Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toyota e11 problem z radiem - Wyłączające się radio...

smieciarka112233 25 Gru 2017 09:46 975 2
  • #1 25 Gru 2017 09:46
    smieciarka112233
    Poziom 2  

    Witam, szukałem na forum, ale nie mogłem znaleźć podobnej usterki.
    Problem w samochodzie: Toyota Corolla e11, a wygląda następująco, zanim odpalę samochód wszystkie kontrolki się palą tak od akumulatora też, po przekręceniu kluczyka gasną, natomiast podczas jazdy wyłącza się radio na parę sekund po czym się włącza. W tym samym momencie światła zaczynają troszkę jaśniej świecić, po chwili radio się włącza, światła wracają do wcześniejszej jasności świecenia. Mierzyłem ładowanie przy wyłączonych odbiornikach dochodzi do 14,40 jeżeli wł radio, dmuchawę, światła spada do 13,9, 14,00.
    Dodam że wymieniłem paski od alternatora i od wspomagania, luzu na alternatorze nie widać, łożyska ok, klemy od aku przeczyściłem i kabel od masy (-) aku do silnika też.
    Zastanawiam się w czym problem czy może to być regulator napięcia?

    0 2
  • #2 25 Gru 2017 11:59
    g107r
    Poziom 34  

    Raczej skupiłby się na zasilaniu radia i regulatora jeśli go podejrzewasz.
    Czy na zapłonie, jak włączysz radio jeszcze przed odpaleniem, to czy przekręcenie kluczyka na pozycję rozrusznik wyłącza radio ?

    Wyłącza się podczas spokojnej jazdy prostą równą drogą, czy związane to może być ze wstrząsami ?
    Coś jeszcze się wtedy wyłącza ? Elektryczne szyby, wycieraczki, coś innego ?
    Czyściłeś styki wchodzące w alternator ?
    Pojeździłbym z miernikiem pokazującym ładowanie, i poobserwował.
    U siebie mógłbym podejrzewać kostkę stacyjki, pozycja rozrusznik wyłącza pewne odbiorniki prądu, m.in. właśnie radio.
    Krótkie szukanie wskazuje że jest to prawdopodobne.

    1
  • #3 30 Gru 2017 16:56
    smieciarka112233
    Poziom 2  

    Wyłącza się podczas spokojnej jazdy po mieście najczęściej podczas niższych temperatur , i tylko radio się wyłącza ,reszta działa , styki wszystkie wyczyszczone , kostka stacyki ok sprawdzałem nic nie przerywa , po przekręceniu kluczyka w pozycje on wł się kontrolki i radio ,przekręcam dalej i auto odpala ale w tym momencie radio się nie wyłącza. Podczas jazdy raz wyłączy się a raz nie , zauważyłem iż jak jest cieplej np +8 to nic się nie dzieje , natomiast jak jest zimniej np-2 to już tak się dzieje aż auto się nie zagrzeje ( lub moje przypuszczenie aku się nie podładuje).
    mierzyłem aku po całej nocy przy temp ok -4 rano podczas pomiaru +2 miał 11,66 v
    Toyota e11 problem z radiem - Wyłączające się radio...
    po odpaleniu auta i wyłączeniu wszystkich odbiorników świateł dmuchawy itp.... 14,59 v
    Toyota e11 problem z radiem - Wyłączające się radio...
    po wł świateł radia i wszystkiego co się da ..14,19 v
    Toyota e11 problem z radiem - Wyłączające się radio...
    Zastanawiam się że przy ujemnych temperaturach jak auto dłużej postoi to może słabnieje akumulator , po czym jak samochód odpalę alternator łąduję akumulator i wtedy się to dzieję...
    Miałem już zawozić alternator do naprawy ale skoro ładowanie jest to jest dobry przy odpalonym aucie przy podłączonym miernikiem obserowałem dłuższy czas i nie skacze napięcie,dodam iż przejrzałem wszystkie bezpieczniki i są ok nie są nadpalone czy coś z nimi jest nie tak.

    0