Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Pralka LG WD-12391 TDK - brak pełnych obrotów wirowania

star4you 20 Gru 2017 09:16 390 3
  • #1 20 Gru 2017 09:16
    star4you
    Poziom 12  

    Witam zainteresowanych.
    Po wymianie łożysk w pralce LG WD-12391 TDK Direct Drive 7kg nie osiąga maksymalnych obrotów 1200 tylko 600 rpm. Sprawdzałem w trybie, kiedy na wyświetlaczu wyświetla obroty bębna z pustym bębnem, jest 600-640 rpm i to jest jej maksimum. Przy ustawieniu pokrętła na samo wirowanie dochodzi do tych ok 600 i dalej się nie rozpędza. Przy 1200 rpm powinna świstać jak obraca. Tryb kalibracji, tzn. przytrzymanie przycisków ''Opóźniony czas'' i ''Temperatura'' i wciśnięcie ''Power'' daje to, że na początku miga kontrolka ''wykrywanie'', pomieli chwilkę i potem zaczyna się normalny cykl prania. Wymieniałem łożyska w pralce, wszystko poszło dobrze, oś bębna nie miała luzów. Założyłem łożysko 6306ZZ zamiast 6306RS, ale to nie powinno mieć znaczenia, nowy simering, zostawiłem zewnętrzne łożysko 6305ZZ, bo było w dobrym stanie. Moduł zalany jest w przezroczystej żywicy i ciężko sprawdzić jakość lutów i elementów. Podobno przed wymianą łożysk wirowała na pełnych rpm a teraz nie. Zastanawiam się, co może być nie tak?

    0 3
  • #2 20 Gru 2017 20:27
    wiesiekmisiek
    Poziom 23  

    A jaki w niej jest silniczek. Jeżeli szczotkowy to może one zawiesiły się lub kończą.Ale pewnie bezszczotkowy to spróbuj go osuszyć . Może też któryś z konektorów jest luźny, trzeba ponownie posprawdzać wszystkie połączenia przewodów. Wymiana łożysk nie ma żadnego wpływu na tą awarię ale moim zdaniem jak się wymienia je to wszystkie a nie pozostawia zewnętrzne podpierając się tezą, że jest OK,

    0
  • #4 20 Gru 2017 23:39
    star4you
    Poziom 12  

    To jest pralka Direct Drive i silnik jest bezszczotkowy, koło magnesowe bezpośrednio przykręcone na oś bębna, wokoło na zbiorniku przytwierdzone cewki. Jeśli chodzi o złe podłączenie czegoś to raczej wykluczam ponieważ nic nie odpinałem z okablowania, jedynie mogły się poluzować jakieś konektory przy module. Łożysko mniejsze zostawiłem ponieważ było w dobrym stanie, nie huczało ani nie miało luzów, także woda nie dostała się do niego.

    0