Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa C - Rdza na przewodach hamulcowych

Coremeil 27 Dec 2017 11:47 2466 6
Automation24
    Coremeil
    Level 15  
    Witam,
    przy okazji wymiany linki hamulca ręcznego przejrzałem przewody i znalazłem rdze (lakier z przewodu schodzi po przejechaniu palcem).
    Czy należy wymienić cały przewód czy jestem przewrażliwiony? :)
    Corsa C - Rdza na przewodach hamulcowych
  • Automation24
    Pedros050
    Level 43  
    Witam. Jeśli korozja jest dość widoczna to radziłbym wymienić żeby niemieć problemów na stacji kontroli podczas przeglądu i bezpieczeństwa użytkownika samochodu w którym może dojść do wycieku płynu hamulcowego z układu. A konsekwencją tego będzie brak hamulca.
  • Automation24
    tadeusz03
    Level 10  
    W tym wypadku nie należy myśleć o stacji diagnostycznej tylko o bezpieczeństwie. w przypadku kiedy widoczna jest korozja na przewodach hamulcowych nalezy je wymienić na nowe. Warsztaty wymieniają przewody na miedziane. najbardziej narażone na korozję sa przewody w miejscach niewidocznych dlatego należy raczej skorzystać z okazji i wymienić wszystkie bądz skorzystać z fachowej diagnozy konkretnego mechanika.
    Dziarski Hank
    Level 34  
    Według mnie jesteś przewrażliwiony. Zdziwiłbyś się, do jakiego stanu musi być doprowadzony przewód, żeby puścił. Bardziej przypomina wtedy kijek z krzaka (kora).
    davhel
    Level 11  
    Wedlug mnie rdza na przewodach jest powierzchowna, nie dotykał bym tego w sensie wymiany przewodu, są to przewody łączące tylna os z pompa ABS jak mniemam przewody dość długie trudne w "ulozeniu" w oryginalnych miejscach oraz slabe jakościowo zakończenia tych przewodów (potrafią cieknac, przepuszczać na stozkach., itp) Osobiście staram sie unikać wymiany przewodów hamulcowych jeżeli ewidentnie nie ma przesłanek co do ich wymiany ., jesli nie daje ci spokoju oczyścić powirzchownie z rdzy szczotka stalowa, siknij podkładem epokasydowym, po wyschnięciu na to, siknij podkładem akrylowym typu "Baranek". Zabijesz ogniska rdzy w zarodku i zabezpieczysz przed dalsza korozja
    maniekzlotaraczkaxD
    Pupil
    Nie ma co wymieniać na tych przewodach autko Ci jeszcze długo posłuży.
    Alfred_92
    Level 33  
    Dzisiaj jeszcze strzelić nie powinny tak jak mówią przedmówcy.
    Ja bym to tak jak mówi przedmówca zabezpieczył czymś bez jakiegoś specjalnego skrobania rdzy bo możesz im tym zaszkodzić, i obserwował podczas przeglądów- sprawdź jeszcze te przewody w okolicy tylnego zawieszenia (tam zazwyczaj przewody mocniej koroduja).
    Plus dla Ciebie za to że jesteś świadomy tego że auto to nie tylko tankowanie paliwa.