Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ASPA R450 - nie startuje przetwornica

pleban111 28 Gru 2017 11:05 564 4
  • #1 28 Gru 2017 11:05
    pleban111
    Poziom 11  

    Witam wszystkich
    Mam problem z Aspą jak w temacie. Objaw jest taki ze na wyjściu spawarki mam ok 14,4 V. Po podpięcia zasilacza w miejscu mostka prostownice go przed modułami igbt maksymalny pobór prądu to 0,5 A podczas zwarcia lektrody do masy no i dalej nic. Po podłączeniu oscyloskopu pod bramki widać ze są wysterowywane ale nic poza tym. W spawarki padł po stronie pierwotnej główny transformator zasilający calą elektronikę, po wymianie na nowy mam to co mam.
    ASPA nie oferuje juz wsparcia dla tych maszyn (wymienił bym całą płytę i po sprawie) - starość nie radość więc sugerują grzebanie na płycie sterującej IGBT : PS-010.
    Mone ktoś z szanownych użytkowników forum wesprzeć radą schematem odnośnie tematu?
    Chcąc wymienić nawet sam driver UC3526AN (nawet tak na sztukę) na płytce również nie ma go w sprzedarzy przynajmniej w tme nie znalazłem.
    Będę wdzięczny za pomoc
    Pozdrawiam serdecznie

    0 4
  • #2 30 Gru 2017 08:05
    stasiekb100
    Poziom 22  

    Jest za 12 pln.

    0
  • #3 04 Sty 2018 17:38
    pleban111
    Poziom 11  

    Witam wszystkich
    Dzięki za info na komórce nie wszystko widać. ..
    Sala wymieniłem i bez zmian. Może ktoś wesprzeć schematem? Obawiam się se bez dokumentacji niewiele w skóram.
    Pozdrawiam

    0
  • #5 19 Lut 2018 11:49
    piotrekslup
    Poziom 9  

    U mnie w ri450 też na wyjściu jest około 15V ale to przez obniżanie napięcia biegu jałowego.

    0