Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozłączające WiFi w TP Link TL-ER604W

aurelius_pl 29 Dec 2017 17:11 576 8
  • #1
    aurelius_pl
    Level 10  
    Witajcie, mam w domu router TP Link TL-ER604W działający w trybie Classic (do wyboru jeszcze NAt / Non-NAT).
    Jest on podłączony do drugiego routera (Huawei z T-Mobile), pełniącego funkcję modemu GSM (z wyłączonym WiFi).

    Całą domową sieć mam zrobioną na TP LInku, który ma dla WAN (dla Huaweia) ustawione statyczne IP.

    Objawy mojego problemu polegają na tym, że router po ok. godzinie wyłącza urządzeniom podłączonym przez WiFi dostęp do internetu. Są połączone z siecią i "widzą się" wzajemnie, mogę np. drukować po sieci, ale nie ma dostępu do internetu - dotyczy to zarówno PC, jak i tabletów czy telefonów - podłączonych bezprzewodowo.

    Urządzenia, które są podłączone kablem do tego routera (TP Linka), działają prawidłowo / mają dostęp do sieci cały czas.

    Próbowałem:
    1) aktualizować firmware
    2) wydłużyć lease time
    3) wybrać 1 kanał na sztywno (zamiast automatic)
    4) zmieniać metody autoryzacji (WPA / WPA2) i rodzaje szyfrowania (AES / TKIP)

    Nic nie pomaga, problem za każdym razem wraca. Po resecie ustaje, ale po ok. godzinie wraca na nowo.

    Załączam screeny z ustawień sekcji Wireless oraz Wireless Advanced - z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

    Rozłączające WiFi w TP Link TL-ER604W Rozłączające WiFi w TP Link TL-ER604W

    Dodano po 13 [minuty]:

    Im więcej czytam i gugluję, tym większe mam podejrzenia wobec ustawień DTIM Interval oraz Beacon Interval - ale póki co nie wiem jeszcze za co one odpowiadają i jak powinny być ustawione - byłbym zobowiązany za pomoc kogoś bardziej doświadczonego.
    Ethernet jednoparowy (SPE) - rozwiązania w przemyśle. Szkolenie 29.09.2021r. g. 11.00 Zarejestruj się za darmo
  • #2
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Próbowałeś ping-ować z tych urządzeń bezprzewodowych po zaniku dostępu do internetu adres np. ping 8.8.8.8 czy też milczy?
    aurelius_pl wrote:
    Objawy mojego problemu polegają na tym, że router po ok. godzinie wyłącza urządzeniom podłączonym przez WiFi dostęp do internetu.

    Nie ma tu znaczenia jaki system operacyjny android, windows czy mac? Wszystkie w jednym czasie tracą dostęp do internetu?
  • #3
    aurelius_pl
    Level 10  
    Tak, próbowałem, nie idzie. Nie ma znaczenia system, to samo dzieje się na smartfonach androidowych (różnych) i na komputerach. Zawsze w jednym momencie tracą dostęp do internetu.

    To jest właśnie ciekawe, że nie tracą połączenia z siecią, ale router odcina je od internetu. Po LAN można normalnie się poruszać.
  • #4
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Co mi na szybko przychodzi do głowy to ustaw jeszcze szerokość kanału na 20 lub 40MHz w zależności od prędkości łącza jaką posiadasz. Ping do bramy (IP routera) jak rozumiem też działa bez zarzutu?
    Jak masz skonfigurowany WAN no i czy jakieś reguły w Advanced czy firewall-u?
  • #5
    aurelius_pl
    Level 10  
    Z szerokością fali już eksperymentowałem, nie pomaga.
    Screen z ustawień advanced załączyłem w pierwszym poście, firewall jest ustawiony domyślnie, niczego nie zmieniałem.

    Poniżej screen z ustawień WAN

    Rozłączające WiFi w TP Link TL-ER604W
  • #6
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Mi chodzi o reguły w zakładce Adwanced czy tam nic nie zmieniałeś.
    Mało prawdopodobne ale, wymień te DNS-y na adresy serwerów twojego dostawcy (nie używaj bramy 192.168.8.1. To samo dopisz w DHCP Settings routera.
    Jeżeli nie pomoże dzwoń do wsparcia TP-Linka i pytaj czy to nie jest wina oprogramowania w routerze.
  • #7
    aurelius_pl
    Level 10  
    Nie, nic nie zmieniałem.
    Firmware zaktualizowałem do najnowszego, tez nic nie pomaga. Wątpię

    To pewno jest kwestia jakiegoś jednego cholernego ustawienia, tylko weź i je znajdź...
  • #8
    jimasek
    Moderator of Networks, Internet
    Nie sądzę że to jest ustawienie. Domyślenie powinno działać bez problemów. Stawiam na jakiś problem w oprogramowaniu.
  • #9
    aurelius_pl
    Level 10  
    Dla potomnych - problem rozwiązany, nie wiem czy właściwie, czy przez przypadek.

    Jeden z tabletów w domu (Samsung Galaxy Tab 8) dziecko bardzo roztropnie i oszczędnie ustawiło niedawno tak, aby WIFI było w nim włączone/połączone tylko wtedy, gdy tablet jest odblokowany.
    Po zablokowaniu, WIFI rozłączało się w tablecie - i w tym momencie występowały wszystkie wyżej wymienione problemy.
    Po przełączeniu WIFI tabletu w tryb "zawsze włączony" - problem w całości ustąpił.

    Jakkolwiek kuriozalne by to nie było.
    Może ktoś będzie mieć jakieś spostrzeżenia lub uwagi z tym związane.

    Pozdrowienia!