Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Mastercook MA6 EX - dymiący się piekarnik

bejrutmc 16 Dec 2017 16:47 2913 6
  • #1
    bejrutmc
    Level 9  
    Witam
    Po włączeniu dolnej i górnej grzałki zaczął lecieć z piekarnika jasny dym i czuć było zapach spalenizny. Odkręciłem obudowy i okazało się, że od dołu wełna mineralna już się żarzy. Co może być przyczyną?
  • #2
    kokapetyl
    Level 43  
    Bez konkretnych oględzin, ciężko wyrokować.
    Pierwsze to wadliwe połączenia elektryczne, które powodują wzrost temperatury w tych miejscach.
  • #3
    bejrutmc
    Level 9  
    Przy górnych grzałkach i termoparze taki kolor wełny wynika chyba z tego, że dostaje się tam gorące powietrze z piekarnika. Zbadałem grzałki. Adekwatnie górne mają po 38Ω i 46Ω, dolna ma 51Ω. Grzałka dolna jest oddzielona od wełny gruba blachą. Więc jaka to musiałaby być temperatura aby przez blachę rozżarzyć wełnę.
    Bezpieczników czy różnicówki nie wybija. Co mogę jeszcze sprawdzić? Zastanawiam się czy byłoby możliwe dostanie się tam tłuszczu i taka reakcja w wyniku temperatury.
    Mastercook MA6 EX - dymiący się piekarnikpie4.jpg Download (133.95 kB)
  • Helpful post
    #4
    wosokol

    Level 20  
    1. Może palić ci się tłuszcz,
    2. Sprawdź czy termostat rozłącza grzałkę np. w temp ok 50 -100 -150°C itd.
    3. Niektóre modele miały dokładane "kominki" gdyż za mocno parowały i były zbyt szczelne. para wodna i rozgrzany tłuszcz uciekały wszelkimi możliwymi nieszczelnościami i wkraplały się w chłodniejszych miejscach do tego stopnia, że ciekła woda i pęczniały meble w zabudowie...
  • #5
    bejrutmc
    Level 9  
    Wydaje mi się że problemem był tłuszcz, który spowodował rozżarzenie izolacji. Termostat wyłącza grzałkę. Teraz mam problem z izolacja. Usunąłem kawałek stare j izolacji która się upaliła. W to miejsce poszła wełna mineralna budowlana. Pod wpływem temperatury wstawiony kawałek wełny zbrązowiał i zaczął uwalniać nie miłą woń. Czy tak jest w porządku? Jaką izolację użyć?
  • #6
    wosokol

    Level 20  
    jak to był niewielki kawałek to nie ma czym się przejmować. jeżeli większy to może z jakiegoś starego piekarnika albo wełnę wysokotemperaturową np do kominków. to tylko sugestie. nie biorę odpowiedzialności za skutki.
  • #7
    bejrutmc
    Level 9  
    Problemem był rozlany olej który spłynął aż do izolacji termicznej dolnej grzałki. W wyniku temperatury dochodziło do żarzenia i kopcenia wełny.
    Próbowałem uzupełnić wełną mineralną ale ona wydzielała nie miły zapach i brązowiała. Usunąłem zwęglony kawałek wielkości 20x10cm.
    Po nagrzaniu piekarnika dolna część obudowy po stronie bez kawałka izolacji, nie nagrzewa się dużo bardziej.