Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

UBIQUITI Szybkie pytanie przesył internetu na odległość 120-140m

rysa58 25 Gru 2017 22:40 897 39
  • #1 25 Gru 2017 22:40
    rysa58
    Poziom 6  

    Witam wszytskich Kolegów

    Jestem zielony w temacie komputerów. Stad może głupie pytania będę zadawał.

    W domu net z neostrady. Predkość max 1,6 Mbps. Niestety stare kable telefoniczne nic więcej nie wyciągnie. Na działce w odległości około 120-140m posiadam garaż. Chcę mieć w nim net. Poczytałem i wiem ze potrzebuje sprzęt typu UBIQUITI NANOSTATION lub nanobridge lub nanobeam itd.

    Z neostrady kablem lan do
    UBIQUITI

    Pòźniej w garażu

    UBIQUITI Oraz router wifi.

    Które z urządzeń mam wybrac ? Budynki sie widzą. Po drodze jakieś inne zabudowania ale niższe.. Jest to wieś więc raczej nie ma dużo innych sieci. Max kilka.

    Oczywiście jak kazdy tanio i dobrze.

    Dziekuję Koledzy.


    Konrad

    0 29
  • #3 26 Gru 2017 00:05
    rysa58
    Poziom 6  

    Podziekował. A czy mogę też kupić wersję na 2,4 GHz ?

    I wystarczy nanostation na 100 %?

    0
  • #4 26 Gru 2017 00:13
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli anteny będą się widziały to na 100% wystarczy para 2,4GHz jaki i para na 5GHz - Link

    0
  • #5 26 Gru 2017 00:15
    rysa58
    Poziom 6  

    dziękuje. A czy 2,4 jest gorsze od 5 lub odwrotnie ?

    0
  • #6 26 Gru 2017 00:17
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Wystarczy na 100%,

    1
  • #7 26 Gru 2017 00:18
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Można kupić 2.4GHz, ale jeśli w otoczeniu działa sporo sieci 2.4GHz to warto jednak celować w 5GHz. Na tym paśmie jest trochę luźniej. Na Allegro widziałem kilka tańszych na 2.4GHz, ale zwykle bez zasilaczy sprzedają, więc sprawdzaj dobrze, czy sprzedawany jest komplet.

    Jedno i drugie pasmo ma wady i zalety. Przy odległości <200m i bezpośredniej widoczności na jednym i drugim zrobisz taki most poprawnie. Jedynie pasmo 2.4GHz jest bardziej zaśmiecone, o czym pisałem wyżej, więc mając kilka sieci sąsiadów dookoła lepszym wyborem może być wersja 5GHz.

    1
  • #8 26 Gru 2017 00:20
    rysa58
    Poziom 6  

    I wszystko jasne. Bardzo dziękuję za konkretnà pomoc Koledzy.

    Czyli szukam tego co będzie w komplecie i tańsze. Z naciskiem na 5GHz

    Pozdrawiam,

    Konrad

    0
  • #9 26 Gru 2017 18:12
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Czekamy na wyniki twojej pracy. Myślę że się pochwalisz instalacją tu na forum.

    0
  • #10 26 Gru 2017 21:22
    rysa58
    Poziom 6  

    Oczywiście. Już kupiłem z tego miejsca ktòre wcześniej jeden z Kolegòw polecał wcześniej. 5GHz.

    Jak tylko otrzymam działam.

    0
  • #11 27 Gru 2017 00:06
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Konfiguracja tych Ubiquiti nie jest specjalnie skomplikowana, więc pewnie sobie poradzisz. Jeszcze mała uwaga - w garażu wymieniłeś jako sprzęt "router WiFi", oczywiście może być to router, ale warto go skonfigurować jako AP, chyba że chcesz mieć sieć domową i garażową oddzielone.

    0
  • #12 27 Gru 2017 15:07
    rysa58
    Poziom 6  

    Hmmmm. W garażu zwykły stary linksys. Zależy mi tylko na internecie w calym garażu. Czyli jakieś 100 m2 router umieszczonu na strychu garażu. Mam nadzieję że strop nie będzie przeszkadzał za bardzo.

    A co mi da konfiguracja jako AP? Coś zyskam?

    0
  • #13 27 Gru 2017 15:23
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    Brak spowolnienia przez dodatkowy NAT nie najmłodszego już routera. Chociaż przy tych prędkościach to pewnie nie będzie miało dużego znaczenia. Również całość będzie jedną siecią (to by miało znaczenie jeśli chciałbyś korzystać z udostępniania plików czy drukarek w sieci między dwoma punktami - znacznie uprościłoby temat).

    0
  • #14 27 Gru 2017 15:36
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    rysa58 napisał:
    A co mi da konfiguracja jako AP? Coś zyskam?
    Najprostsza konfiguracja jako AP, to podłączenie kabla z Ubiquiti do LAN a nie WAN tego routera. Będzie wtedy ta sama sieć co w domu, nie będzie jakichś podsieci, NAT, dodatkowej konfiguracji itp. Oczywiście nadal trzeba tam będzie skonfigurować Wi-Fi - szyfrowanie itp.

    0
  • #15 27 Gru 2017 15:39
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To tylko pół konfiguracji, wypadałoby jeszcze w tym przypadku na Linksysie serwer DHCP wyłączyć do pełni szczęścia.

    0
  • #16 27 Gru 2017 15:42
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet

    Oczywiście!

    0
  • #17 27 Gru 2017 16:38
    rysa58
    Poziom 6  

    Chyba mnie to przerasta :)

    0
  • #18 27 Gru 2017 21:00
    dt1
    Moderator - Komputery Serwis

    To kto Koledze te Ubiquiti będzie konfigurował? Tam co najmniej całe 3-4 rzeczy trzeba będzie przeklikać, a nie tylko jedną.

    0
  • #19 29 Gru 2017 18:28
    rysa58
    Poziom 6  

    Ubiquiti To juz sam. A youtube pełno filmòw jak to zrobić. Ale z roturem już chyba nie dam rady

    Dodano po 6 [godziny] 24 [minuty]:

    Powiem tak po kilku godzinach walki udało się. Połączenie pomiędzy 2 urządzeniami w pokoju nawiązane.
    Nie wiem czy przesyła net.Okaże się jak zamontuję na domu.

    Co tu wpisać ? nie wiem o co za bardzo chodzi adresy IPUBIQUITI Szybkie pytanie przesył internetu na odległość 120-140m itd.

    chce mieć dostęp przez router. teraz tylko przez komputer po kablu i po wpisaniu w połączeniu w ustawieniach lan adresu 192...

    Dziękuję

    0
  • #20 29 Gru 2017 18:37
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Jeżeli urządzenia mają pracować jako bridge to te dane jak brama i dns-y nie są aż tak ważne. Adresacja to oczywiście Static ale tak aby nie kolidowała z serwerem DHCP w sieci. Nawet nie musi być w tej samej podsieci ale jak jest to zawsze łatwiej wejść do konfiguracji bo nie trzeba zmieniać adresacji na karcie sieciowej.

    0
  • #21 29 Gru 2017 19:27
    rysa58
    Poziom 6  

    Czyli jako Ip Address moge zostawić poczàtek i tylko zmienić koniec z oryginalnego 20 na np. 31 w ap i 41 w stacji odbiorczej. I wtedy bede miał dostęp z 1 komputera do ap i stacji odbiorczej tyle że po wpisaniu innych adresòw w przeglàdarkę?

    0
  • #22 29 Gru 2017 19:29
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rysa58 napisał:
    Czyli jako Ip Address moge zostawić poczàtek i tylko zmienić koniec z oryginalnego 20 na np. 31 w ap i 41 w stacji odbiorczej. I wtedy bede miał dostęp z 1 komputera do ap i stacji odbiorczej tyle że po wpisaniu innych adresòw w przeglàdarkę?

    Tak dokładnie, sprawdź jakie adresy rozdaje główny router w sieci tak aby nie było konfliktu przypadkiem. Warto sobie zapisać te adresy abyś po pół roku nie główkował co i jak było!?

    0
  • #23 29 Gru 2017 19:44
    rysa58
    Poziom 6  

    Ale podłàczajàc po wifi też będę miał dostęp do panelu konfiguracji ap i stacji odbiorczej ? Jak sprawdzić jaki adres rozdaje livebox?

    Bardzo dziękuję za dotychczasowà pomoc.

    0
  • #24 29 Gru 2017 19:45
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    rysa58 napisał:
    Jak sprawdzić jaki adres rozdaje livebox?

    Poszukać w panelu konfiguracyjnym zakładki DHCP, co to za model LB?

    0
  • #26 29 Gru 2017 19:59
    matek451
    Specjalista Sieci, Internet

    W trybie Station( AP Client) dostęp tylko po LAN. WiFi na nim służy tylko do odbioru sygnału. Nie zalogujesz się więc do tego co odbiera po WiFi.

    0
  • #27 29 Gru 2017 20:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przy dwóch urządzenia jeden adres musisz zmienić bo będziesz miał konflikt w sieci. Domyślny adres IP dla Ubiquiti to 192.168.1.20 drugi ustaw 192.168.1.21 i po problemie.

    0
  • #28 29 Gru 2017 20:28
    rysa58
    Poziom 6  

    Podziekował. A z ciekawości co oznacza Nestmask i GatewayIP?

    0
  • #29 29 Gru 2017 20:30
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Maska podsieci i brama internetowa :)

    0
  • #30 29 Gru 2017 23:57
    rysa58
    Poziom 6  

    ;) doczytam w google

    Dziekuje za pomoc. Sam bm nie dał rady

    Dodano po 3 [godziny] 20 [minuty]:

    Adresy zmienione zgodnie z sugestiami. Połàczenie skonfigurowane. Gdyby nie to że nie mam skrętki w żelu oraz uchwytòw do ściany jutro by wisiało. Nawet myślałem żeby coś pospawać i użyć zwykłej skrętki, ale jak to w życiu jest prowizorka zostaje na lata. Dlatego odpuściłem. Zrobię za tydzień w weekend na docelowych materiałach.

    0