Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Citroen Berlingo 1.9D - Citroen Berlingo 1.9d świece żarowe

Baniok94 21 Dec 2017 22:04 3762 9
    Baniok94
    Level 6  
    Witam !
    Mam taki problem jestem posiadaczem Citroena Berlingo z 1999 roku z silnikiem wolnossacym 1.9d

Problemem są świece zarowe, a dokładnie prąd dociera do przekaznika ale od przekaznika do wiązki świec prądu już nie ma co może być przyczyną . Dodam że świece są nowe przekaznik sprawny oraz czujniki temperatury cieczy również . Co może byc powodem że dioda od świec zaraz po przekreceniu stacyjki na zaplon gaśnie momentalnie .

Z góry dziękuję z uszanowaniem Krystian
    Baniok94
    Level 6  
    Przekaznik chyba działa bo pstryka jak się przekręca kluczyk . I jak sprawdzałem multimetrem plus na kostce przekaznika do minusa to idzie napięcie , potem sprawdziłem na końcu przewodu który wychodzi od przekaznika (czerwony) o i dochodzi do wiązki świec i już tam prądu brak . Tak jakby był gdzie przedarty między przekaznikiem a wiązka ale tak nagle miałby się przerwać . Kurde chyba że to ten przekaznik jak mówisz ciężko mi powiedzieć nie znam się na tym dobrze.

Nie wiem jak występować sterownik . Proszę powiedz jak się za to zabrać i na czym to polega ?

Dodam że przekaznik się włącza od momentu przekrecenia stacyjki i wyłącza po upływie 10-20sekund także myślę że działa
    piotrekwoj1
    Level 41  
    To że ,,pstryka" nie znaczy że jest sprawny. Sprawdź napięcie zaraz za przekaźnikiem ale nie miernikiem tylko żarówką ok 21W. Jeżeli tam będzie, a nie będzie na świecach to chyba sprawa jasna.
    Baniok94
    Level 6  
    Pdzekaznik wymieniłem na nowy też nie działa z nowym przekaznikiem . Jedynie co zostało to sprawdzić gdzie idą kable od kostki ,która wpina się do przekaznika . Nie orientuje się nikt z was z czym jest połączona ta kostka i co należy wymienić ?.
    piotrekwoj1
    Level 41  
    A sprawdziłeś to co napisałem?
    marekdlubacz
    Level 7  
    sprawdż bezpieczniki wszystkie a potem czy przewody dochodzące do skrzynki bezpieczników nie są gdzieś upalone styki w kostkach
    Baniok94
    Level 6  
    Sprawdzę dzisiaj z ta żarówka te bezpieczniki i kostki . Zauważyłem że kable które idą do kostki w przekazniku (6pinow ) idą do jakiś kostek które są podpiete do silnika sprawdzę czy też nie są upalone. Odepne kostkę i powinno być upalone w środku kostki te styki tak ?
    marhond73
    Level 7  
    Witam serdecznie, chciałbym się podpiąć do tematu, bo sprawa również dotyczy Berlingo 1,9D tylko 2002 rok i świec żarowych. A mianowicie od pewnego czasu kiedy zaczynają się jesienne chłody moje auto o wiele gorzej pali. Muszę dużo dłużej kręcić rozrusznikiem i kilka razy podgrzewać świece, dzięki temu słychać , że silnik już ma chęć odpalić, już coś tam łapie i po jakimś czasie w końcu odpala, z tłumika przez chwilę chmura białego dymu klekotanie i po chwili wszystko zaczyna ładnie pracować. Kiedy sinik jest już ciepły to auto odpala elegancko. Postanowiłem sprawdzić świece żarowe, po ich wykręceniu każdą z osobna podłączyłem do akumulatora i niby wszystkie się grzeją ale moim zdanie jakoś tak słabo. Po 41 sekundach każda świeca żarzy się tylko w połowie i to tak bardziej na czerwono niż na pomarańczowo. Na YouTub obejrzałem jak się grzeją nowe świece no i w porównaniu z moimi to jest niebo a ziemia. Tamte po kilkunastu sek. są prawie białe na całej długości. I tu pytanie, co o tym myślicie, czy to wina świec czy może coś z zaworami? Aby bardziej zobrazować mój problem załączam 3 zdjęcia z opisem, które są z Youtub a które moje i kawałek mojego filmu.Citroen Berlingo 1.9D - Citroen Berlingo 1.9d świece żaroweCitroen Berlingo 1.9D - Citroen Berlingo 1.9d świece żaroweCitroen Berlingo 1.9D - Citroen Berlingo 1.9d świece żarowe