logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC

drzasiek 29 Gru 2017 19:09 18225 14
REKLAMA
  • Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC

Witam,
    Konstrukcja, którą chcę tutaj opisać jest modyfikacją dotychczasowego rozwiązania, a temat służy przekazaniu pomysłu i sprowokowaniu dyskusji na temat tego rozwiązania.

Posiadam frezarkę CNC własnej konstrukcji, w której napęd przekazywany jest za pomocą śrub trapezowych (rozwiązanie proste, popularne i stosunkowo tanie). W celu kasowania luzu na śrubie zastosowałem pierwotnie 2 nakrętki skontrowane i skręcone w mocowaniu.

Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC

Układ ten sprawował się bardzo dobrze i... bardzo krótko. Pomimo, iż na początku byłem zadowolony z tego rozwiązania, przekonany że kasowanie luzu nie będzie konieczne zbyt często, nie przewidziałem szybkiego dostępu do nakrętek. Pomimo, że frezarka jest łatwo rozkręcana, kasowanie luzu jest kłopotliwe, a już po wykonaniu kilku drobnych detali luz zmierzony wynosił 0.1mm!!!

W sieci często spotykałem sposoby na automatyczne kasowanie luzu poprzez dołożenie pomiędzy nakrętki silnej sprężyny rozprężnej.
    Ale przecież to jest bez sensu! Czemu wszyscy to powielają, przecież to nie działa, już na pierwszą myśl widać, że aby przy obróbce kasowanie działało, sprężyna powinna rozpychać nakrętki z siłą większą od siły podczas obróbki.

Nadeszła zima i nadeszła znowu motywacja do zabawy w CNC, tak więc na szybko wymyśliłem sposób kasowania luzu. Sposób bardzo szybki, pierwszy, który przyszedł mi do głowy. Poszperałem w internecie, jednak nigdzie nie znalazłem podobnego rozwiązania. Może mój pomysł ma dużą wadę, której teraz nie zauważam. Stąd postanowiłem sprowokować dyskusję na ten temat.

Pomysł polega na zamocowaniu jednej z nakrętek na sztywno i wymuszeniu obrotu na drugiej nakrętce poprzez sprężynę. Nakrętka obracając się, kontruje na śrubie obie nakrętki pomiędzy ściankami. W ten sposób luz jest automatycznie kasowany, a nakrętki są zamocowane na sztywno.
    Poniżej kilka zdjęć i film z pomiaru luzu (0.01 mm).

Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNCUkład automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Z wykształcenia mgr inż. w kierunku elektronika i telekomunikacja. Z Zawodu Konstruktor - Elektronik. Z Zamiłowania - konstruktor maszyn i urządzeń.
    Specjalizuje się w: avr, arm embedded systems, maszyny cnc
    drzasiek napisał 2212 postów o ocenie 3233, pomógł 106 razy. Jest z nami od 2009 roku.
  • REKLAMA
  • #2 16922386
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 16922951
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Zapadka tutaj nie miałaby co robić, tylko zbędna komplikacja.
    Jedna z nakrętek jest nieruchoma, druga obracana jest sprężyną. Sprężyna jest tutaj bardzo słaba, służy tylko do wstępnego napięcia nakrętki, dalsze napinanie załatwia tarcie. Dopóki tarcie śruba-nakrętka jest większe niż tarcie nakrętka-obudowa, nakrętka się napina. Podczas kręcenia w drugą stronę, śruba lekko odpuszcza nakrętce ruchomej a pcha nakrętkę nieruchomą, co nie spowoduje odkręcenia nakrętki ruchomej.
  • #4 16924726
    koloboro
    Poziom 16  
    Ocena: 30
    Bardzo pomysłowe. Ale czy nie może dojść do takiej sytuacji, że ruchoma nakrętka na tyle mocno zakontruje śrubę trapezową, że silnik zgubi kroki. Nie znam budowy Twojej maszyny. Patrzę przez pryzmat mojej frezarki. Też walczę z kasowaniem luzu na trapezówkach. Narazie zrobiłem sposobem jak opisywałeś tzn. na kontrę. I przy mocniejszym skontrowaniu silniki gubiły kroki, a zmniejszanie prędkości posuwu nie jest dla mnie zadowalającym rozwiązaniem. Mam dobry dostęp więc regulacja nie stanowi problemu. Aczkolwiek zamówiłem śruby kulowe. Na alli ceny całkiem przystępne. Nie wiem jak z wytrzymałością. Pożyjemy zobaczymy. Frezuję głównie PCB.
  • #5 16926493
    bb84
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Kombinowałeś z pojedynczą nakrętką z poliamidu ?
  • #6 16928096
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 16928442
    koloboro
    Poziom 16  
    bb84 napisał:
    Kombinowałeś z pojedynczą nakrętką z poliamidu ?

Nie. Na razie na kontrę daje radę. Czekam na śruby kulowe.
  • REKLAMA
  • #8 16929899
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Brzecyscykievic napisał:
    drzasiek napisał:
    Ale przecież to jest bez sensu! Czemu wszyscy to powielają
    Bo nie istnieje ryzyko zakleszczenia takiego układu. W rozwiązaniu które prezentujesz jest takie ryzyko.

No ale to, że nie ma ryzyka zakleszczenia nie znaczy, że trzeba układ komplikować w sposób który nie działa. Bo skoro nie działa to po co on jest montowany?

Co do mojego sposobu, już zostało ustalone, że faktycznie istnieje ryzyko zakleszczenia się nakrętek w przypadku wjechania ze śruby wyrobionej w miejsce mniej zużyte. Ale dopóki zakleszczenie nie wystąpi (o ile wogóle wystąpi), to układ kasuje luz prawidłowo.
    Co do wystąpienia zakleszczenia to trzeba zweryfikować w rzeczywistości. Ja widzę takie ryzyko ale w szansie 50%. Dodatkowo zużywanie się nakrętek na pewno będzie o wiele szybciej postępować niż zużycie śruby, być może na tyle szybko, że sama wymiana nakrętek będzie konieczna wcześniej niż różnica w zużyciu śruby będzie na tyle duża aby zakleszczyć układ. A przy wymianie nakrętek można wymienić śrubę, która w moim układzie kosztuje 3 zł.
  • REKLAMA
  • #9 16931230
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    A ja spotkałem się z innym rozwiązaniem napędu stołu/bramy. Zobaczie sami:
    Układ automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNCUkład automatycznego kasowania luzu na śrubie napędowej - Frezarka CNC

Dużo prostsze. Silnik na bramie. Naciąg paska na jednym z końców. Według mnie jest to lepsze rozwiązanie (jeżeli zastosować dobry pasek co by się nie rozciągał). Myślę że do amatorskich cnc jak znalazł.
  • #10 16931252
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 16931255
    NIXIE_123
    Poziom 34  
    Ocena: 606
    Za małe przełożenie a co za tym idzie dokładność? Można dołożyć zębatkę ewentualnie nawet przekładnię ślimakową
  • #12 16931272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 16931993
    Doominus
    Poziom 34  
    Ocena: 389
    NIXIE_123 napisał:

Dużo prostsze. Silnik na bramie. Naciąg paska na jednym z końców. Według mnie jest to lepsze rozwiązanie (jeżeli zastosować dobry pasek co by się nie rozciągał). Myślę że do amatorskich cnc jak znalazł.

To do amatorskich prac z niskim obciążeniem będzie ok.
    Jednak listwa zębata jest tutaj lepszym rozwiązaniem przy takim układzie silnika.
  • #15 17008240
    koloboro
    Poziom 16  
    Witam
    W końcu dotarły śruby kulowe z ali i powiem Wam, że nigdy więcej trapezówek. Mniejsze opory, większa prędkość no i na razie brak luzów. Zobaczymy jak to będzie w dłuższej perspektywie ale na razie jest ok. Ceny są już bardzo atrakcyjne także polecam. Robią na wymiar, obrobione końce lub nie jak kto woli.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat modyfikacji układu kasowania luzu na śrubie napędowej w frezarce CNC, która wykorzystuje śruby trapezowe. Użytkownik opisał swoje doświadczenia z pierwotnym rozwiązaniem, które polegało na zastosowaniu dwóch nakrętek skontrowanych, co okazało się niewystarczające z powodu trudności w regulacji luzu. Proponowane były różne alternatywy, w tym zastosowanie pojedynczej nakrętki z poliamidu oraz śrub kulowych, które użytkownik ostatecznie zamówił, zauważając ich przewagę nad trapezówkami. W dyskusji zwrócono uwagę na ryzyko zakleszczenia nakrętek oraz na różnice w zastosowaniach napędów, takich jak paski czy listwy zębate, w kontekście obciążeń przy skrawaniu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA