Coś mało wyszło za montaż mam wrażenie. U mnie za system montażu (dach z blachodachówki) + 4 przepięciówki DC + przewód solarny wyszło 3,3 tys.
Mam zamontowane 5kW. Do tego skrzynki na rozdzielnice, jakieś zabezpieczenia, trochę innych przewodów, drobne duperele, w sumie jakiś 1000.
Robocizna : 1 dzień pięciu dekarzy + ja - montaż systemu mocującego i paneli. Montaż elektryki - ja przez kilka dni, ale nie na pełny etat.
Jakby to zlecić komuś to może to kosztować conieco, ale pewnie w tych 3 tys się zmieści.
Mnie moje 5kW kosztowało jakieś 22 tys. Czy da się zrobić za niewiele więcej 10kW? Szczerze wątpię, ale kibicuję.
Wszystko dokładnie wyliczę, zaczynam od paneli i potrzebuje pomocy z listwami montażowymi- bedzie potrzebne dokładne zestawienie co i ile będzie potrzebne.
Dziś o 8 rano będą dzwonic z produkcji w Indonezji.. (tam nie ma cła anty dumpingowego do EU)
Dodano po 4 [minuty]: Niska cena bazuje na tym, ze nie zamawiamy ze sklepów tylko jednorazowo od producenta 100KW.
Ps. Tez kibicuje, policzyć dokładnie warto..
Dodano po 3 [godziny] 39 [minuty]: Mam oficjalna cenę odbioru towaru z Amsterdamu:
0,35€ za 1W Przy zakupie na firmę nie dopłacamy Vatu płacimy netto firmie z Amsterdamu
100Kw to 7 palet które mogą wysłać do Polski w koszcie 0,1€ za W. Równie dobrze możemy zorganizować transport samemu
Licząc 10Kw przy Euro po 4,20 (dziś jest po 4,19) daje to
14 700PLN za 10Kw plus Przesylka z Amsterdamu
Nie tak jak w wyliczeniach aczkolwiek dalej niezle i praktycznie bez znaków zapytania.
Z transportem do magazynu w PL powiedzieli 0,36€/W
To daje 0,36*270=97,2
97,2*4,2=
408,24 Netto za Panel 270W
W moim przypadku i nie będę musiał wpłacać podatku VAT bo zakup jest po zwolnionej stawce VAT 0% wynikająca z handlu wewnątrzwspólnotowego. Praktycznie każdy kto jest podatnikiem podatku VAT może tak dokonywać zakupu w EU
408,24*1,23=502,1 w magazynie w PL i gwarancja w Holandi
Jeśli kupiujesz na firmę to nie- wiem bo często kupię coś z zagranicy na potrzeby firmy. Mam biuro w domu i korzystam ze sprzętu firmowego w domu. Mogę wrzucić sobie 10KW w koszty firmy. Poczytaj o zakupie wewnątrz wspólnotowym przez firmy. Trzeba być podatnikiem VAT.
Ok nie pisałem jak można tylko jak trzeba. Żeby wnieść coś do tematu, moja instalacja wyszła 10,5 tys za 3,025 kw .Wszystko na nowym sprzęcie zakupionym w kraju. Więc te 25 kafli za 10kw bez vatu to całkiem prawdopodobne.
Ok nie pisałem jak można tylko jak trzeba. Żeby wnieść coś do tematu, moja instalacja wyszła 10,5 tys za 3,025 kw .Wszystko na nowym sprzęcie zakupionym w kraju. Więc te 25 kafli za 10kw bez vatu to całkiem prawdopodobne.
Spoko, rozumiem
Chciałabym z Vatem wyjść do 27tys zł (brutto) zobaczymy czy się uda
Jaki koszt transportu? 0,1€ za W? To chyba pomyłka ma być 0,01€ za W. Czyli 1000Euro za 100kwp? Sprowadzasz bez Vatu a zaraz Vat płacisz w Polsce. Czyli lepiej zapłacić im brutto bo u nich jest Vat 19%. A w Polsce naliczą Vat od całej kwoty łącznie z transportem.
Dodano po 4 [minuty]:
Rafal2036 wrote:
Jeśli kupiujesz na firmę to nie- wiem bo często kupię coś z zagranicy na potrzeby firmy. Mam biuro w domu i korzystam ze sprzętu firmowego w domu. Mogę wrzucić sobie 10KW w koszty firmy. Poczytaj o zakupie wewnątrz wspólnotowym przez firmy. Trzeba być podatnikiem VAT.
Jeśli weźmiesz na firmę to nie możesz być Prosumentem.
A z innej beczki... Jednak może trochę ma rację promując je, bo te nowe 12kW, 17kW i większe są zupełnie inne... może bardziej dopracowane.
Nie mam informacji o tych nowych ale już są. Może już ktoś posiada i ma recenzje.
Ponadto, by troszkę zwolnić ten "bieg po zdrowie z PV" podrzucę stronę, która zapowiada trendy w Polsce, chyba całkiem realne, dopóki mamy tego Premiera. Tylko czy on wytrwa ?
Ta firma XDISC, jak się zagłębić w ich prace, też zamierzają współpracować z ELNIX, co mówi, że te zmiany-poprawy Inwertera ELNIX, mogą faktycznie dobrze rokować.
Jaki koszt transportu? 0,1€ za W? To chyba pomyłka ma być 0,01€ za W. Czyli 1000Euro za 100kwp? Sprowadzasz bez Vatu a zaraz Vat płacisz w Polsce. Czyli lepiej zapłacić im brutto bo u nich jest Vat 19%. A w Polsce naliczą Vat od całej kwoty łącznie z transportem.
Dodano po 4 [minuty]:
Rafal2036 wrote:
Jeśli weźmiesz na firmę to nie możesz być Prosumentem.
Muszę spojrzeć jakie procedury trzeba przejść aby zostać prosumentem. Zajmę się tym trochę później- sprawdzę inwerter i resztę. Później prosument
Dodano po 2 [godziny] 53 [minuty]: Rozmawialem z w sprawie Inwerterow- cen 3750netto jest realna za 12KW Przy zakupie 8szt zejdą z ceny jeszcze.
Już nie piszczą tak jak kiedyś.
Zostałem poinformowany o sprawności rzędu 97% hmm trzeba byłoby to sprawdzić.
Może ma ktoś taki Inwerter? To byłaby najlepsza opinia. Założę oddzielny post na temat tego falownika.
Dodano po 1 [minuty]: RoMailem z w sprawie Inwerterow- cen 3750netto jest realna za 12KW Przy zakupie 8szt zejdą z ceny jeszcze.
Już nie piszczą tak jak kiedyś.
Zostałem poinformowany o sprawności rzędu 97% hmm trzeba byłoby to sprawdzić.
Może ma ktoś taki Inwerter? To byłaby najlepsza opinia. Założę oddzielny post na temat tego falownika.
Do Rafal2036
Ja mam w sumie tylko jedno pytanie czemu Ty tak kombinujesz jak koń pod górę? Podesłał Ci kolega link, rozpoczyna się nabór wniosków w Warszawie, dofinansowanie 40%. Zamów zestaw u instalatora takie ceny jak Ci proponowali za powiedzmy 40k zł, skorzystaj z dotacji 40% i wychodzi 24k czyli nawet lepiej jak chciałeś. Nie zgrasz takich 10 osób, każdy będzie wydziwiał, nikt Ci nie zaufa i nie wyśle Ci pieniędzy. Musiałbyś wszystko sfinansować a później odsprzedawać, stracisz z miesiąc czasu i na to samo wyjdzie. Lepiej ten czas poświecić pracy zawodowej i zarobić więcej kasy. Ale Twoja sprawa, każdy ma jakieś hobby. Mam oficjalną wycenę z Brukbetu, odbiór z Tarnowa, panel 270W 545zł netto przy 37szt. Odbiór własny lub wysyłka 600zł (2 palety).
. Nie zgrasz takich 10 osób, każdy będzie wydziwiał, nikt Ci nie zaufa i nie wyśle).
Ja już mam te osoby- my 50kw (oddziały firmy plus nasz dom) rodzina i dwóch przyjaciół.
(Pisałem o tym wcześniej w tym temacie)
Kompletnie nie zależy mi na tym żeby ktoś się dokładał do inwestycji.. zależy mi na pomocy w znalezieniu taniego dobrego towaru. Tak jak np. Inwerterem Jeśli ktoś pomoże i zaangażuje się w projekt to mogę domówić dla kogoś więcej Paneli.
Ten temat jeśli się powiedzie będzie wskazówka dla innych ze jednak można- nie wszyscy będą mogli złożyć się na 100KW ale jak ktoś chce to mu się uda..
Odnośnie Dotacji to rodzina może wziąć sobie 40% ale z kwoty 25-28brutto i wtedy wyjdzie 14brutto- nie lepiej?
Jeśli chodzi o wycenę z brukbetu to każdy może sobie kupić te panele. OK, ale u mnie wyszło lekko ponad 400zl netto. (To bardzo duży dostawca i zadzwonię do nic jeszcze raz)
Przy zakupie 370paneli (100KW) oszczędność jest OGROMNA
Nawet przy odniesieniu do Candadian- (80zl Ba panelu- daje 29 600 oszczednosci!
W porównaniu do oferty z BrukBetu to różnica jest 130zl na panelu to jest około
48 000zl Osczednosci!
Ja traktuje to jako inwestycje i zawsze oszczędzam- wole wydać zaoszczędzone pieniądze na coś innego
Temat dobry.
Widzę, że nie chcesz oddawać energi do sieci - mi w takim razie taka inwestycja by się "zwróciła" po 10 latach - trochę długo. Bałbym się o trwałość paneli. Muszę poczekań na dofinansowania.
Temat dobry.
Widzę, że nie chcesz oddawać energi do sieci - mi w takim razie taka inwestycja by się "zwróciła" po 10 latach - trochę długo. Bałbym się o trwałość paneli. Muszę poczekań na dofinansowania.
W jakim sensie oddawać do sieci? Aby odebrać 0,8kwh później?
Apropo trwałość paneli bym się nie bal, rozmawiałem ze znajomym który demontował 10 letnie panele z Niemiec które były później sprzedawane jako dwulatki-trzylatki do nas.. (pracował jako robotnik-nie szef firmy Można przyjąć 10lat 90% wydajności 20lat 80% wydajności..
Moc paneli to 10kW.
Ale przecież nie będziesz ciągnął non-stop w dzień 10kW, a w nocy? Więc powinien być licznik dwukierunkowy, i to co w dzień oddasz, w nocy odbierzesz.
Quote:
Apropo trwałość paneli bym się nie bal, rozmawiałem ze znajomym który demontował 10 letnie panele z Niemiec które były później sprzedawane jako dwulatki-trzylatki do nas..
Dobre - więc tylko nówki sztuki wchodzą w grę.
Ale trzymam kciuki
Moc paneli to 10kW. Ale przecież nie będziesz ciągnął non-stop w dzień 10kW, a w nocy? Więc powinien być licznik dwukierunkowy, i to co w dzień oddasz, w nocy odbierzesz.
Quote:
Apropo trwałość paneli bym się nie bal, rozmawiałem ze znajomym który demontował 10 letnie panele z Niemiec które były później sprzedawane jako dwulatki-trzylatki do nas..
Dobre - więc tylko nówki sztuki wchodzą w grę.
Tak będzie- energetyka taki licznik montuje po złożeniu wniosku
Nawet mam takie wnioski w domu (wczoraj byłem w Tauronie) dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, ale nie chce pisać o tym w tym poście aby go nie zaśmiecać..
Nawet mam takie wnioski w domu (wczoraj byłem w Tauronie) dowiedziałem się kilku ciekawych rzeczy, ale nie chce pisać o tym w tym poście aby go nie zaśmiecać..
Jesteś z Warszawy to Innogy a nie Tauron, musisz mieć umowę kompleksową.
Ludki z Warszawy sądzą, że wszyscy są z Warszawy, to zasada stara jak świat
A w temacie : też mi się wydaje że kupa zachodu i niepewności z tym, ale w zasadzie żeby się przeszkolić z takiego kupowania czegoś
to nawet niezły pomysł.
Dla rozeznania rynku dałem ogłoszenie w poszukiwaniu firmy która podejmie się instalacji paneli.
Ofert telefonicznych dostałem kilka, podaje trzy przykłady od najtańszej do najdroższej+ taka która bym wybrał.
1.NAJTANSZA: Od „Pana Jasia” dekarza który ma kolegę elektryka, już montował „ten sprzęt” na kilku dachach „Da Pan 1500 i będzie dobrze” (Gdybym mógł Zadzwonic i pogadać z elektrykiem to bym się zastanowił- mimo wszystko do rozpatrzenia)
2. NAJDROŻSZA: „Najtańsza cena jaka Pan znajdzie to 400zl za 1KW przy 10KW na dachu skośnym” (Razem 4000zl netto)
3. ROZSADNA: Firma podała mi cenę wyjściowa za pełny montaż liczony od 1KW bez faktury (netto) to 240zl. Przy kilka instalacjach powiedzieli ze zejdą z ceny. Powiedziałem ze zadzwonię w ciągu miesiąca, maja 7lat doświadczenia i są z Oleśnicy. Zobaczę jak będzie z negocjacja przy większej ilości dachu. Myśle, ze gdyby nie musieli dojechać to byłoby taniej. Pan powiedział mi, ze maja mało zleceń od prywatnych (małych) inwestorów. Zazwyczaj pracują jako podwykonawcy dla dużych firm.
Liczę na to, ze uda się zejść do 220zl za 1KW, ale facet miał pojęcie o tej pracy i czułbym się z nim bezpiecznie. Rozsądna oferta cenowa za dobrze wykonana prace - tak myśle
Jak dobrze by poszukać to i do 200zl można zejść- większość firm z doświadczeniem mówiło, ze wykonają prace w dwa dni.
Święta się skończyły i nie mam tyle czasu na zajmowanie się tym tematem. Wszystko będzie się toczyć, ale update w całkowitych kosztach będzie później. Mam formę która produkuje sprzęt do montażu- do końca tygodnia się tym zajmę.
Dodano po 3 [godziny] 58 [minuty]:
Jednak udało mi się policzyc, wyszło bardzo zadowalająco. Musze sprawdzić ten inwerter plus mocowanie do dachu i będzie super. Zostanie zbierać kasę i szykować się do kredytu
1. Panele 10Kw -15 100 (netto)
Zakupu dokonam na VAT EU faktura i gwarancja z Holandii. 5lat na panele plus 10lat na wydajność na poziomie 90% piszą ze po 20-25latah wydajność będzie na poziomie 80% (tak zreszta pisze większość firm) Cena z wyslka do wybranego magazynu na terenie całej PL!
2.- Wysyłka 0zl (uwzględniona w cenie zakupu- 7 palet)
3.- 3 600zl (netto) 4428zl (brutto) (uwzględniłem zejście z ceny o 150zl na sztuce- mieliśmy rozmawiać o cenie przy zamówieniu, ale 150zl negocjacji to minimum jakie zaakceptuje przy 10szt)
4.- Montaż 2 300zl netto/brutto (firma zajmująca się kilka lat tylko panelami PV powiedzieli, ze jeśli nie trzeba to nie musza wystawiać faktury i netto będzie cenna brutto- nie pisze nazwy) (oferty były od 1500zl do 4000zl) proponuje dać ogłoszenie w większym mieście i ktoś się na 100% zgłosi)
5.- Odgromnik o Odcięcie zasilania to 1200zl netto, 1464 brutto to są ceny katalogowe- można zejść lub zrezygnować z odgromnika (niektórzy mówili ze nie maja u siebie a to 1000zl oszczędności- nie wiem czy warto)
6.Sprzet do montażu plus kable założyłem 2000zl netto 2460brutto (UWAGA jeszcze nie sprawdzone, ale realne)
SUMA:
15 100 netto (można kupić bez Vatu za granica) 18 573 brutto
3600 netto 4 428 brutto (kupione w PL)
1200 netto 1 460 brutto (kupione w PL)
2300 netto=brutto
2000 netto. 2 460 brutto (raczej kupione w PL)
SUMA NETTO 24 200 netto!! Taka inwestycja się zwróci bardzo szybko w przeciwieństwie do tego co wciskają firmy kasujące po 15tys samej marży za pozorne „bezpieczeństwo”
SUMA BRUTTO 28 921 brutto (dla osoby prywatnej) wystarczy kupić panele PV bez Vatu na firmę z VAT EU 3473zl to daje
Sezon mi się zaczął w pracy i pojawiły się nieoczekiwane wydatki, muszę zainwestować te pieniądze w sprzęt do firmy. Przełożyłem zakup o chwile później.. ale ogólnie to mysle ze wszystko się uda. Boje się tylko tych inwerterow :/
Zainspirował mnie ten wątek.
Moim celem jest 7.2kW (24x300) do 23 tys zł - Tylko wtedy dla mnie to ma sens ekonomiczny.
Mieszkam pod Wrocławiem.
Panele jakie chciałabym zainstalować to Hanwha Q-Cell 300Wp (mono) za ca 630 netto.
Myśle o tym polskim inverterze.
Zadałam im pytanie jak bardzo można obciążyć asymetrycznie wyjscie - tak by korzystac tylko z dwóch faz (np po 3.5 kW na faze)
Pochwale się jak mi się uda Ola
[Update 5.04.2018]
Instalacja już działa - w tygodniu wymiana licznika przez ZE.
Wyszło trochę drożej 28 tys. niż 25 tys za 10 kw .
Finalnie mam 9.9 KW + SolaX ZDNY ( z portalu aukcyjnego -3 tys) . instalacja całej części elektrycznej to ja z sąsiadem.
BTW: szukam softu do invertera solaxa po rs485 z modbus RTU ( nie wifi dongle)
Jako instalator mając ponad 200 wykonanych instalacji mogę śmiało Wam doradzić, że nie warto oszczędzać na falowniku. Jest to serce układu, które również odpowiada za wydajność. Lepiej tutaj dołożyć ten tysiąc czy lekko więcej a szukać oszczędności gdzie indziej... przede wszystkim dla swojego spokoju.
Panele są elementami biernymi i tu tak na prawdę można się nie bać modułów używanych (pod warunkiem, że nie są uszkodzone mechanicznie i mają kilka lat a nie 10-15).
Odgromniki - wszystko zależy od lokalizacji. W naszym klimacie (sporo instalacji robiliśmy za granicą) ryzyko jest minimalne, i w moim uznaniu i z doświadczenia większe ryzyko jest, że przepięcie przyjdzie z sieci energetycznej a nie od strony paneli (miałem kilka takich przypadków - uszkodzone falowniki Steca). Odgromniki są również różnej technologii i klasy - Dehn z warystorem i iskrownikiem będzie kosztował 1000zł, a mniej markowy warystorowy może kosztować 200zł. Raczej tutaj warto by zwrócić uwagę, czy zabezpieczenie przeciwprzepięciowe jest również zamontowane od strony sieci energetycznej, bo - energetyce ciężko cokolwiek udowodnić (w razie uszkodzenia falownika), dwa - zabezpieczenia na AC są tanie.
Wracając do cen - poziom cenowy o jakim piszecie na nowych komponentach jest już dziś realny, to prawda.
Zapraszam odezwać się do jednego z moich dostawców o wycenę, gdyż elastyczność współpracy i ceny jak na polską firmę z branży jest bdb.
meil: info(malpa)ekotechnologia.eu
Pytanie czy 10kW na południe? Falowniki warto zawsze lekko przewymiarować - w naszym klimacie to wydajniej będzie działać, na wyższych poziomach mppt. Jeśli nie ma w planach rozbudowy instalacji w przyszłości to tu śmiało bym montował falownik np. 8.2kW, szczególnie jeśli ułożenie modułów nie jest wprost na południe.
Jeśli chodzi o producentów to osobiście jestem fanem Fronius'a.