Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odbiornik pilota IR na USB (Igor)

31 Dec 2017 06:59 7926 22
  • About Author
    Anonymous
    Anonymous  
    Anonymous wrote 0 posts with. Been with us since 1978 year.
    Anonymous
    Anonymous  
    MarekS6
    Level 16  
    Ostatnim czasem szukałem programu Girder w jakiejś nowszej wersji niż ta którą używałem 10lat temu i miałem problem ze znalezieniem czegokolwiek. Doszedłem do wniosku, że girder po prostu tak jak Winamp przepadł z czasem. Znalazłem za to program EventGhost który bardzo dobrze współpracuje z pilotem radiowym firmy logitech.

Nie jestem pewien, czy ten moduł będzie współpracował z tym programem, ale skoro autorowi ktoś podpowiedział, że będzie działać to pewnie tak jest. Co do programu - już na pierwszy rzut oka widać, że ten program jest "nowszy" niż girder jaki jeszcze można znaleźć w internecie i ma więcej możliwości.
    Anonymous
    Anonymous  
    perfi
    Level 14  
    Fajny projekt.
    Masz może jakiś pomysł jak można sprawdzić na jakiej częstotliwości pracuje pilot do TV?
    Anonymous
    Anonymous  
    koczis_ws
    Level 27  
    Kiedyś, dawno dawno temu bawiłem się z Girderem i odbiornikiem Igora. Był on przystosowany do portu szeregowego COM. W środku poza odbiornikiem IR , takim od telewizora np. , wtyczki DB9 i połączeniami nic nie było. Śmigało to to jak talala dopóki nie pojawił się Windows XP i zniknął port COM w nowszych komputerach.
    Próbowałem to uruchomić przez konwerter na USB to skończyło się na Blue screenie :(
    Anonymous
    Anonymous  
    keseszel
    Level 26  
    Oryginalne stery do Gridera - ile zajmowały miejsca? Ile zajmują miejsca stery, które Ty przerobiłeś? W czym przerabiałeś stery? Czy możesz wrzucić oryginalne i przerobione?
    Skąd pomysł o przeróbce oryginalnego schematu urządzenia? Na jakiej podstawie doszedłeś do wniosku jakie elementy należy dołożyć/ująć? Analiza podobnych urządzeń, aplikacji, manuali? Ile czasu zajęła Ci przeróbka oryginalnego schematu i sterowników?
    Anonymous
    Anonymous  
    11111olo
    Level 42  
    Dawno temu też się tym interesowałem ale denerwowało mnie kilka rzeczy:
    -instalowanie sterowników
    -instalowanie dodatkowego oprogramowania
    -konfigurowanie wszystkich funkcji
    Trzeba to było robić po każdej instalacji systemu.

Parę lat temu zaradziłem sobie tak że skonstruowałem MULTIMEDIA REMOTE.
    Po tak długim czasie stwierdzam że urządzenie jest niemal idealne. Zdarza się co kilka miesięcy że potrafi się "zamulić" i trzeba wyjąć wtyczkę USB ale to mi nie przeszkadza.

Zaleta jest taka że nic nie trzeba instalować ani konfigurować, działa pod każdym systemem Windows od wersji 98, Linuxem czy Mac.
    Anonymous
    Anonymous  
    11111olo
    Level 42  
    Zależy co kto potrzebuje. Zawsze nie lubiłem wszystko od nowa konfigurować. To tak jak by trzeba było ustawiać pilot aby działał z TV - to by było nieporozumienie.
    Anonymous
    Anonymous  
    simw
    Level 26  
    Popieram wnioski Kolegi 11111olo. Oparcie takiego projektu na HID to lepsza alternatywa. Wszystkie przeciw dla odbiornika Igora zostały powiedziane i w obecnych czasach, przynajmniej wg mnie, taki odbiornik to już anachronizm.

"projekt Igora jest bardziej uniwersalny, choć wymaga instalacji sterowników, i konfigurowania."
    Dlatego właśnie nie jest bardziej uniwersalny, raczej bardziej kłopotliwy :)

Do tego dochodzą kłopoty z uruchomieniem:
    "Ze sterownikami była prawdziwa masakra i 80% soboty spędziłem na poszukiwaniach właściwych".

Ostatecznie używasz odbiornika, jak napisałeś, "do przełączania kanałów", czyli jak najbardziej zastosowanie multimedialne.

Po co się tak męczyć... Pora porzucić przyzwyczajenia :)

Jak pisałem, projekt Igora to anachronizm, i trochę się przekomarzam, bo sam jestem wyznawcą idei HID, a każdy "masochista" będzie używał swojego rozwiązania :)

Przez wiele lat jedynym dla mnie rozwiązaniem był lirc, szczególnie, że był od początku pisany pod linuksa (był też port winlirc, na windows, ale chyba umarł... ), potem wspierany przez Openelec i XBMC (Kodi), a ostatecznie porzuciłem go, bo każda instalacja linuksa czy Openelec kończyła się konfiguracją lirca, tu nie działały niektóre klawisze, tu coś się nie uruchamiało, aż nastała dla era HID.
    Na tej idei oparłem projekt odbiornika HID, przeznaczonego głównie do Kodi, choć i do przeglądarkowego youtuba go używam:
    http://zealota74.blogspot.com/2017/10/uniwersalny-odbiornik-podczerwieni-do.html

Polecam takie rozwiązanie, ktoś o zacięciu programistycznym mógłby jeszcze taki projekt rozwinąć, choćby przez dodanie dodatkowych deskryptorów i stworzenie urządzenia combo. A może jeszcze żyroskop...
    11111olo
    Level 42  
    @simw miałem to samo. Po każdej instalacji żmudne instalowanie pilota i nauka kodów. Teraz mam spokój.

Nie wiem czy da się coś więcej wycisnąć z HID poza udawaniem klawiatury i myszki.
    Freddy
    Level 43  
    Jest też fajna stronka LIRC
    simw
    Level 26  
    11111olo wrote:
    @simw
    Nie wiem czy da się coś więcej wycisnąć z HID poza udawaniem klawiatury i myszki.

Można jeszcze przesyłać dane, ale to tylko USB 1.1, więc szału nie ma. HID na AVR to dopiero początek.
    Cała zabawa zaczyna się na STM32.
    Jeszcze łatwiej zrobić klawiaturę i myszkę, nie mówiąc o wirtualnym porcie COM czy karcie dźwiękowej. Takie rzeczy dostaje się z inwentarzem.
    Obsługa sprzętowa USB i jeszcze mnóstwo mocy obliczeniowej do wykorzystania.
    Sam dopiero w "to wchodzę", ale myślę, że potencjał jest ogromny...

FREDDY wrote:

Jest też fajna stronka LIRC

Biblia dla użytkowników lirc, must have...
    Freddy
    Level 43  
    simw wrote:
    ??
    Nie rozumiem Cię o co chodzi :)
    simw
    Level 26  
    Freddy wrote:
    simw wrote:
    ??
    Nie rozumiem Cię o co chodzi :)

A teraz to ja Cię nie rozumiem :)

Ja miałem na myśli, że ta stronka to kompendium wiedzy dla użytkowników lirca i nie tylko, bo zasób wiedzy tam zgromadzonej to pewnie nie jednego uniwersalnego, komercyjnego pilota napędza...
    Freddy
    Level 43  
    Zgadza się i to nie tylko software, ale i różne hardware.
    elektronockaut
    Moderator CNC
    Temat stary ale jary.... ;) Ja używam do dziś :D

A więc w załączniku przesyłam:
    - Sterowniki dla Windows 7 32bit pozbawione irytującego okienka "Igora Češko 2003"
    - Przykładowe ustawienia dla Winampa (nie sterują klawiaturą, i pilot działa nawet gdy odtwarzacz jest zminimalizowany)
    - Stara (chyba najlepsza) wersja Winampa
    - Hardware zgodny z projektem autora tego postu (nie usuwałem żeby sobie wszystko ładnie skompletować. Nic nie było zmieniane.)