Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wacom Intuos 4 - Uszkodzone piórko/stylus tabletu Wacom

kuscyk 19 Dec 2017 20:36 2043 5
    kuscyk
    Level 6  
    Witam.

Najpierw załączam zdjęcie.
    Wacom Intuos 4 - Uszkodzone piórko/stylus tabletu Wacomforum_wa..m.JPG Download (3.83 MB)

W skrócie ... chciałem naprawić lekko uszkodzone piórko do tabletu graficznego... niestety uszkodziłem je totalnie urywając te cieniutkie przewody.

Czy widzicie jakieś szanse na naprawę tego rysika i dolutowanie tych delikatnych jak nitka przewodów?
    A może byłaby możliwość wykonania cewki z jakiegoś cieniutkiego drucika a nie "nitki"?
    Ewentualnie czy macie pomysł gdzie można by to zreperować w Wawie za jakieś sensowne pieniądze? Nowe piórko 350 zł - troszkę sporo.
    Chętnie posłucham Waszych opinii.

Dziękuję z góry.
    kuscyk
    Level 6  
    Cześć

Dzięki @LA72 za zainteresowanie.

Wacom Intuos 4 - Uszkodzone piórko/stylus tabletu Wacomwacom2.jpg Download (2.2 MB)

W takim razie mam kilka pytań, byłbym wdzięczny za odpowiedzi.
    - myślisz, że zamiana czerwone/zielone ma znaczenie? W sensie dla działania rysika, czy zadziała to niezależnie od zwrotu pola? Czy jednak muszę to zlutować w tej konkretnej konfiguracji?
    - czy ten drucik na dole ma mniej więcej tak wyglądać jak na "rysunku", bo w zasadzie to nie wiem czy on idzie gdzieś do środka tego białego plastiku czy właśnie tak jak narysowałem?
    - czy mógłbym zrobić cewkę z drucika? Pewnie musiałbym spasować grubości drucika z grubością przewodu, który aktualnie jest nawinięty.

(Dlaczego pytam o wymianę na drucik. Ano dlatego, że te przewody/nitki/plecionki, które są nawinięte teraz są za krótkie, żeby dosięgnąć do pól lutowniczych)... ewentualnie zastanawiam się nad tym aby kupić cieniutki drucik i poprowadzić go z pól lutowniczych... a później jeszcze dolutować przewody od cewki tak jak na obrazku.

Wacom Intuos 4 - Uszkodzone piórko/stylus tabletu Wacomwacom3.jpg Download (1.23 MB)

Dzięki jeszcze raz za info.
    310artur
    Level 43  
    Kupić drucik? Kabla w domu nie masz ani jednego? Wypruj żyłę z kabla albo odwiń jakąś małą cewkę z czegokolwiek. Przylutuj sobie te druciki do pół a do nich dopiero cewkę. Sugeruje najpierw przylutować długie druciki i testować czy polaryzacja na cewce ma znaczenie. Jak zadziała skrócisz na wymiar. Raczej nie bez powodu dali plecionkę - nie jest to czasem ruchome jedno względem drugiego?
    310artur
    Level 43  
    No jedno wyprowadzenie masz przedłużone. Teraz metodą na pająka to połącz jakoś i sprawdzaj czy działa.
    Zwykły drucik szybko by się spracował dlatego masz linkę. Ciężko ci będzie ją polutować - nie dość że to cieniutkie to jeszcze lakierowane. Cierpliwie powoli - da się ;) W słuchawkach masz takie linki często w kablu. Też się to masakryczni trudno lutuje ale się da.