po każdym czyszczeniu, czyszczenie filtra raz na tydzień.
    To naprawdę nie jest worek w odkurzaczu tylko maleńkie pudełeczko.
    Mają zazwyczaj jakiś czujnik zapełnienia - tak że jak się zapcha to koniec sprzątania i zjeżdża na bazę, ale to by
    trzeba sprawdzić przy konkretnym modelu bo jest ich dużo.
    cichy koksik
    Level 15  
    WSRH wrote:
    Xiaomi Vacuum v1, części zamienne są, serwis w PL również

Niby serwis jest,ale po opiniach w sieci jakby go nie było.
    WSRH wrote:
    jakość odkurzania lepsza niż w roombie 980 za 5 tysięcy

Ta,jasne.
    Bez porównania opiniować,ale nic dziwnego bo jakoś tak dziwnym trafem każdy 'xiaomilepszy' na yt w komentarzach porównuje do roomby 980,którą kupił za 5 tysi by sprzedać i kupić coś za 2 tysie,taaa...
    No i minęły 3 lata i pojawiły się wady xiaomi i to duże.Pod prawie każdą recenzją jest raczej narzekanie na xiaomi niż zachwyt :)
    WSRH
    Level 16  
    Taaa mam 2 rok xiaomi i żadnych wad nie ma, żadnych usterek, kompletnie nic, czyści super, steruje się bez problemu przez aplikację. Znajomy ma roombe co chwilę nowy model bo to fanboj tego wynalazku i co chwile jakieś problemy a u mnie spokój i elegancka praca. Teraz są już nowsze modele od mojego v1 które już kompletnie masakrują tą sroombe w której się płaci tylko za firmę, coś jak przy zgniłym jabłku.
    cichy koksik
    Level 15  
    @WSRH
    Nie zachowuj się jak fanboj "xiaomilepsze" bo ewidentnie nie znasz skali problemu usterek w xiaomi.
    Wystarczy wejść na fora niemieckie bo tam tego jest od groma.
    I tak,pierwsza istotna wada to ladiar/laser-koszt ponad 300zł,nasze alledrogo to już 400zł
    Druga to silniczek ladiara-40zł
    Trzecia to zasilacz/dock,ale rzadziej-coś koło 200zł
    To jest bolączka xiaomi i nawet w roborock s5 to występuje nader często.
    Wybierając xiaomi kupmy je w Polsce-w razie awarii mamy to w nosie i nie ślemy do Chin na serwis :)
    A z tą roombą i problemami to aż parskłem-rekomendacją tej firmy są nadal wystawiane oferty roomb,które mają po kilkanaście lat i wciąż działają.A z tym odkurzaniem to już w ogóle żartujesz sobie-Twój vaccum nawet nie wjedzie na wyższy dywan,więc gdzie tutaj mowa o jego odkurzeniu? :)
    Ale co Ty tam możesz wiedzieć skoro Twój robot odkurza 2 razy w tygodniu-bezsens było tracić kasę.
    To tak jak emeryci kupują samochód byleby dojechać na mszę raz/dwa w tygodniu :)
    A tak z ciekawości zapytam-czym masakrują?
    Może mopowaniem,które zamiast myć podłogę to ją wyciera zostawiając dwa paski-tutaj użytkownicy xiaomi są zgodni,że to zbędny bajer.
    Oczywiście biorąc pod uwagę cenę nowych lepiej kupić xiaomi,ale tylko w PL,natomiast co do używek to lepiej jednak wybrać firmę,która nie sprawi Nam tak kosztownych problemów.