Witam. Na wstępie napiszę, że "projekt" to raczej zabawa wykonana w kilka dni.
Do budowy użyłem :
-podwozie z 4 kołami , silniki z przekładaniami - 70zł
-3x18650 - nowe z odzysku
-NodeMCU - 35zł
-RPI 0 wersja W - ok 60zł
-LM7805ABV - kilka złotych
-Mostek H do sterowania silnikami.
i sporo kabelków, klejów i śrubek.
Za sterowanie silnikami odpowiada moduł, który jest sterowany przez ESP8266.
Za pomocą aplikacji BLYNK wydaję komendy do ESP które zaś dalej do mostka i silników.
Raspberry z systemem motionOS przekazuje obraz z kamery umieszczonej z przodu do komputera lub telefonu.
Źródłem zasilania jest pakiet trzech ogniw które dają ok 12V. Stabilizator przykręcony do aluminiowej platformy stabilizuje napięcie do wartości 5V i zasila RPI i nodeMCU.
Silniki połączone są równolegle, ale po przełączeniu ich szeregowo prędkość jest mniejsza, zaś w przypadku zablokowania jednego z kół, drugie dostaje więcej mocy. Nie wiem które rozwiązanie jest lepsze, może ktoś podpowie gdyż doświadczenia w RC nie mam żadnego.
Do adminów, jeśli "projekt" zaniża poziom, proszę po prostu o skasowanie tematu.
Pozdrawiam.

Do budowy użyłem :
-podwozie z 4 kołami , silniki z przekładaniami - 70zł
-3x18650 - nowe z odzysku
-NodeMCU - 35zł
-RPI 0 wersja W - ok 60zł
-LM7805ABV - kilka złotych
-Mostek H do sterowania silnikami.
i sporo kabelków, klejów i śrubek.
Za sterowanie silnikami odpowiada moduł, który jest sterowany przez ESP8266.
Za pomocą aplikacji BLYNK wydaję komendy do ESP które zaś dalej do mostka i silników.
Raspberry z systemem motionOS przekazuje obraz z kamery umieszczonej z przodu do komputera lub telefonu.
Źródłem zasilania jest pakiet trzech ogniw które dają ok 12V. Stabilizator przykręcony do aluminiowej platformy stabilizuje napięcie do wartości 5V i zasila RPI i nodeMCU.
Silniki połączone są równolegle, ale po przełączeniu ich szeregowo prędkość jest mniejsza, zaś w przypadku zablokowania jednego z kół, drugie dostaje więcej mocy. Nie wiem które rozwiązanie jest lepsze, może ktoś podpowie gdyż doświadczenia w RC nie mam żadnego.
Do adminów, jeśli "projekt" zaniża poziom, proszę po prostu o skasowanie tematu.
Pozdrawiam.

Cool? Ranking DIY