Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaką zmywarkę do zabudowy kupić?

bodyxx 23 Dec 2017 10:35 30117 69
Buderus
    kminek666
    Level 1  
    Drodzy,
    Opowiem wam swoją historię z marką BOSCH. Seria 4 Silence Plus. Zakupiona w 2013 r. Model 45 cm do zabudowy. W skrócie:
    - po 4 latach najpierw pojawił się błąd E20. Pomógł restart "na twardo" ale na krótko. Po tygodniu znowu E20. Wezwałem serwisanta.
    Serwisant stwierdził że to poważna usterka, że koszt naprawy to 700-800 pln i oplaca sie bardziej kupic nową. Pozegnalem serwisanta.
    - wyciagnalem zmywarke z zabudowy. wyczyscilem. Okazalo sie ze jest maly wyciek wody. Wysuszylem. Zmywarka podziałala mniej wiecej 1 rok.
    - po roku wyskoczyl blad E15. Czyli tzw klasyka gatunku. Glosne i nieustanna pracy pompy. Zmywarke wyciągnałem z zabudowy. Przechylilem na bok i wylało sie okolo 0.5 L wody... Zmywarke wysuszylem. Zrestartowałem. I znowu po miesiącu to samo. Czyli E15.

I w takim trybie czyli srednio 1x miesiącu od roku muszę wyciągnąć zmywarkę, wylac wode z jej wnetrza, wysuszyc.

I mam dość. Koniec przygody z firmą BOSCH czy też jej klonem SIEMENS. Niestety firma od paru lat nie wyciąga wniosków, wciska konsumentom produkt który po zakończeniu gwarancji zwyczajnie sie psuje. Zatrważające jest to że firma wie o tym problemie a mimo to dalej produkuje i sprzedają taką konstrukcję zmywarki która generuje te same problemy.

Jeszcze nie wiem co kupię innego (bo niestety muszę już ze względów bezpieczeństwa). Może Eletrolux, może Indesit, może coś innego ale na pewno nie BOSCH/SIEMENS w kwestii zmywarek (chociaż mam ekspres do kawy SIEMENSA i niestety w ciągu miesiąca 2 x idzie do serwisu).

Owszem: zmywarka dobrze myje, do pewnego momentu byla bardzo cicha ale skoro moja historia z E15/E20 jest podobna do już setek innych na elektrodzie to sami wyciągnijcie wnioski .

Pozdrawiam swiadomych konsumentów :)

PS. Przez kilka lat korzystałem z "markowych" tabletek do zmywania. Średnio 1x/miesiącu filtr był wyciągany i czyszczony. Srednio 1x/ miesiąc był tez aplikowany srodek "czyszczący" zmywarke. Owszem to wszystko jest wskazane i pewnie trochę wydluża pracę/zywotnosc produktu ALE nie wyeliminuje problemów konstrukcyjnych, technicznych. Pamiętajcie o tym.
  • Buderus
    PanAGD
    Level 23  
    kminek666 wrote:
    Owszem: zmywarka dobrze myje, do pewnego momentu byla bardzo cicha ale skoro moja historia z E15/E20 jest podobna do już setek innych na elektrodzie to sami wyciągnijcie wnioski .

Czyli problemem jest wyciek wody, który nie został zlokalizowany, przez co zmywarkę trzeba co jakiś czas wyciągać i suszyć. Polecam sprawdzić skąd cieknie, wyeliminować problem, i skończy się błąd E15. Chyba, że ktoś lubi często zaglądać pod zmywarkę ;)
    A historii są setki, bo zmywarki BSH są dalej nr 1 w EU i PL. Myślę, że na 10 zmywarek w domach, tak z 5-6 to Bosch. Sam mam w domu zmywarkę Siemens, którą również spotkał problem błędu E15. Wyciek zatamowany, od 3 lat bez problemów.
    Nie bronię Boscha, znam ich bolączki. Jednak dalej jest to jeden z bardziej sprawdzonych producentów AGD.
    Borutka
    Level 29  
    kminek666 wrote:

Wezwałem serwisanta.
    Serwisant stwierdził że to poważna usterka, że koszt naprawy to 700-800 pln i oplaca sie bardziej kupic nową.

Być może tu był największy problem w całej tej historii.
  • Buderus
    Pablo1964
    Moderator
    Na pewno warto. Elektrolux produkuje także zmywarki do zabudowy dla IKEI. Mam taką od 11 lat i zero problemów.
    ROBSON33
    Admin of household appliances group
    Pablo1964 wrote:
    Mam taką od 11 lat i zero problemów.

Słowo klucz to 11 lat, proszę nie porównywać z nowymi. 😏
    Borutka
    Level 29  
    TomekLewek wrote:
    Myślę, że warto spojrzeć na piekarniki Electroluxa, szczególnie te parowe np. SteamBoost, można ugotować szybko i zdrowo i faktycznie jedzenie jest jeszcze lepsze niż przy użyciu tylko ciepła.

Tak kolega Tomek może jakąś pralkę by polecił... oczywiście Electroluxa :D
    Pablo1964
    Moderator
    ROBSON33 wrote:
    Pablo1964 wrote:
    Mam taką od 11 lat i zero problemów.

Słowo klucz to 11 lat, proszę nie porównywać z nowymi. 😏

Robert, poważnie aż tak upadli? To ja się boję wypowiadać o AGD. Mój sprzęt sprzed 11 lat wciąż żyje...
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Cóż, Elux i spółki córki dla mnie niegdyć to był numer2 zaraz za rodziną BSH, dziś, jak to jeden z naszych kolegów określa, g... rzadkie. Choć zmywarki Eluxa chyba zawsze dawały serwisantom w kość. Ogólnie w zmywarkach bieda w polecaniu dziś.
    Alfred_92
    Level 33  
    Panowie a w takim razie co polecacie w cenie powiedzmy 1500-1700zł.
    Założenia:
    - wolnostojąca
    - szerokość 60 cm
    - głośność do 47dB (zmywarka będzie stała za ścianą sypialni - 30cm od głowy śpiących).
    - posiadająca funkcję suszenia naczyń
    - najistotniejsze- zmywarka bez udziwnień uniemożliwiających jej naprawę (typu zgrzewane bębny w pralkach) powiedzmy po tych kilku latach- dostępność części zamiennych itp
    m4rkiz
    Level 10  
    Polecicie jakąś zmywarkę do zabudowy, 60 cm? Jak narazie mam elecroluxa ESL6361LO ale przeprowadzam się i nie będę jej ciągnął ze sobą. Coś co wytrzyma 5 lat a potem dalej bedzie można to naprawic bo będą części. Mogę dać nawet 3k jeżeli ma to sens (z tego co widze na forum to czasem lepiej kupić dwie po 1.5k co trzy lata). Musi suszyc, innych wymagan brak, chociaż otwieranie drzwi wydaje mi sie ciekawe.