Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

mmatuszewski12 30 Gru 2017 23:22 3192 24
  • #1 30 Gru 2017 23:22
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Witam,

    Piszę ponieważ mam problem ze zmywarką, zmywarka nie odpompowuje wody po zakończeniu zmywania... Jednak gdy nadchodzi etap suszenia woda jest w zmywarce i podejrzewam, że może przez to słabo suszy? Co ciekawe pompa raczej normalnie działa bo podczas zmywania woda jest usuwana bez problemu poza tym zaraz po nastawieniu zmywarki od nowa woda, która jest w środku zostaje odpompowana... Fajnie tylko czemu to się dzieje na początku cyklu, a nie też na końcu przed suszeniem?

    Tzn. woda jest odprowadzana, ale chyba niezbyt skutecznie skoro całkiem spora ilość - do korka soli pozostaje? Po otwarciu zmywarki talerze zazwyczaj są suche albo lekko mokre z takimi jakby plamami jakby ewidentnie były niedosuszone. Na garnkach i szklankach widoczna woda, która spływa i tworzy zacieki. Zmywarka jest ustawiona w tryb suszenia extra. Muszę przyznać, że nie była używana przez dłuższy czas, ale czy to może wpływać teraz na to, że efekty suszenia są takie słabe? Nie wiem co o tym myśleć... niby przeżyć można, ale zmywarka za taką cenę, a kosztowała dużo chyba powinna sobie radzić nieźle... Niby nowa już nie jest no, ale czy można coś na to poradzić czy tylko serwis?

    0 24
  • Pomocny post
    #3 31 Gru 2017 17:07
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Witam
    Zakładając że zmywarka przechodzi cały program to sprawdź czy na koniec zmywania w płaszczu ( lewy bok zmywarki) jest woda. Jeśli nie ma wody to prawdopodobnie masz uszkodzony elektrozawór w płaszczu wodnym służący do spuszczania owej wody.

    0
  • #4 01 Sty 2018 21:22
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Jeśli chodzi o temperaturę wody to nie mam takiego termometru, ale sprawdzałem podczas programu auto 45-65°C zarówno w trakcie mycia wstępnego jak i zmywania, a potem nabłyszczania. Ustawiłem dodatkowo program higieniczne płukanie więc temperatura powinna być wysoka, a para buchać ze zmywarki, po otwarciu nic takiego się nie dzieje, woda jest letnia. Nawet mam wrażenie, że całkiem chłodna, jakieś 20-30°C .

    Sprawdzałem też ręką podczas wylewania wody wąż odpływowy i też jest chłodny. Co do tego czy woda jest w płaszczu, nie wiem czy mi się uda, ale postaram się tego dokonać i sprawdzić, niestety mało się znam raczej na takim sprzęcie i nie chcę czegoś uszkodzić. Ale jeśli chodzi na tę chwilę czyli zimna woda to jaka jest najprawdopodobniejsza przyczyna?

    0
  • #6 05 Sty 2018 12:12
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Stało się coś niesamowitego... Wezwałem mechanika od AGD - powiedział, że te zmywarki się często tak zawieszają i uruchomił tylko program szybki i zmywarka faktycznie grzeje. Jednak wcześniej naprawdę pełna naczyń na auto nie grzała... na ECO 50 też nie...

    Sprawdzę programy jeszcze dziś, ale skoro coś takiego się dzieje, to jaka może być przyczyna tego stanu rzeczy? Czy może być coś z elektroniką albo jeszcze z czymś innym? Bo jak widać grzałka i pompa działa sprawnie. Sprawdzę jeszcze na poszczególnych programach, a po zresetowaniu programu wszystko zostało też odpompowane...

    EDIT: Sprawdziłem już program eco 50 - grzeje... w takim razie ja już nie wiem o co tej zmywarce chodzi :)

    Nie mam już do niej siły... zmywanie wstępne przeszło, woda była podgrzewana, normalnie płukała naczynia, odpompowała wodę... przeszła w stan zmywania - pobrała niby wodę, słyszałem, że buczy, zaglądam, a tam wody nie ma ale jak otwieram słyszę, że coś bulgocze. Pary nie ma ale czuję, że jest ciepło. Tylko co z tego skoro ona nie myje? Ja już zupełnie nie wiem gdzie leży problem... ale wychodzi na to, że tu chyba nie grzałka jest problemem...

    1
  • #8 05 Sty 2018 22:39
    mmatuszewski12
    Poziom 4  





    No jak jest płukanie wstępne to zmywa, zrasza naczynia, podgrzewa wodę. Jeśli dochodzi do etapu zmywania i płukania nabłyszczaczem mam wrażenie, że nic się nie dzieje... tzn. odlicza normalnie czas do końca i buczy, ale nie zmywa, wody na filtrach nie widzę i odgłosu mycia też nie, jak otwieram nie zauważam żeby się ramiona poruszały i spryskiwały. Tabletka co prawda w większej części się rozpuściła i pozostaje trochę piany w zmywarce. To co opisałem dotyczy programu auto 45-65.

    Teraz włączyłem auto 35-45 i narazie jest etap zmywania, wszystko działa, niestety suszenie nieefektywne, pomija jakby moment płukania nabłyszczaczem. Tak myślę, czy to faktycznie nie jest jakiś problem z elektrozaworem. Oczywiście nie znam się, ale czytałem właśnie o tym wiele wątków i może tak jak napisał zibi1971...

    Co teraz zauważyłem - zmywarka płucze wstępnie, myje (przynajmniej tak jest na programie eco 50) - problem zaczyna się przy wypuszczeniu wody do końca po zmywaniu i rozpoczęciu płukania nabłyszczaczem, przy 35 minutach do końca - zmywarka już nie pobiera wody i nie słychać żeby myła... buczy tylko (chyba pompa), a może szumi i chce pobrać wodę? Czas jednak leci do przodu. Nagle przeskakuje na suszenie (pokazuje 25 min. do końca), tak pokazuje na wyświetlaczu, woda niby odpompowana ze zmywarki ale jednak pozostaje w zmywarce do korka z solą. Temperatura wody przy zmywaniu taka jak powinna być. Jaki może być stan tego typu rzeczy tzn. brak płukania i potem nieefektywne suszenie?
    Dodano po 2 [godziny] 26 [minuty]:
    Zrobiłem test serwisowy - zmywarka pokazuje kod błędu E:08
    Dodano po 1 [godziny] 16 [minuty]:
    Wykonałem zdjęcia płaszcza wodnego. Wody w płaszczu jest do pełna podczas całego cyklu. Jej poziom się nie zmienia, cały czas jest do pełna. Dolewana w trakcie mycia kanalikami, gdy zmywarka potrzebuje wody do mycia. Zastanawiam się czy ten płaszcz jest w miarę czysty? Po lewej stronie wydaje się coś lekko zamulone. Ostatnie zdjęcie wykonane przed uruchomieniem zmywarki, to samo to zdjęcie ze środka - zrobione przed programem - widać, że po zakończonym poprzednim programie zostaje woda. Potem kolejno w czasie pracy. Wykonałem test na programie szybkim - gdy nadszedł czas płukania z nabłyszczaczem wlałem ze 2 litry wody. Zmywarka jakby ożyła i zaczęła normalnie płukać. Po zakończonym cyklu zostało sporo piany na dnie... może od nabłyszczacza, zmywarka niedostatecznie wypłukała i co ciekawe woda została odpompowana - nie ma ani śladu... Proszę was o pomoc... co to moze być??
    Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płuczeBosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

    0
  • Pomocny post
    #9 06 Sty 2018 10:45
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Witam
    Załącz jakiś program i obserwuj płaszcz wodny czy jest spuszczana z niego woda.
    Na początku zmywarka otwiera zawór dopuszczający wodę na kilka sekund, następnie powinna spuścić wodę z płaszcza. Jeśli nie spuszcza wody to możesz mieć uszkodzony zawór na dole płaszcza od spuszczania wody, ewentualnie może być zablokowany - lekko skorodowany.

    0
  • #10 06 Sty 2018 10:50
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Spróbuję jeszcze dziś tego dokonać, ale wczoraj przy programie szybkim właśnie jak tu na zdjęciach przez cały czas trwania programu był do pełna i ani drgnęło. Jedynie co czasem gdy pobierało wodę widziałem bąble unoszące się do góry. Jeśli ten zawór jest zablokowany to proszę powiedzieć w którym on miejscu się znajduję i co mogę z tym zrobić- wymienić, przeczyścić?

    0
  • Pomocny post
    #11 06 Sty 2018 11:28
    zibi1971
    Specjalista AGD

    Woda z płaszcza w cyklu zmywania powinna być spuszczana i ponownie napuszczana do płaszcza. Zawór jest na samym dole po prawej stronie prowadzę do niego dwa niebieskie przewody. Zawór wyjmuje się przez przekręcenie. Masz cały płaszcz wody gdy go zdemontujesz to cała woda wyleci i tu jest problem. Może on być skorodowany, wyczyszczenie powinno pomóc, musi chodzić lekko. Gdybyś miał taką wtyczkę jaka jest przy zaworze to możesz podłączyć go do gniazdka i powoli może woda by spłynęła

    0
  • #12 06 Sty 2018 19:25
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Przepraszam, źle się wyraziłem we wcześniejszym poście wczoraj, zmywarka pokazywała mi błąd z pamięci, a to dziś wykonałem cały program testowy od A do Z i to samo w sumie, w pamięci pokazuje kod E:08 i tylko ten więc nic się nie zmieniło. Ale co ciekawe zmywarka opróżniła całą wodę do końca, grzeje jak szalona, bo po otwarciu buchnęła w twarz parą.

    Zmywarka podczas startu nie pobiera wody z tego płaszcza tzn. ta woda mam wrażenie jakby się przelewa co wskazałem na obrazku. Pojemnik przez cały czas wypełniony jest do poziomu zaznaczonego czerwoną kreską. Podczas mycia wstępnego woda zostaje pobierana z węża dopływowego i wlatuje tak jak pokazałem pomarańczową strzałką do poziomu żółtej kreski i jakby mam wrażenie przelewa się przelewając torem, który zaznaczyłem kolorem zielonym. Czy to jest jakiś błąd?

    Proszę mi powiedzieć co to jest to na dole zaznaczone kolorem fioletowym... nie ma tam wody tylko, poniżej czarnych kresek. Mam wrażenie, że jest nawet jakiś lekki czarny szlam (1 i 2 zdjęcie)

    Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

    Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

    Wygląda na to, że problem jest z płukaniem nabłyszczaczem, tylko nie wiem dlaczego. W mojej ocenie to przez właśnie zbyt mały poziom wody w komorze zmywarki, czujniki nie wykrywają, nie podgrzewają wody a śmigła natryskowe się nie obracają, słychać tylko jakiś wysiłek pompy, która chyba chce pompować wodę, ale nie może bo jest jej za mało. W rezultacie zmywarka nie suszy i nie opłukuje naczyń ze środka do zmywania. To tylko moje obserwacje i wnioski lecz nie wiem czy na pewno poprawne.

    Załączam jeszcze filmik podczas napełniania płaszcza wodą (chociaż nie wiem czy można to nazwać napełnianiem). Przepraszam, że tak zasypuje zdjęciami i filmami, ale chcę dobrze zdiagnozować problem, poza tym myślę, że przyda się dla potomnych.

    0
  • #13 07 Sty 2018 17:33
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Podsumowując
    - zmywarka pobiera wodę tylko przez wąż dopływowy do komory zmywarki. Woda nie spływa z płaszcza podczas startu jakiegokolwiek programu na początku oraz w ogóle podczas całego cyklu mycia
    - zmywarka nie pobiera wody do etapu płukania nabłyszczaczem poprzez wąż dopływowy chociaż pompa pompująca wodę do ramion, w celu natryskiwania naczyń działa - wyraźnie buczy, po otwarciu woda do poziomu korka z solą, po dolaniu wody garnkiem z kranu i wlaniu na filtry - zmywarka zaczyna normalnie płukać naczynia i grzać wodę
    - w zmywarce na filtrach zostaje woda po zakończeniu programu do poziomu korka z solą, po resecie wszystko jest ładnie odpompowywane, jest to woda czysta
    - zmywarka wyrzuca w pamięci błąd E:08, który oznacza - Błąd systemu grzania -> Praca urządzenia bez fazy grzania -> Pompa obiegowa „rozpoznaje” (wykrywa) za mały poziom wody w zbiorniku pompy --> (mogłoby to tłumaczyć wg mnie brak suszenia i buchania parą na koniec programu i niewypłukanie naczyń ze środka myjącego oraz zacieki na naczyniach)

    Problemy po przewertowaniu forum jakie mogą wchodzić w grę:
    - Zapchany hydrostat
    - Awaria elektrozaworu
    - Problem z mikroprzełącznikiem
    - Zapchany płaszcz

    Ktoś podziela moje zdanie albo mógłby coś dodać?

    Chciałem zrobić tak jak mówi zibi1971, ale boję się cokolwiek odłączać czy przekręcać żeby nie zepsuć, niestety słabo znam się na elektronice i tego typu rzeczach. Boję się też tej wody, że wyleci mi z płaszcza i jeszcze zaleje jakąś elektronikę.

    0
  • #14 07 Sty 2018 18:16
    Robo-technical
    Poziom 26  

    Może to głupie ale może przegrzewa się pompa wylewająca wodę i stąd ma problem z wylaniem. Pompa WYLEWAJĄCA wodę ma 2 czy 3 przewody. Czy momencie kiedy na końcu ma wylewać słychać głos pompy? Myjącej czy wylewającej?
    Jeśli po myciu ma problem z wylaniem wody siłą rzeczy nie będzie suszenia

    0
  • #15 07 Sty 2018 18:27
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Na końcu programu, po suszeniu woda jest wylewana ale na krótko no i właśnie ta woda zostaje. Ale po resecie już normalnie jest wylewana... w trakcie mycia po zmywaniu wstępnym i zmywaniu normalnym też i to całkiem długo do samego końca, tak że tej wody nie ma. Problem jest tylko jak zaczyna się płukanie i kończy suszenie.
    Dodano po 2 [minuty]:
    Najbardziej mnie intryguje czemu woda z tego płaszcza podczas całego mycia nie schodzi tylko tam siedzi, muszę przyznać, że bywał okres, że zmywarka nie była używana 3-4 miesiące i tak myślę, jak ta woda tam tyle stała to może to ma wpływ na elektrozawór i dlatego (może) jest on skorodowany, jednak no nie znam się, to tylko gdybanie.

    0
  • Pomocny post
    #16 07 Sty 2018 18:28
    Robo-technical
    Poziom 26  

    Włącz najkrótszy program. CAŁY CZAS ją obserwuj. Interesuje mnie czy podczas ostatniego wylewania pompa pracuje czy nie (może pracować/burczeć ale wody nie wylewać!) Ile przewodów ma ta pompa???

    Edit: Normalne że woda stoi w płaszczu :)

    0
  • #17 07 Sty 2018 18:41
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Pompa ma 3 kabelki.

    Robo-technical napisał:
    Edit: Normalne że woda stoi w płaszczu :)


    Tak, ale ktoś mi napisał, że podobno na początku programu powinna spływać, a potem się powinien płaszcz zapełniać :D

    0
  • #18 07 Sty 2018 18:46
    Robo-technical
    Poziom 26  

    No tak, ale na koniec i tak woda stoi. Za każdym razem kiedy przyszło mi demontować płaszcz sporo wody się zlewało - najwięcej w Boschu. Ponadto NIGDY nie widziałem w boschu... zaworu wody spustowej, nie ma go tam. Jest tylko pompa która pracuje lub nie. Czasem pracuje i też nie wylewa. I to chcę z Panem ustalić.
    Pompa odpływowa z 3 cienkimi przewodami oznacza że jest zasilana z falownika na module (miernikiem nie zmierzysz)

    0
  • #19 07 Sty 2018 18:52
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Rozumiem, że może to oznaczać, iż pompa odpływowa się blokuje i nie chce wylać wody? Przez to zmywarka wie, że ma wodę, ale zbyt mało by opłukiwały naczynia oraz za mało, aby woda była podgrzewana. Przez to brak płukania i suszenia? Tylko w takim razie czemu nie naleci do niej więcej wody do płukania... chyba nie rozumiem tego sprzętu. Ok, postaram się w każdym razie nastawić program i sprawdzić.

    Aha! - nie dopisałem, że po dolaniu przeze mnie wody do środka została cała odpompowana... i wtedy wody w środku nie było.... więc też to dziwne.

    0
  • #20 07 Sty 2018 19:05
    Robo-technical
    Poziom 26  

    mmatuszewski12 napisał:

    Aha! - nie dopisałem, że po dolaniu przeze mnie wody do środka została cała odpompowana... i wtedy wody w środku nie było, a więc też to dziwne.

    Teraz to ja zgłupiałem... Więcej wody zamiast utrudnić ułatwiło zmywarce wypust wody. Może na napływie powstała większa siła i przez pompie łatwiej było wzbić ciśnienie. Proszę zrobić doświadczenie. Przygotować wiadro i miskę na łapanie wody. Odłączyć wężyk i trzymać go wysoko żeby się woda grawitacyjnie sama nie lała. Łapać wodę po każdym wylewaniu. Jeśli ostatni etap przejdzie OK - proszę napisać.
    Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

    0
  • #21 07 Sty 2018 19:07
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    A może w tej zmywarce są czujniki wykrywające odp. ilość wody? Zmywarka wykrywa małą ilość - wypompowuje przez krótki czas myśląc, że to już wszystko, jak jest jej więcej pompa działa dłużej??

    Wezwałem już serwis Bosch na wtorek. Zobaczę co oni powiedzą. Boję się tylko żeby to nie było nic poważnego, bo jak trzeba będzie płacić 500 czy więcej zł to wg mnie bez sensu :/ Sam raczej nic nie zrobie, bo i popsuć nie chce... zmywarka choć będzie już mieć 9 lat, to był to na tamte czasy najnowszy model i była droga, a dziś za zmywarkę z podobnymi funkcjami trzeba by zapłacić tyle samo bo wiele się nie zmieniło w nowych modelach oprócz mniejszej ilości wody do mycia. Może oni ustalą faktyczną usterkę tylko żeby nie naciągnęli na kasę. Mam nadzieje, że nie będą chcieli od razu wymieniać pompy no chyba, że faktycznie nie działa. Żeby tylko nie wymienili coś co działa i okaże się, że zmywarka nadal nie chodzi jak powinna. Podobno naprawiają w domu u klienta.

    0
  • Pomocny post
    #22 07 Sty 2018 19:14
    Robo-technical
    Poziom 26  

    Przynajmniej na profesjonalną diagnozę będziesz mógł liczyć (chyba). Jak Ci się nie spodoba ich cena to napisz. Razem to ugryziemy :-)

    Tu masz wykaz wszystkich czujników
    https://north.pl/czesci-do-zmywarek/czesci-bo...zmywarki-bosch,239,SMS69T02EU07,m1506761.html

    Być może "ocena" poziomu wody odbywa się na podstawie poboru prądu przez pompę. Bywały takie rozwiązania w Bosch

    0
  • #23 07 Sty 2018 21:38
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Włączyłem program szybki teraz:

    1. Rozpoczyna się mycie wstępne. Woda zostaje pobrana na 3 sekundy do mycia wstępnego przez wąż doprowadzający, i po tym czasie pobór wody się wyłącza.
    2. Uruchamia się pompa myjąca, słychać burczenie, woda z płaszcza nie zostaje spuszczona, cały czas jest do poziomu czerwonej kreski jak na zdjęciu z wczoraj.
    3. Woda jest ponownie pobierana wężem doprowadzającym do komory zmywaki
    4. Ramiona spryskujące zaczynają pracować.
    5. Środek zmywający wpada to zmywarki - rozpoczyna się zmywanie zasadnicze
    6. Zmywarka grzeje wodę, wszystko przebiega ok jeśli chodzi o zmywanie zasadnicze, zmywarka wypompowuje wodę.
    7. Zmywarka pobiera wodę z (7-8 sekund) i wypompowuje (3-4 sekundy) i taki cykl powtarza się z 6 razy.
    8. Zmywarka pobiera wodę, uruchamia się pompa myjąca - dalszy ciąg mycia zasadniczego.
    9. Zmywarka wypuszcza wodę z 15-20 sekund, po wypuszczeniu w zmywarce nie ma wody.
    10. Na wyświetlaczu pokazuje się - Płukanie nabłyszczaczem, z 3 minuty zmywarki nie słychać wcale, woda nie jest doprowadzana przez wąż doprowadzający. Po 3 minutach załącza się pompa myjąca, zmywarka chce zmywać, ale w środku nie ma wody, pompa myjąca działa na sucho.
    11. Dolewam wody z kranu na filtry, zmywarka rozpoczyna pracę i następuje etap płukania nabłyszczaczem.
    12. Zmywarka elegancko wypompowuje wodę do samego końca (15-20 sekund) - w komorze zmywarki sucho, brak wody, po otwarciu bucha para.

    Gdybym nie dolał wody, pewnie po zakończeniu programu pozostałaby czysta woda do korka soli (tak podejrzewam bo wcześniej tak było). Tylko skąd ona się tam bierze jeśli po odpompowaniu wody po zmywaniu zasadniczym, nie ma jej w środku? Dlaczego zmywarka nie pobiera wody do płukania nabłyszczaczem?

    1
  • Pomocny post
    #24 08 Sty 2018 21:00
    Robo-technical
    Poziom 26  

    Twój punkt 7. Najprościej tłumacząć (na ochłap nieco) Woda przepływa przez wymiennik w celu usunięcia złogów mineralnych - używając do tego solanki. Pytanie czemu potem nie chce puścić kolejnej porcji wody. Może faktycznie któryś zawór o którym pisał jeden z moich poprzedników na forum jest zardzewiały i nie wpuszcza wody.

    0
  • #25 09 Sty 2018 17:45
    mmatuszewski12
    Poziom 4  

    Przyjechał serwis - 30 minut wizyty i wszystko już prawdopodobnie działa. Okaże się, jak skończy się program, który przed chwilą włączyłem.

    Przyczyna usterki? - Zardzewiały elektrozawór czy jak to tam powinno poprawnie się nazywać - elektromagnetyczny zawór spustowy. Zmywarka nie spuszczała wody z płaszcza i stąd nie pobierała wody do płukania nabłyszczaczem, przez brak tej fazy niestety suszenie naczyń przebiegało nieefektywnie. Po wymianie zaworu płaszcz się opróżnił i napełnił.

    Dziękuję wam za pomoc, całe szczęście, że nie jest to elektronika ani pompa bo wydatek byłby dużo wyższy. Koszt wymiany elektrozaworu z przyjazdem - 240 zł. Serwisant powiedział też żeby odkamieniać zmywarkę co pół roku specjalnym odkamieniaczem bo zwyczajnie szkoda grzałki.

    Winowajca poniżej:
    Bosch SMS69T02EU/07 - Zmywarka, zostaje woda po zmywaniu, nie suszy, nie płucze

    Dodano po 58 [minuty]:

    Potwierdzam ostatecznie - wszystko działa, etap płukania nabłyszczaczem się odbył, zmywarka bardzo dobrze suszy. Temat do zamknięcia :)

    1