Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przekładanie tonera między drukarkami HP a raportowanie stanu tonera

KSRhaziel 22 Dec 2017 15:00 1488 4
    KSRhaziel
    Level 36  
    Zarządzam kilkunastoma drukarkami HP M401 oraz HP M425. Toner do nich jest ten sam CF280XC. Czasem pojawia się sytuacja, że tonery są między drukarkami zamieniane. Np. gdzieś się kończy toner, a jest na gwałt potrzebny (a zapas się skończył). Powód jest nieistotny. Załóżmy też, że nie jestem w stanie tego kontrolować, łapać ludzi za ręce i odsyłać do kąta za karę.

Problem pojawia się później, gdy np. zaglądam do oprogramowania zarządzającego drukarkami (w tym wypadku HP WebJetAdmin). Większość drukarek pięknie raportuje mi stan włożonych tonerów. Jednak drukarka, w której znalazł się toner z innej drukarki, nie pokazuje mi poziomu tonera, a jedynie informacje, że jest OK, ale używany toner został włożony. Jak to widać na screenie.

Zakładam, że to chip w tonerze gdzieś zapisuje, w jakiej drukarce "rozpoczął" swój żywot. Teraz takie 3 pytania:

1. Czy moje założenie jest poprawne, iż w tonerze zapisywana jest taka informacja, czy w jakiś inny sposób to działa?
    2. Czy jestem w stanie jakoś "wyciągnąć" informacje, skąd taki toner się wziął? Może jakiś numer seryjny "pierwotnej" drukarki gdzieś się znajdzie?
    3. Czy jestem w stanie jakoś zresetować tą informacje, aby toner właściwie raportował swój stan?

EDIT
    Tak wygląda raportowanie stanu tonera, gdy jest on w danej drukarce on początku:
    servicemen
    Level 28  
    Kolego:
    Aktualizacja firmware drukarek, widać że aplikacja nie widzi tego parametru.
    Która wersja WJA?
    Tonery oryginały czy zamienniki? Zamienniki potrafią pokazywać cuda.

vampire86 wrote:
    Czasem pojawia się sytuacja, że tonery są między drukarkami zamieniane. Np. gdzieś się kończy toner, a jest na gwałt potrzebny (a zapas się skończył)

Masz ustawiony alert z wyprzedzeniem np 20% aby zamówić wcześniej kasetę?
    KSRhaziel
    Level 36  
    - Drukarki najnowszy firmware, zawsze aktualizuje.
    - WJA wersja 10.4.98.174.
    - Tonery tylko oryginały.
    - Alerty ustawiony na 1% (czyli najmniej), bo jak było kilkanaście procent, to na drukarce pojawiał się komunikat, że mało czarnego itp. A użytkownicy nie potrafią czytać ze zrozumieniem i zaczynały się telefony, że już tonera nie mają i trzeba wymienić.
    servicemen
    Level 28  
    Czyli WJA mniej więcej sprzed roku, może spróbuj zrobić upgrade do najnowszej wersji.
    A co po takiej "zamianie" pokazuje strona www drukarki jeżeli chodzi o materiały?

Pytając o alert nie chodziło mi o komunikat wyświetlany na panelu drukarki tylko o alert dla ciebie jako administratora aby zamówić kasetę z wyprzedzeniem i uniknąć sytuacji że tonera "brakuje" i użytkownicy przerzucają sobie materiały.
    Flotę masz jednorodną to bardzo dobre przy zarządzaniu drukarkami, może pomyśl o kasecie w "nad stanie" na piętrze, oddziale nie wiem jaką masz strukturę. Jak się uszkodzi mechanicznie lub zacznie brudzić to żaden system tego nie zaraportuje.
    KSRhaziel
    Level 36  
    Upgrade do najnowszej wersji (10.4.103287 ) zrobiony. Wszystko bez zmian. Obstawiam, że komunikat o używanym tonerze i brak możliwości sprawdzenia jego poziomu, to forma zabezpieczenie przed zamiennikami/uzupełnianiem tonera ze strony HP.

Co do alertów i zapasów, to rezerwowe tonery zawsze są w szafie. Ale zdarza się taki moment (przy takiej ilości drukarek), że w ciągu tygodnia znika kilka ostatnich sztuk. Kolejne są zamawiane dajmy na to w piątek, następnie przychodzą w środę. A w poniedziałek kolejni chcą tonery. I tak to wygląda.