logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do odczytu BIOS z poziomu Windowsa bez wylutowywania - laptop

xlim 23 Gru 2017 00:04 2649 4
REKLAMA
  • #1 16908273
    xlim
    Poziom 15  
    Ocena: 20
    Witam

Czy istnieje program, który z poziomu Windowsa pozwoli mi odczytać bios i zapisze do pliku.bin

Chodzi mi głownie o odczyt biosu z laptopów przez ręce przewie mi się kilkadziesiąt laptopów tygodniowo nie mam czasu ich rozbierać i zaczytywać biosy a nie wiadomo, kiedy się przyda się działający wsad
  • REKLAMA
  • #2 16908388
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4848
    xlim napisał:
    nie wiadomo kiedy się przyda się działający wsad
    Jak sama nazwa mówi - "wsad", do wydobycia i do wgrania tylko przez programator.
  • REKLAMA
  • #3 16908390
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8198
    Nie tylko, ale podejrzewam, że nie zawsze i nie każdy BIOS da się przeczytać.
    Z mojej płyty (MSI Z97-G43) to narzędzie było w stanie wyprodukować 8 MB plik bin - czy jest to dokładna kopia - nie mogę ocenić, bo bym musiał zrzucić zawartość swojej kości programatorem.

http://www.majorgeeks.com/files/details/universal_bios_backup_toolkit.html

Z racji gmerania przy BIOSie niektóre skanery mogą wykrywać to narzędzie jako zagrożenie. Malwarebytes u mnie nie wykrył nic niepokojącego, a przy odczytywaniu nic się nie wydarzyło, ale wiadomo - użycie na własną odpowiedzialność :)

Aplikacja jest używana na bios-mods.com, wątek o niej na MDL: https://forums.mydigitallife.net/threads/universal-bios-backup-toolkit.9856/
  • REKLAMA
  • #4 16908399
    Karaczan
    Poziom 42  
    Ocena: 1108
    Z laptopów zgranie fulldumpa Universal Bios Backup Toolkitem to loteria.
    W żadnym laptopie z IntelME =>7.x.x, nie był w stanie zgrać rejonów ME, Desc, GbE i OEM!
    Dumpy mają niby 8mb, tyle ile powinny mieć, ale obszary chronione są puste, przez co wsady są bezużyteczne w większości przypadków.
    Lepszy jest Intelowy FPT, przynajmniej informuje że nie zgrał wszystkiego.
    Żeby zgrać fulla programator nie jest potrzebny, ale laptopa trzeba rozebrać by zdjąć chwilowo blokadę ME.
    Oczywiście próbować można, czasem blokad nie ma.
  • #5 16911146
    Dydelmax
    Poziom 39  
    Ocena: 963
    Witam.
    Karaczan napisał:
    Z laptopów zgranie fulldumpa Universal Bios Backup Toolkitem to loteria.

Potwierdzam. Zgodność zgranego wsadu z oryginałem - mimo teoretycznie powodzenia zgrywania - nie zawsze jest zachowana. Wystarczy porównanie plików dowolnym edytorem szesnastkowym lub porównanie ich sum kontrolnych. Przy starszych sprzętach (do pierwszej połowy poprzedniej dekady) program radzi sobie dość dobrze - przykładowo wsad zgrany UBBT z laptopa N341C2 jest w 100% zgodny z plikami dostępnymi w sieci. Z kolei w przypadku Toshiby Satellite Pro L300-1B9, wsad zgrany przez UBBT różni się od plików ze strony Toshiby - nie ma pewności czy różnice te wpływają na sprawność wsadu.
    xlim napisał:
    nie mam czasu ich rozbierać i zaczytywać biosy a nie wiadomo kiedy się przyda się działający wsad

Skoro przez Twoje ręce przechodzi kilkadziesiąt laptopów tygodniowo, to zapewne wiesz że w sporej ilości przypadków dostęp do kości BIOS wymaga zaledwie kilku minut rozbiórki (demontaż klawiatury, spodniej klapki itp.). Oczywiście są przypadki wymagające wydobycia płyty. Nie zawsze musisz wylutowywać kość - czasami wsad można odczytać używając klipsa zamontowanego na kości.
    Karaczan napisał:
    Lepszy jest Intelowy FPT, przynajmniej informuje że nie zgrał wszystkiego.

Nie słyszałem o tym narzędziu, dzięki za wzmiankę o nim. W wolnej chwili przetestuję je na innych sprzętach, bo na mojej Toshibie niestety protestuje - przy próbie zapisu wsadu do pliku otrzymuję Error 367: [FPTw.exe] cannot be run on the current platform. Please contact your vendor.
    Pozdrawiam
REKLAMA