Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Fotowoltaika dobrej jakości 10KW poniżej 25tys. Jednak się uda?

Rafal2036 25 Dec 2017 12:06 34683 340
Automation24
    malinabend 1
    Level 23  
    Powiem tak ; zarezykuje ten inwerter tak na prawde w razie wu mam 2 w cenie jednego
    jak nawali to przecie ludzie to zrobili to ludzie to naprawią
    panele 420zł x 34 =14,3 tyś
    inwerter 3, 0 tyś
    kable zabezpieczenia itd 1,0 tyś
    konstrukcja 0,5 tyś + stare zapasy stali
    nie przewidziane 1,2 ttyś
    razem 20 tyś
    Wiem że będzie ciężko ale wszystko robie sam i jestem optymistą
    No mam rezerwowy 1 tyś
  • Automation24
    Rafal2036
    Level 7  
    Blzabezpieczenie burzowe, montaż-rozumiem ze sam zrobisz). Konstrukcja dość tania, ale możliwa. Ja wyliczam tak żeby nic samemu nie robić tylko zająć się organizacja.
    malinabend 1
    Level 23  
    Burzowego nie robię nie zaproszę piorunów na dach zrobię uziomy tylko w kotlowni dla inwertera
    Transport zięć w drodze powrotnej ogarnie wszystko sam ze synkiem potem elektryk dostanie grila ze zakąską za podpis na papierku i po sprawie
    muszę tylko ogarnąć rozdzielnie bo nie mam pojęcia ale może z pomocą kolegów , internetu się dokształcę
    Najgorsze to dla mnie konstrukcja pod panele dużo roboty a czasu mało
    W sobote przywiozłem emki trzeba wiercić i kleić szpilki
  • Automation24
    Rafal2036
    Level 7  
    Spoko, trzymam kciuki. Ewentualnie możesz zejść z kosztów na panelach
    Rafal2036
    Level 7  
    Zaryzykuje,

Mam kilka ofert ale wybieram najtańsza, jak się nie uda to wywalę do śmietnika. Dla ograniczenia strat kupię tylko 5Kw, drugie 5kw kupię w innym miejscu i porównam.
    Martwi mnie to ze forma Rozen Solar jest na rynku tylko od roku.. Fotowoltaika dobrej jakości 10KW poniżej 25tys. Jednak się uda?

Później opisze koszt wysyłki, cło (mniej niż 5%) -certyfikat CE maja na wszystko, a karne cła zostały wycofane.

Martwi mnie również ze Inverter wazy tylko 21kg
    Rafal2036
    Level 7  
    Podaj proszę namiary gdzie w tej cenie kupię takie same Z CHĘCIĄ WOLE KUPIĆ U NAS W PL!:)
    Biore bez konstrukcji montażowej.. przesyłka wyjdzie około 1600zl plus akcyza. Łącznie nie więcej niż 2500zl

Przy paczce morskiej dostałem ofertę na 100KW przesyłkę za 5500zl wszystko- to daje kosze 550zl na 10KW TRANSPORT
    FankyKoval
    Level 14  
    13.5k za zestaw na panelach csun 290 ,elementach montażowych i kablach i inwerterze growatt Tl3-s 5000 z certyfikatem nc rfg. Bez którego nie zgłosisz instalacji ( twój nadaje się raczej tylko na podstawkę). Ceny z allegro . Poczytaj trochę o zgłoszeniu bo możesz wtopić kasę.
    Lisciasty
    Level 21  
    Otóż to. Już pisałem że te chińskie ceny nie są tak rewelacyjne, jak się weźmie pod uwagę dodatkowe koszty i ryzyko.
    Rafal2036
    Level 7  
    Coś nie mogę znaleźć tego ogłoszenia- widzę tylko za 13600zl same panele z inwerterem. (Wpisałem na Allegro „fotowoltaika 5Kw” i „zestaw 5KW” Możesz podesłać link?
    FankyKoval
    Level 14  
    To jest kilka aukcji panele 290 w za 420, inwerter np z akobat zadzwoń do nich można fajnie się dogadać. Mocowania solarium i corab. Nie dostaniesz odemnie gotowych linków.
    Rafal2036
    Level 7  
    Ok, poszukam później

Dodano po 44 [minuty]:

Inwerter jest za 2000zl, ale z radiatorami które nie są wskazane.

Łatwo napisac ze za 13tys można kupić, ale wybrać i zamówić niestety jest dużo trudniej.
    Ciężko jest zlepić tako zestaw na iwnerterze z naturalnym chłodzeniem poniżej 15tys zł brutto.

Panele w Cenie 1,44 za 1W to bardzo drogo..

Oferta która mam kosztuje około 13 000zl komplet z zabezpieczeniem bez mocowań na miejscu z opłatami. Dowiem się jak z podłączeniem do sieci.

Dodano po 1 [godziny] 28 [minuty]:

Znalazłem stawkę celna:

8501 32 00 41 – Moduły i panele fotowoltaiczne z krzemu krystalicznego; przywożone z Chińskiej Republiki Ludowej, z wyłączeniem produktów przewożony w tranzycie w rozumieniu art. V GATT (2.7%)
    8501 32 00 43 – Moduły i panele fotowoltaiczne z krzemu krystalicznego; przywożone z Tajwanu (2.7%)

2,7% przy tym koszcie przesyłki to śmiesznie tanio...

Źródło:
    https://www.chinskiraport.pl/blog/import-paneli-fotowoltaicznych-z-chin/

Dodano po 2 [minuty]:

Zaraz wszystko wyliczę:
    Razem z cłem za 10 KW 17621zl przy cenie zakupu jednego dolara 3,84zl z Przesylka pod dom bez montażowych paneli na dachu.

Zastanawiam się czy potrzebuje 400metrow kabla, az tyle pójdzie?- gdyby kupić polowe mniej to cena była by tańsza o 700zl netto. Od paneli będę miał około 30metrow do inwertera- ile dodatkowego kabla będzie potrzeba?

Inwerter 3 fazowy z chłodzeniem naturalnym i wifi. Sprawę certyfikatu do energetyki praktycznie już załatwiłem- producent wystawi zaświadczenie do CE- sprzedają na europejski rynek i znają sprawę zmian w wymaganiach.
    Rafal2036
    Level 7  
    Dziękuje mimo wszystko, dam znać za dwa trzy miesiące jak postawie- niestety mam mało miejsca i nie wiem czy zmieszczę wszystkie panele u siebie- postawie ile się da i resztę paneli zostawię dla reszty członków rodziny (Teściowa, rodzice etc..)

Jeśli ktoś ma inne lepsze ceny to będę wdzięczny za konkretne podpowiedzi. Traktuje te pierwsze 10Kw jako przetarcie szlaków i jeśli wszystko się uda to nie będzie moja pierwsza instalacja wiec temat będzie cały czas aktualny.

Zdam relacje z każdego etapu zakupu, odprawy celnej i cen zlecenia montażu, rejestracji w energetyce i dalszego użytkowania..

Może ktoś podpowiedzieć na temat kabla- czy tyle potrzebuje?
    Lisciasty
    Level 21  
    Ten przewód to jakieś chińskie naciągactwo, niemiecki metr 4mm2 kosztuje 2,5 zł netto w Polsce bez łaski :]
    No i potrzebujesz pewnie max 50m czarnego i 50m czerwonego.

Trochę mnie niepokoją te high quality solar panels 380W. Jakby nie mogli podać wprost producenta. Coś tu trochę śmierdzi.
    Rafal2036
    Level 7  
    Lisciasty wrote:

Trochę mnie niepokoją te high quality solar panels 380W. Jakby nie mogli podać wprost producenta. Coś tu trochę śmierdzi.

To jest producent paneli PV- wejdz sobie na jego stronę www.

Dzięki wielkie za kabel: dokładna cena to 2,6 tak jak napisałeś :)

Zobacz ofertę: Przewód kabel solarny słoneczny panel PV MC4 4mm2 https://allegro.pl/oferta/przewod-kabel-solarny-sloneczny-panel-pv-mc4-4mm2-6734401308

Sprawdziłem ceny złączek- tez wywalę je z zamówienia i kupię u nas na miejscu :) bez problemu znalazłem za 4,5zl brutto :)

Zastanawiam się czy producent będzie chciał mi sprzedać takiego golasa...hmm wyjdzie dużo taniej jak wywalę 400m kabla i złączki kupię u nas to ich zarobek- zobaczę jutro jak zareagują bo już dwa razy wysyłali mi ofertę...

Dodano po 2 [godziny] 48 [minuty]:

Od trzech godzin analizuje dostawce i wychodzi mi na to aby nie kupować od niego towaru... nie ma strony www,m itp itd itd.

Mam duże doświadcze w zakupie drogie sprzętu z zagranicy (kilkunastokrotnie droższego) i niektórym niezdecydowanie moze wydawać się głupie, ale lepiej nie ryzykować zbyt mocno. Co do standardowej procedury zakupu to ścieżka zawsze jest podobna:
    1. Wybór ofert.
    2. Hurtowe zapytania do nowych dostawców.
    3. Rozmowy z dostawcami wraz z negocjacja cen.
    4. Wybór najkorzystniejszego dostawcy- prośba o fakturę
    5. Weryfikacja dostawcy czy bezpiecznie jest zrobić przelew.
    Właśnie na tym punkcie ten dostawca raczej odpadnie w przyszłości mam zamiar kupować większe ilości paneli i mogę jeszcze zainwestować trochę czasu w znalezienie odpowiedniego partnera..

Zmieniam taktykę..pracuje nad tym tematem po godzinach i nie mam zamiaru kupić bubla..napisałem do dystrybutorów największych producentów paneli PV- zobaczę czy uda się wyrwać w cenie poniżej 0,23$/W to daje około 0,88gr netto czyli 8800zl za 10Kw paneli przed przesyłka i cłem.

Rafal2036
    Level 7  
    Zalogowałem się, ale pokazuje błąd jak chce wyświetlać ceny, zobaczę późnej. Przyznam ci racje ze nie sprawdziłem tej strony co było błędem... pisałeś już kilka postów wcześniej na ten temat :). Jeszcze raz dzięki za udostępnienie.
    wnoto
    Level 34  
    Jeśli ktoś zdobędzie fajną ofertę to jest szansa że ktoś z nas sie dołączy do zamówienia - co finalnie powinno obniżyć koszty dla obu stron !!!
    Rafal2036
    Level 7  
    Przechodzę finalna rejestracje na tym portalu, (trzeba mieć aktywny numer VAT EU) mam mieć dostępy jeszcze dzisiaj, większe zamówienia to niższe ceny. Ja sam będę dużo potrzebował, jak będzie relacja z jakimś dostawca to naprawdę można zejść z ceny..
    wnoto
    Level 34  
    Jestem w stanie przy naprawdę dobrej cenie razem ze znajomymi wejść w zakup 4x10kWp.
    Mam G12w z Taurona - musze dodatkowo rozkminić ich sposób wyliczania opustów.
    Rafal2036
    Level 7  
    Nie będzie problemu, ja kupię teraz około 10kw na probe i mogę kupić kolejne 20Kw jak przetestuje te pierwsze bo boje się zaryzykować. Mnie interesuje zakup międzypanstwowy bo kupuje bez VATu a to dodatków oszczędność. Myśle ze spokojnie zejdę poniżej 20 000zl netto za 10KW bez pojej pracy w postaci montażu na dachu itp..

Jutro wracam do kraju i mam nadzieje do PN zapłacić za wybrany towar- sprawdzę i będzie wiadomo.

Dodano po 4 [minuty]:

Mam ofertę tej firmy
    http://en.aiduopv.com/about.asp?cid=2

Fotowoltaika dobrej jakości 10KW poniżej 25tys. Jednak się uda? Fotowoltaika dobrej jakości 10KW poniżej 25tys. Jednak się uda?

Wydaje się być bardzo dobra, cena za 1W=0,98zl netto 1,21zl brutto.

Panel 270W po opłatach celnych w PL-port będzie kosztował 327zl brutto.

Niezla cena biorąc pod uwagę zakup jednej palety, ale można zejść taniej.

Dodano po 3 [minuty]:

http://en.aiduopv.com/
    Lisciasty
    Level 21  
    Tylko zdajesz sobie sprawę, że powiesić 37 modułów na dachu + roboty druciarskie wokół falownika to jest kilka dni dla przynajmniej 3 osób? Tak tylko pytam bo to nie jest za darmo ;P
    Rafal2036
    Level 7  
    Mam ofertę za 2500zl (netto) z podpisem- powiedzieli 2-3 dni w dwie osoby. Ojciec elektryk który pracuje z synem. Uważam ze uczciwie dla każdej ze stron. Wykonuje wszystkie prace związane z elektrykiem- montował i znajomego.

Osobiście myśle ze 2 dni to nie ma szans, ale to nie moja sprawa. 2500zl mam zapłacić. Kiedyś dawałem ogłoszenie i zgłaszały się firmy, ceny wahały się od 1500 do 2500zl miałem ciekawa ofertę za 2000zl, ale usługi podrożały.
    ACCel
    Level 22  
    Rafal2036 wrote:
    Mnie interesuje zakup międzypanstwowy bo kupuje bez VATu a to dodatków oszczędność.

Dla firm VAT jest zawsze przezroczysty więc zawsze kupujesz bez VATu na firmę, nawet jak płacisz ten VAT to potem go odliczasz. I jeżeli użyjesz panele na firmę to będzie ok. Jeżeli będziesz chciał je wykorzystać prywatnie to VAT musisz zapłacić, bo za machlojki z VATem to niezły kryminał jest.

Ja nie rozumiem dlaczego analizujesz dalej oferty jakichś chińskich firm krzaków. Panele fotowoltaiczne to nie jest towar który da się przetestować w tydzień czy nawet rok. A wady objawiają się po 3-5 latach. Chińczyk się wypnie na ciebie od razu przy takiej ilości paneli.
    Rafal2036
    Level 7  
    Siedzibę firmy mam w domu, wiec wydaje mi się ok, ale Ksiegowa mi to potwierdzi. Tyle ila zainstaluje w domu tyle odliczę, więcej NIE MAM
    zamiaru. Reszta paneli będzie tez w oddziale bo prądu idzie nam dużo..

Otwórz link z fabryki ten producent to nie jest firma krzak zdecydowanie.. Na ta chwile rozmawiam ze wschodem bo nie działa mi jeszcze strona solartraders..
    Rafal2036
    Level 7  
    Muszę dopytać w energetyce jak to jest, jeśli siedzibę mam w domu, a dom nie jest jako lokal użytkowy tylko mieszkalny. Siedzibę można mieć w mieszkalnym.

Nawet jak nie będzie można mieć prosumenta przy zakupie na osobe prywatna to tam zamontuje normalnie i nie odliczę VAT, ale w oddziałach i tak nie będę mógł zarejestrować.
    Tam mam bieżące użycie na dość dużym poziomie i się opłaci, bo na prosumenta nie mam co liczyć