Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Switche POE
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK TL-PA4010P - traci połączenie internetowe

19 Gru 2017 20:33 831 26
  • Poziom 14  
    Witam, Panowie opiszę krótko sytuację z którą borykam się jakiś już czas.
    Zakupiłem rok temu dwa takie urządzenia PLC w zestawie :

    https://www.morele.net/urzadzenie-plc-tp-link-tl-pa4010p-starter-kit-578596/

    urządzenia pracowały cały czas do listopada bieżącego roku , ze sporadycznymi przerwami (tzn. były już sporadyczne problemy z połączeniem internetowym )
    , w ubiegłym miesiącu sytuacja była już tak beznadziejna że postanowiłem na mocy gwarancji oddać urządzenia do sklepu .
    Po wstępnej diagnostyce producent postanowił mi przysłać drugi komplet tych urządzeń. Po ich podłączeniu - może z tydzień czasu wszystko było w porządku , potem znowu wrócił problem z tym że urządzenia przestają się tak jakby widzieć. Opiszę go dokładniej.
    Pracując na komputerze w pewnym losowym momencie nagle w zasobniku paska systemowego windows 7 pojawia się wykrzyknik na żółtym polu obok ikony połaczenia LAN i tracę kompletnie połaczenie internetowe - aż do momentu gdzie robię kompletny reset sieciowy jednego z urządzeń PLC ( w tym przypadku tego który mam zamontowany na piętrze przy komputerze )
    Dodam że próbowałem już chyba wszystkiego , pozwolę sobie wymienić co wykonałem.

    - Sterowniki wszystkie aktualne - system zaktualizowany
    - Kable RJ-45 napewno sprawne , sprawdzane było to na kilku kablach
    - Urządzenie PLC było juz we wszystkich możliwych gniazdach sieciowych w moim pokoju - wszędzie jest problem , dodam tylko że do gniazda gdzie jest podłączone urządzenie nie jest podłączone nic innego
    - Podmieniałem router na inny (nowszy ) też jest problem.
    - Wyłączałem protokół w wersji 6 , klient microsoft networks , harmongoram pakietów qos, i udostępnianie plików i drukarek - brak efektu
    - Wgrywałem skrpyty tak aby startowały ze startem systemu ( dawno to robiłem nie pamietam już co one wykonywały ) - nie było efektu
    - Urządzenia PLC mają aktualny firmware ( te co dostałem po gwarancji są trochę nowsze od poprzednich )

    Problem jest o tyle beznadziejny że moze byc kilka dni bezawaryjnej pracy , a może się zdarzyć że w ciągu dnia muszę 5-6 razy wyjmować urządzenie z gniazda .
    W poprzednim zestawie nawet wyjęcie ich z gniazd nie dawało efektu - problem pojawiał i znikał sam
    Dodam że w momencie gdy nie mam połączenia z urządzeń PLC na komputerze to na telefonie na WIFI jest wszystko ok.
    Ręce mi opadaja dostałem po gwarancji nowe urządzenie czy jest możliwe że również jest uszkodzone ?
    Co mogę jeszcze sprawdzić ?
    W momencie gdy nie mam połączenia na urządzeniu nie pali się środkowa dioda.
    Czasami, aby rozwiązać problem wystarczy że w komputerze włącze i wyłącze karte sieciową.

    Moja specyfikacja komputera
    Gigabyte s2h h81
    8gb ddr3
    Fortron fsp 450w
    i3 4160
    1tb dysk
    128gb dysk

    windows 7 home premium x64

    MoTP-LINK TL-PA4010P - traci połączenie internetowe
  • Switche POE
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    To są zabawki- to jedno, a pozostałe to:
    Czy gniazda, gdzie podłączasz PLC są zasilone z jednej fazy?
    Uziemienie gniazd i całej instalacji poprawne, sprawdzone przez elektryka?
    Nie ma w instalacji nie całkiem sprawnych urządzeń: iskrzące szczotki w odkurzaczu, zasilacz w PC z niesprawnym filtrem wyższych harmonicznych itp?
  • Poziom 14  
    Nie jestem w stanie powiedzieć czy cała instalacja jest poprawnie uziemiona , jak do tej pory wszystko było w porządku ( mieszkam u rodziców )
    Budynek ma koło 20 lat
    Jak mogę sprawdzić czy gniazda są na jednej fazie ?
    Mogę zrobić zdjęcie tablicy gdzie jest zamontowany licznik

    Dodano po 1 [minuty]:

    W moim pokoju oprócz komputera podłączony jest tylko telewizor , drukarka , głośniki komputerowe 5.1 ale to wszystko jest z innego gniazda
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    konik666 napisał:
    Czy gniazda, gdzie podłączasz PLC są zasilone z jednej fazy?

    Bez różnicy.
    lolek2417 napisał:
    W moim pokoju oprócz komputera podłączony jest tylko telewizor , drukarka , głośniki komputerowe 5.1 ale to wszystko jest z innego gniazda

    Ja też używam PLC i gdy włączone jest dużo urządzeń to spada prędkość linku między urządzeniami, lecz nigdy nie zerwały. <spróbuj odłączyć coś
    Jaka jest długość kabla pomiędzy PLC? Czy są to różne piętra, podaj w skali od daleko do blisko :p
  • Poziom 14  
    W tym na piętrze mam przewód 10m , aczkolwiek miałem i krótszy nie było różnicy
    Ten na parterze przy routerze mam z zestawu tak chyba jest około 1,5m

    Dodano po 43 [sekundy]:

    Drukarka jest wyłączona , włączam tylko w momencie używania .
    Tv to samo , ale sprawdzę twoją sugestię
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    lolek2417 napisał:
    W tym na piętrze mam przewód 10m , aczkolwiek miałem i krótszy nie było różnicy
    Ten na parterze przy routerze mam z zestawu tak chyba jest około 1,5m

    Miałem na myśli długość kabla elektrycznego pomiędzy PLC. Dlatego tak orientacyjnie to określ (chyba że wiesz jak długi jest kabel w ścianie :D ). Jak masz słabą instalację elektryczną i dużą odległość to mogą wystąpić problemy.
  • Poziom 14  
    Tego nie jestem w stanie ci powiedzieć , jutro spróbuję zrobić jakiś pomiar - ale to może być dalekie od rzeczywistości.
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    lolek2417 napisał:
    Pracując na komputerze w pewnym losowym momencie nagle w zasobniku paska systemowego windows 7 pojawia się wykrzyknik na żółtym polu obok ikony połaczenia LAN i tracę kompletnie połaczenie internetowe - aż do momentu gdzie robię kompletny reset sieciowy jednego z urządzeń PLC ( w tym przypadku tego który mam zamontowany na piętrze przy komputerze )

    Skąd pewność, że to wina tych urządzeń?
    Póki nie podłączysz się przewodem do routera, to nadal będziesz tylko gdybał.
    Może to być też wina karty sieciowej w komputerze.
  • Switche POE
  • Poziom 14  
    Kupiłem drugi router , napisałem o tym .
    Nie wydaje mi się abym miał dwa routery uszkodzone.
    Ciężko mi będzie sprawdzić kablem , ale postaram się.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    makosuu napisał:
    Czy gniazda, gdzie podłączasz PLC są zasilone z jednej fazy?
    Bez różnicy.

    W marketingu bez różnicy. W praktyce przy dwóch fazach wykorzystuje się zjawisko indukcji wzajemnej przewodów w rozdzielnicy, a to nie działa stabilnie. Drugi tor (L-PE) jest przecież zwarty w sieci TN-C-S w rozdzielnicy.
    lolek2417 napisał:
    Nie jestem w stanie powiedzieć czy cała instalacja jest poprawnie uziemiona , jak do tej pory wszystko było w porządku ( mieszkam u rodziców )
    Budynek ma koło 20 lat
    Jak mogę sprawdzić czy gniazda są na jednej fazie ?

    Czy gniazda są na jednej fazie sprawdzisz wyłączając kolejno "bezpieczniki" przed licznikiem.
    Czy uziemienie w porządku - nie podam Ci "domowych" sposobów bo możesz zrobić krzywdę sobie lub instalacji jak nie masz doświadczenia. Powinieneś mieć wyniki pomiarów powykonawczych, gdy odbierano dom,

    Na test urządzeń możesz zrobić coś takiego:
    Do jednego gniazda wpięty router i pierwszy adapter PLC. Adapter podłączony do routera przewodem UTP o długości 1m. Do gniazda w przeciwległym kącie tego samego pokoju wpięty drugi adapter PLC i znowu metrowym przewodem UTP podłączony komputer. Na czas prób wypięte z gniazdek wszystkie zbędne urządzenia.
  • Poziom 14  
    W tablicy tam gdzie mam licznik mam bezpiecznik od gniazd na piętrze oraz od oświetlenia na piętrze
    Oraz od gniazd na parterze i od oświetlenia na parterze

    Dodano po 2 [minuty]:

    Żeby wykonać taki test musiałbym przenosić komputer stacjonarny na parter tam gdzie mam router
    Co jest dosyć mocno kłopotliwe i co mogłoby się nie udać z tego względu , że nawet jak mam sytuację w momencie braku połączenia to po wypieciu i wpięciu z powrotem do gniazda adaptera PLC problem znika na jakiś czas.
    Dodam że router stoi w salonie i nie mam za bardzo możliwości na dłuższy czas rozstawienia tam się że sprzętem

    Dodano po 5 [minuty]:

    Powiem wam że to nie jest jednostkowy problem , z tego co widzę na forum TP link'a jest wiele takich tematów z podobnym problemem z różnią się tylko modele adapterów czy wersje .
    Sam nie wiem już co robić , pociągnąć kabel rj 45 to muszę położyć że 30m kabla jak nie więcej i robić dziury - nie mam innej możliwości
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    lolek2417 napisał:
    Powiem wam że to nie jest jednostkowy problem , z tego co widzę na forum TP link'a jest wiele takich tematów z podobnym problemem z różnią się tylko modele adapterów czy wersje .

    Pisałem w pierwszym poście, że to zabawka.

    lolek2417 napisał:
    Żeby wykonać taki test musiałbym przenosić komputer stacjonarny na parter tam gdzie mam router

    Możesz użyć laptopa albo czegoś innego.

    lolek2417 napisał:
    W tablicy tam gdzie mam licznik mam bezpiecznik od gniazd na piętrze oraz od oświetlenia na piętrze

    Czyli stara instalacja. prawdopodobnie różne fazy i brak przewodu ochronnego. To nie ma prawa działać dobrze.

    lolek2417 napisał:
    Sam nie wiem już co robić , pociągnąć kabel rj 45 to muszę położyć że 30m kabla jak nie więcej i robić dziury - nie mam innej możliwości

    Tak powinieneś był zrobić od samego początku.
  • Poziom 14  
    Problem odnośnie próby też polega na tym że nie wiem czy pojawi się brak połączenia po pół godziny czy po tygodniu .
    Pisałem że problem jest kompletnie losowy nie ma żadnej powtarzalności .
    A mam taki pomysł czy mogłoby pomóc to gdybym wpiął się adapterem na piętrze w drugim pokoju idealnie w to gniazdo które jest nad tym gniazdem na parterze ( do którego jest podłączony router ) pomogłoby to coś ?

    Dodano po 39 [sekundy]:

    Trochę ręce mi opadły jak mam być szczery
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    lolek2417 napisał:
    Trochę ręce mi opadły jak mam być szczery

    Nadal powtarzam, że nie masz pewności, że to wina owych PLC (musisz to wykluczyć), choć po przysłaniu nowych sytuacja się powtarza, więc w mojej ocenie owe PLC NIE są tu problemem.
    lolek2417 napisał:
    w momencie braku połączenia to po wypieciu i wpięciu z powrotem do gniazda adaptera PLC problem znika na jakiś czas.

    Zauważ, że wtedy tez ustawienia karty sieciowej są resetowane, jest jej na nowo przydzielany IP w LAN itd
  • Poziom 14  
    Zgadzam się . Wspomnę tylko że nie muszę czasami wyjmować adaptera z gniazda sieciowego wystarczy off/on samej kart sieciowej .
    Tylko dlaczego w momencie braku połączenia ginie środkowa dioda LED na adapterze ?
    Dla mnie to wygląda jakby był brak komunikacji między adapterami
  • Pomocny post
    Poziom 43  
    lolek2417 napisał:
    Tylko dlaczego w momencie braku połączenia ginie środkowa dioda LED na adapterze

    Na obydwu czy tylko na jednym PLC tak się dzieje?
    Możesz przełożyć do innego gniazdka w tym pokoju?
    Albo ten bliżej routera przełożyć do innego gniazdka? (być może to coś z siecią elektryczną się dzieje).

    Skoro to już drugi zestaw i dzieje się to samo - to w moim przekonaniu NIE jest to wina ani tego ani poprzedniego zestawu i winowajcy szukał bym gdzie indziej.

    A tak lekko z boku - przesył do 500 Mb z portem fizycznym FastEthernet... - ach ci bajkopisarze...
  • Poziom 14  
    Sprawdzę czy dzieje się to na jednym czy na obydwu bo tego nie wiem dokładnie.
    Ten adapter który mam w pokoju był we wszystkich możliwych gniazdach i wszędzie problem po jakimś czasie wracał.
    Ten adapter na dole nie za bardzo mam możliwość przełożyć do innego gniazda. Aczkolwiek spróbuje coś wymyśleć.

    Dodam bo zapomniałem że funkcję oszczędzania energii na obydwóch adapterach mam po wyłączane.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    makosuu napisał:
    konik666 napisał:
    Czy gniazda, gdzie podłączasz PLC są zasilone z jednej fazy?

    Bez różnicy. ...

    oraz ...
    makosuu napisał:
    ... Jaka jest długość kabla pomiędzy PLC?...


    Czyli jednak jest różnica bo wpięte do różnych faz na 100% PLC będą miały do siebie dużo dalej.

    lolek2417 napisał:
    ...
    Sam nie wiem już co robić , pociągnąć kabel rj 45 to muszę położyć że 30m kabla jak nie więcej i robić dziury - nie mam innej możliwości


    Nawet się nie zastanawiaj. Rozwiąże to Tobie problem na długie, długie lata, że o stabilności i prędkości nie wspomnę.

    Jak już ktoś napisał takie PLC to zabawki.
  • Poziom 14  
    Tak tylko że z tym wierceniem i przewodem to niestety jest lekki problem ponieważ nie mam za bardzo zgody na wykonanie kilku dziur w salonie , dopóki nie pójdę na swoje to niestety.

    Dodano po 1 [godziny] 15 [minuty]:

    Dobrze a powiedzcie mi jaką mocną kartę wifi mi polecicie ?
    Dodam że sygnał musi sie przebić przez strop i przez ścianę.
    To co znalazłem się nadaje ?

    1. https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link...less-ac1300-2-4ghz-5ghz-cable-usb-3-0-714150/

    2. https://www.morele.net/karta-sieciowa-asus-adapter-usb-wi-fi-n300-2x5dbi-usb-n14-638014/

    3. https://www.morele.net/karta-sieciowa-tp-link-ac600-archer-t2uh-701788/

    Pytam się o kartę wifi bo z tym przewodem i wierceniem nie przejdzie temat napewno.
    Na telefonie będąc przy komputerze mam jedną kreskę zasiegu
    Dodam że karta wifi wewnętrzna trochę odpada bo strasznie mam mały miejsca z tyłu jednostki centralnej na anteny zewnętrzne.
  • Pomocny post
    Poziom 34  
    Strop i ściana ? Bez testów na miejscu nie da rady. Generalnie nie liczyłbym na WiFi przez strop i ścianę.
  • Poziom 14  
    Tak bo komputer mam w lewym górnym rogu na piętrze w jednym pokoju, a router w pokoju obok w lewym dolnym rogu.
  • Pomocny post
    Specjalista Sieci, Internet
    konik666 napisał:
    Pisałem w pierwszym poście, że to zabawka.

    Przesadzasz. U mnie komplet D-Link DHP-W311AV działa mega stabilnie, nigdy nie zerwał.
    Erbit napisał:
    makosuu napisał:
    konik666 napisał:
    Czy gniazda, gdzie podłączasz PLC są zasilone z jednej fazy?

    Bez różnicy. ...

    oraz ...
    makosuu napisał:
    ... Jaka jest długość kabla pomiędzy PLC?...


    Czyli jednak jest różnica bo wpięte do różnych faz na 100% PLC będą miały do siebie dużo dalej.

    A gdy jest duża odległość na jednej fazie? Nie o to mi chodziło.
    konik666 napisał:
    W marketingu bez różnicy. W praktyce przy dwóch fazach wykorzystuje się zjawisko indukcji wzajemnej przewodów w rozdzielnicy, a to nie działa stabilnie. Drugi tor (L-PE) jest przecież zwarty w sieci TN-C-S w rozdzielnicy.

    U mnie działa, lecz TP-Link na swojej stronie pisze że wydajność może być pogorszona.
    KOCUREK1970 napisał:
    Skoro to już drugi zestaw i dzieje się to samo - to w moim przekonaniu NIE jest to wina ani tego ani poprzedniego zestawu i winowajcy szukał bym gdzie indziej.

    Popieram.
    Nie możesz dla testu podpiąć ich na jednej fazie? Podłącz może coś innego, laptopa, konsolę, TV.
  • Poziom 14  
    Powtarzam problem nie jest powtarzalny, moge spedzic z tym laptopem przy routerze i tydzien i nic moze sie nie stac.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Podłącz może coś innego, laptopa, konsolę, TV - gdzie mam to podłączyć ?
  • Poziom 43  
    lolek2417 napisał:
    To co znalazłem się nadaje ?

    To nie karty sieciowe, a coś co je udaje.
    Karta sieciowa na PCI, lub PCI-e z dokręcanymi antenami - np. Asus PCE-AC55BT.
  • Specjalista Sieci, Internet
    lolek2417 napisał:
    Podłącz może coś innego, laptopa, konsolę, TV - gdzie mam to podłączyć ?

    Przez PLC na jednej fazie.
  • Poziom 14  
    już router mam tak podłączony przez plc na parterze, tv czy dvd mam na drugim końcu w tym salonie .