Witam.
Tym razem chciałbym zaprezentować sterownik, który wykorzystuje do komunikacji protokół W-BUS, w zasadzie protokół jest opisany w całości na stronie https://sourceforge.net/p/libwbus/libwbus/ci/master/tree/webasto_wbus.txt pozostaje jednak zapakować wszystko w całość, uruchomić i przetestować. Cała Elektronika w zasadzie opiera się o transmisję danych opartą o rs232 realizowaną na sprzętowym interfejsie mikroprocesora AVR. Jeżeli chodzi o same piece, to należy rozróżnić te opisane Standheizung, czyli pełne ogrzewania oraz Zuheizer, czyli dogrzewacze montowane często w VW golf V, touran caddy i wielu innych oraz w grupie VAG. Oczywiście sterownik jest w stanie uruchomić obydwa piece oraz te np z Mazdy 6 często przerabiane na pełne ogrzewania
Jeżeli chodzi o działanie sterownika, to wysyła on polecenia takie same jak program testowy WTT. Na samym początku po podłączeniu zasilania wysyła komendę kasującą wszystkie błędy, następie oczekuje na sygnał wejścia +12v. Jeżeli zostanie wykryty sygnał, sterownik wysyła polecenie uruchomienia pieca. Dodatkowo w trakcie pracy odczytuje temperaturę cieczy i po przekroczeniu +35 st. C podaje sygnał na wyjściu na przekaźnik dmuchawy kabiny. Ta opcja przydatna jest tylko w dogrzewaczach, ponieważ pełne ogrzewania posiadają takie wyjście. Nie musimy się martwić o pozostałe parametry pracy jak brak płomienia czy niskie napięcie zasilania, ponieważ za wszystko odpowiedzialny jest oryginalny sterownik znajdujący się w piecu. Dodam, że sterownik jest w stanie zastąpić oryginalne zegary 1533, co daje nam możliwość stosowania np. dodatkowych modułów GSM lub uniwersalnych radiolinii.
Teoretycznie prezentowany sterownik jest w stanie uruchomić każdy piec, który da się uruchomić programem Thermo Test po protokole W-BUS. Płytka PCB jest mojego autorstwa i została zaprojektowana w EAGLU, również program został napisany w 100 % przeze mnie.
Szukam osób chętnych do przetestowania sterownika. Jeżeli testy kolegów potwierdzą działanie sterownika na większej ilości piecyków, udostępnię schemat oraz wsad testowy. Podkreślam, że wykorzystałem tylko część informacji zawartych w darmowej bibliotece.
Cool? Ranking DIY