Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Iphone 6 - Naprawa Braku Zasięgu BASEBAND - Narzędzia

thelukios 21 Dec 2017 19:51 4464 8
Renex
    thelukios
    Level 6  
    Witam, mam pytanie odnośnie "mostkowania" dwóch pinów przy basebandzie. Jakiego przewodu/drucika należy użyć aby tego dokonać? www.youtube com/watch?v=X5uLhL5d5hs&feature=youtu.be w 5:40, jakiej grubości powinien być ten przewód? I jakich kulek BGA najlepiej użyć aby iphone chodził jak najdłużej i zimny lut nie powstał? I gdzie mogę kupić tą zieloną paste UV? Jak ona się nazywa w Polsce :)

Z góry dzięki za pomoc i Pozdrawiam
  • Renex
  • Helpful post
    hacker_ice

Level 24  
    Najlepiej drucik 0,025mm ja takim robię, możesz sprawdzić u mnie na instagramie jak to jest zrobione.
    Nie kulkujesz BB przez kulki tylko przez pastę lutowniczą ołowiową i musisz mieć sitko aby to zrobić.
    W Polsce nazywa się to Solder maska UV. Musisz mieć dobrą lampę UV aby stwardniała (lampa do paznokci słabo się sprawdza - sprawdzalem) Najlepiej ją kupić w chinach przez ali.

P.S. W niektórych przypadkach problemem w iPhone 6 jest sam uklad a nie ścieżki pod nim. I jak to było w starych laptopach z uszkodzonymi grafikami jak go podgrzejesz to się naprawia a jak się schłodzi to przestaje działać. Czasem po wylucie i ponownym położeniu układu telefon zostaje na jabłku.
  • Renex
    thelukios
    Level 6  
    W moim przypadku chyba tylko ścieżki są uwalone bo imei jest w ustawieniach i wsystkie dane (sim też działa). Tylko nie ma zasięgu, i jak wpisze *#06# to nie pokazuje sie imei. Zastanawiam się czy może upradge do ios 11 nie rozwiąże tego problemu ale wolę zostać przy moim 10.3, na stronie apple jest napisane żeby go zaktualizować w przypadku takiego problemu ale z tego co widze w necie to aktualizacja nie pomaga.

Dodano po 1 [minuty]:

Na necie widze że można normalnie kulkować BB, jedni robią kulkami drudzy pastą więc dochodzę do wniosku że jest to bez różnicy.
  • Helpful post
    hacker_ice

Level 24  
    Owszem kulki czy pasta jest bez różnicy po prostu pastą jest łatwiej bo i tu i tu musisz mieć sito, zwykle przy kulkach używa się takiego który jest tylko dla 1 układu w takim specialnym mocowaniu aby nie tracić kulek.

Z tego co piszesz to raczej tylko ścieżki poszły, ja zwykle tak mam w 6 Plus że jak przychodzi na dotyk to już leci czasami zasięg i muszę robić BB.
  • Helpful post
    gsmowiec
    User under supervision
    Najlepiej taka matryca,taki drut i pastą to zrobisz w 2min nie musisz się pierdzelić z kulkami.

Iphone 6 - Naprawa Braku Zasięgu BASEBAND - Narzędzia

Link[/code]
  • Helpful post
    RafalB

Level 28  
    Kulki wykonujesz z pasty cynowej, sitka/matryce jak z linka wyżej, drogie trochę są ale mam wszystkie od 5s do 7plus, przekonałęm się do nich choć kiedyś hejtowałęm ;)

Efekt kulkowania z użyciem pasty i sitka:

Drut, niestety trudno kupić odpowiedni, ludzie używają drutu z głośniczków od iphone lub drutu wyciągniętego z uszkodzonego silniczka wibracji.
    Osobiście używam oplotu przewodów uFL
    Efekt poniżej:

Zielona soldermaska wygląda paskudnie, moje oczy krwawią kiedy widzę to na ciemnym laminacie.
    Kupić można każdy kolor od chinczyka, sugeruje używać kolorów dopasowanych do barwy laminatu :)
    thelukios
    Level 6  
    A takie pytanie jeszcze o drucik :) czy jest ktoś może ze śląska i mógłbym sobie od niego odkupić za symboliczną opłatą tego drucika ;p ew. listem też bedzie ok. Bo mogę zamówić stąd(https://multi-com.pl/,details,id_pr,21666,key,drut-miedziany-nawojowy-do-naprawy-sciezek-0-02-mm-50m,smenu,service_tools.html) ale wyjdzie 40zł to wolałbym komuś troche hajsu dać i niech mi da kilka metrów tego ;p oni tam marży mają ponad 65%, zamówił bym na alliexpress ale czas....
    thelukios
    Level 6  
    Jeszcze raz dziękuję osobom powyżej za pomoc :) Wiem że sporo czasu mineło :)))

Pozdrawiam, temat uznaje za zamknięty :)