Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak naprawić amplituner Unitra R8040? Problem z palącym się mostkiem.

cudo23 29 Dec 2017 16:06 540 14
    cudo23
    Level 9  
    Witam. Koledzy potrzebuje rady co może być. Posiadam amplituner unitra r8040 i podjołem próbę przestrojenia tunera i wszystko super działało i w pewnym momencie doszło do zwarcia moja wina moja wina moja bardzo wielka wina sprawca malutka nkrętka pod płytą w okolicy mostków . Spaliło bezpiecznik na pierwotnym to wymieniłem. Po wymianie bezpiecznika i załączeniu zasilania zaczoł się kopcić mostek prostowniczy na diodach BYP401. Wymieniłem profilaktycznie wszystkie diody na 1N4007 i monolity w dwóch mostkach oraz sprawdziłem ścieżki i dalej to samo trafo się grzeje diody w mostku się kopcą i brak życia. Proszę o sugestie i rady. POZDRAWIAM
    osiniak75
    Level 35  
    O którym mostku mowa od sekcji tunera czy końcówki mocy?
    gumisie
    Level 43  
    cudo23 wrote:
    Wymieniłem profilaktycznie wszystkie diody na 1N4007 i monolity w dwóch mostkach oraz sprawdziłem ścieżki i dalej to samo trafo się grzeje diody w mostku się kopcą i brak życia.
    Ok. Jak kol.
    osiniak75 wrote:
    O którym mostku mowa od sekcji tunera czy końcówki mocy?
    Ponowię pytanie: z którego "mostka" się "kopci" ?. O ile "mostek" złożony z diod D1 - D4, uszkodzone tranzystory w tzw. "końcówce mocy".
    Pozdrawiam
    gumisie
    Level 43  
    @cudo23 coś nie tak nam tu piszesz, ponieważ z załączonego przez Ciebie wycinka schematu to:
    cudo23 wrote:
    KOPCI SIĘ Z SEKCJI KONCÓWKI
    D1 - D4.
    A :
    cudo23 wrote:
    TUNER TEŻ NIE MA ZASILANIA MOSTEK JEST ZŁOŻONY D1-D4
    To D5 - D8
    cudo23 wrote:
    rzepraszam zapomniałem. Wylutowałem elke 2x4700 i też mostek z sekcji końcówki się kopci
    Kolego tu nie ma co przepraszać, lepiej zadać sobie pytanie do czego służą te kondensatory i dlaczego nie powinno się włączać sprzętu gdy są one wy lutowane.
    gumisie
    Level 43  
    cudo23 wrote:
    No tak ale z elką czy bez niej do dalej ten sam problem i mostki są złożone D1-D4.
    Tak więc gdy:
    cudo23 wrote:
    Jestem jescze na etapie przyswajania wiedzy.
    To jak na razie wymontuj te diody (D1-D4) i spróbuj uruchomić tą drugą część zasilacza (D5 - D8).
    osiniak75
    Level 35  
    Ja pierwsze co robię biorąc się za naprawę to podłączenie pacjenta szeregowo przes żarówkę 100W do zasilania. Sprawdź diody D1-D4, jeśli dobre zamontuj, odłącz tranzystory końcowe. Podłącz zasilanie jak żarówka będzie świecić to zwarcie jest dalej czyli szukamy dalej, jeśli na chwilę tylko błyśnie to jest ok, do sprawdzenia tranzystory końcowe, sterujące itd. To tak w skrócie.
    gumisie
    Level 43  
    osiniak75 wrote:
    Sprawdź diody D1-D4,
    Autor:
    cudo23 wrote:
    Wymieniłem profilaktycznie wszystkie diody na 1N4007 i monolity w dwóch mostkach oraz sprawdziłem ścieżki i dalej to samo trafo się grzeje diody w mostku się kopcą i brak życia
    Po tym co napisał, można wnioskować że D1 - D4 "kopcą" i stąd moja propozycja:
    gumisie wrote:
    To jak na razie wymontuj te diody (D1-D4) i spróbuj uruchomić tą drugą część zasilacza (D5 - D8).

Pozdrawiam
    zworys
    Level 39  
    Na schemacie jest ewidentny błąd - połączenie dolnego wyjścia trafo z + zasilania końcówki mocy. Uszkodzenie jest w kocówce mocy. Propozycja kol gumisie jest OK natomiast dalej , po uruchomieniu sekcji napięciowej NIE WŁĄCZAJ KOŃCÓWKI MOCY ! Należy pomierzyć tranzystory końcowe i sterujące w końcówkach - upewnić się co do ich stanu. Czy możesz pokazać na schemacie co zwarła ta śrubka?
    398216 Usunięty
    Level 43  
    zworys wrote:
    Na schemacie jest ewidentny błąd - połączenie dolnego wyjścia trafo z + zasilania końcówki mocy.
    Masz rację, ale Autor nie pisał nic o jakichkolwiek przeróbkach, więc założyć można , że po prostu wylutował stare spalone diody i wlutował w ich miejsce nowe sprawne. Pytanie tylko czy nie pomylił polaryzacji w ferworze walki?
    gumisie
    Level 43  
    398216 Usunięty wrote:
    Pytanie tylko czy nie pomylił polaryzacji w ferworze walki?
    No chyba nie :!: , co prawda rutyna to zła doradczyni, ale wszystko może się zdarzyć.
    zworys wrote:
    Na schemacie jest ewidentny błąd - połączenie dolnego wyjścia trafo z + zasilania końcówki mocy.
    To prawda a o ile kolega cudo23 będzie się podpierał tym błędnym schematem (ogólnie dostępnym) to może go czekać jeszcze nie jedna niespodzianka. Jak dobrze kojarzę to chyba na elektrodzie również był temat dotyczący błędów w tym schemacie.
    Pozdrawiam