Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Po zmianie MHz RAMU komputer ma trudności z stanem wstrzymania

nicnierobie96 18 Dec 2017 14:20 525 2
    nicnierobie96
    Level 6  
    Witam.
    2 dni temu zmieniłem MHz pamięci RAM ustawiając profil XMP#1 z 2133MHz na 3000MHz. Komputer normalnie się włącza i działa, żadnych problemów z graniem. Jedyne co zauważyłem to wzrost temperatur procesora o jakieś 5 stopni.

Nie wiem czy mój problem spowodowała zmiana taktowania pamięci RAM ale od tego czasu mam taki problem:

>Daje stan wstrzymania
    > MIGA biała dioda w obudowie RG4. Klikam przycisk od włączania komputera, komp się włącza słychać jak chodzi ale NIC nie pokazuje się na monitorze (wtf???) a dioda dalej miga .
    > Więc przytrzymuje przycisk power na obudowie i wyłączam komputer, po czym go uruchamiam przyciskiem
    > następuje włączanie przez 4 sekundy i wyłącza się aż wiatraki przestaną się kręcić i sam od razu się włącza.
    >Teraz po zalogowaniu mam otwartą przeglądarke i karty czyli to co robiłem ostatnio.

W "podgląd zdarzeń" jedna rzecz przykuła moją uwagę:
    Po zmianie MHz RAMU komputer ma trudności z stanem wstrzymania

Czy ktoś wie o co chodzi i co może powodować tę usterkę?
    Komputer się hibernuje podczas stanu wstrzymania i później nie potrafi normalnie wystartować?

Dodano po 15 [minuty]:

EDIT:
    Wyłączyłem profil XMP i teraz komputer normalnie wznawia się z stanu uśpienia

Czyli coś jest nie tak i nie mogę jechać na 3000 MHz, muszę 2133MHz :( a mam i5-8400 i wysoki MHz raczej wskazany :(
  • Helpful post
    sylweksylwina
    Moderator of Computers service
    CPU obsługuje wg. specyfikacji oficjalnie max. DDR4-2666.
    Powyżej to już OC. Widocznie trzeba po wczytaniu profilu XMP zmienić napięcia kontrolera pamięci, jak to zrobić dla 8gen intela poszukaj w sieci. Być może trudno będzie ustabilizować takie zegary.
    nicnierobie96
    Level 6  
    Pomogła odpowiedź użytkownika