Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Projektor EPSON EMP-7900 - Po chwili wyświetlania obrazu się wyłącza

verstarker 28 Dec 2017 12:51 2070 3
  • #1
    verstarker
    Level 2  
    Witam!

    Mam problem z projektorem epson EMP-7900. Kupiony jakiś czas temu jako używany. Lampa przepracowała ponad 1000h i zakończyła swój żywot (żarnik się rozsypał na kawałki).



    Po wymianie lampy na zamiennik projektor startuje i po osiągnięciu pełnej jasności pracuje przez chwilę (czas pracy nieznacznie się wydłuża po przejściu lampy w tryb ECO). Po jakimś czasie tj. 30-60 sekund lampa się wyłącza i świeci na czerwono dioda zasilania i mruga na czerwono dioda lampy. Manual sugeruje problem z lampą. Zdecydowałem się na zakup oryginalnej lampy jako że miałem obawy co do jakości zamiennika.

    Po wymianie na oryginał czas pracy jeszcze bardziej się skrócił (większy pobór prądu?). Sprawdzałem wszystkie czujniki odpowiedzialne za wskazania temperatury - umieszczałem je poza obudową żeby wykluczyć awaryjne odłączenie lampy z powodu przegrzania (pomimo że kontrolka temperatury nie wskazywała na to). Oglądnąłem wszystkie kondensatory - wizualnie OK.

    Gdzie może tkwić problem i gdzie szukać przyczyny problemów? (Sugestia z instrukcji: change the optical engine or MA board z wiadomych względów odpada ;-))

    W załączniku instrukcja serwisowa do niemalże bliźniaczego modelu EMP-7800
  • #2
    MULTITECHAM
    Level 13  
    Witam , oprócz czujników temperatury przyczyną wyłączenia może być wentylator , ale z tego co napisałeś obstawiałbym balast .
  • #3
    verstarker
    Level 2  
    MULTITECHAM wrote:
    Witam , oprócz czujników temperatury przyczyną wyłączenia może być wentylator , ale z tego co napisałeś obstawiałbym balast .


    W takim razie na które elementy balastu powinienem zwrócić uwagę? Poza kondensatorami oczywiście.
  • #4
    MULTITECHAM
    Level 13  
    Proponowałbym zrobić tak :
    Na złaczu CN1601 5 pin są prawdopodobnie 3 sygnały ,5v i masa (nie mam schematu)
    lamp on - sygnał idzie z procesora do balastu , procesor włącza balast
    lamp ok- sygnał idzie z balastu do procesora ,balast informuję o tym że lampa świeci
    eco mode- sygnał idzie z procesora do balastu , płyta obniża moc balastu

    Każdy z tych trzech sygnałów można wykorzystać w odpowiedni dla siebie sposób,
    Który pin jest który to ci nie powiem bo nie mam schematu do tego grata ,znajdź transoptory na balaście (u ciebie pewnie będą trzy) i jak nie jesteś pewny który włącza balast to można to sprawdzić , transoptory będą miały kreski (lub kropki) z jednej strony tam przychodzi zasilanie (nigdy tego nie zwieraj) więc dwa transoptory będą kreskami do złącza (lamp-on i eco mode) a jeden odwrotnie (lamp-ok) , żeby mieć pewność to najlepiej pomierz miernikiem które piny ze złącza idą na zasilanie transoptorów (kreska lub kropka) ,zawsze zwieraj transoptory od strony gdzie nie ma kresek (lub kropki) jak znajdziesz odpowiedni transoptor który włącza balast to zrób test w taki sposób ,podlutuj włącznik pod transoptor (oczywiście tam gdzie nie ma kreski lub kropki) , odepnij przewód sterujący balastem od płyty CN1601 złącze 5 pin , podłącz zasilanie sieciowe i uruchom balast ręcznie , lampe w tym czasie należy chłodzić jakimś zewnetrznym wentylatorem na szybko napiszę np suszarką bez grzania bo fabryczne nie wystartują .
    Jak lampa poświeci dłużej niż zwykle to wiesz co dalej robić....

    Można by to zrobić ładniej technicznie podając napięcie na transoptor .......itd i do chłodzenia wykorzystać wentylatory z projektora , generalnie poprostu uruchom balast ręcznie jeśli zapali lampę i i po krótkim czasie ją zgasi to zakładając że jesteś pewny że lampa jest ok to do wymiany jest balast (czyli projektor do kosza) chyba że masz drugi na podmianę.