Witam.
Karaczan napisał: Z laptopów zgranie fulldumpa Universal Bios Backup Toolkitem to loteria.
Potwierdzam. Zgodność zgranego wsadu z oryginałem - mimo teoretycznie powodzenia zgrywania - nie zawsze jest zachowana. Wystarczy porównanie plików dowolnym edytorem szesnastkowym lub porównanie ich sum kontrolnych. Przy starszych sprzętach (do pierwszej połowy poprzedniej dekady) program radzi sobie dość dobrze - przykładowo wsad zgrany UBBT z laptopa N341C2 jest w 100% zgodny z plikami dostępnymi w sieci. Z kolei w przypadku Toshiby Satellite Pro L300-1B9, wsad zgrany przez UBBT różni się od plików ze strony Toshiby - nie ma pewności czy różnice te wpływają na sprawność wsadu.
xlim napisał: nie mam czasu ich rozbierać i zaczytywać biosy a nie wiadomo kiedy się przyda się działający wsad
Skoro przez Twoje ręce przechodzi kilkadziesiąt laptopów tygodniowo, to zapewne wiesz że w sporej ilości przypadków dostęp do kości BIOS wymaga zaledwie kilku minut rozbiórki (demontaż klawiatury, spodniej klapki itp.). Oczywiście są przypadki wymagające wydobycia płyty. Nie zawsze musisz wylutowywać kość - czasami wsad można odczytać używając klipsa zamontowanego na kości.
Karaczan napisał: Lepszy jest Intelowy FPT, przynajmniej informuje że nie zgrał wszystkiego.
Nie słyszałem o tym narzędziu, dzięki za wzmiankę o nim. W wolnej chwili przetestuję je na innych sprzętach, bo na mojej Toshibie niestety protestuje - przy próbie zapisu wsadu do pliku otrzymuję
Error 367: [FPTw.exe] cannot be run on the current platform. Please contact your vendor.
Pozdrawiam