Witam,
Dziś chciałbym wam przedstawić Odbiornik pilota IR do PC na USB, który oparty jest o mikrokontroler Attiny2313 pracujący w roli kontrolera V-USB. Urządzenie współpracuje z dość słynnym programem „Girder”. Samo źródło z którego skorzystałem jest dość leciwe, ale jak się też okazało zawierające dużo błędów i niedociągnięć, które na szczęście udało mi się poprawić, i poskładać w jedną działającą bezbłędnie całość. Tak czy owak brawa dla pierwotnego autora projektu, Pana Igora Češko, który wykonał kawał dobrej roboty.
Dlaczego w ogóle orzeźwiłem ten projekt ?
W latach 2000–20005 z powodzeniem używałem programu Girder 3.0 do zmiany kanałów TV na ekranie mojego komputera. Niestety moja karta TV nie miała w zestawie ani pilota ani też odbiornika, więc musiałem sobie radzić sam.

To tyle z dawnych czasów, ale na co mi to teraz ?
Mam w sypialni telewizor, od którego też nieco się uzależniłem, i nie wyobrażam sobie iść spać bez obejrzenia jakiegoś filmu. Niestety czeka mnie teraz dość poważny remont tejże sypialni i przez pewien czas będę musiał się obejść bez TV(!!!!!). W pokoju zastępczym, którym będę spał, mam jednak komputer, a na nim pakiet „PolsatGO”

Co było źle, co zmieniłem…
W kwestii technicznej nie trzeba było dużo ingerować. Podstawowe błędy w oryginalnym projekcie odbiornika, to brak diod Zenera na liniach D+, D-. Z tego też powodu tylko nieliczne komputery obsłużyłyby układ odbiornika. W większości przypadkach kończyłoby się to brakiem możliwości zidentyfikowania podłączonego urządzenia, oraz słynnym komunikatem o awarii urządzenia. Kolejny, mniej istotny błąd to pin „Reset” wiszący „w powietrzu”, który w każdej chwili mógł samoczynnie resetować uC. Problem usunąłem rezystorem 10k, który podciąga RST do plusa. Można by było jeszcze dołożyć kondensatory ceramiczne 12pF na każdej z nóg kwarcu, ale ich brak nie powoduje destabilizacji pracy układu.
Obecnie schemat wygląda tak:

W kwestii programowej - masakra!!!
Sterowniki autora projektu nie chciały się zainstalować ani na Windows XP, ani na 7. Każdy inny sterownik, który znalazłem, wypadał jeszcze gorzej. Jeden z nich wykrył podłączony odbiornik jako mysz

Reasumując, trochę mnie ten szybki projekcik na jedno popołudnie zaskoczył i zabrał mi całą sobotę, ale za to jest, i mogę zaczynać remont!

Przystępujemy do montażu! Odtąd jest istotne i ważne

Wskazówki montażowe:
Płytkę najlepiej jest wykonać metodą termotransferu. Lutowanie koniecznie trzeba zacząć od zworek, gdyż dwie z nich znajdują się w później niedostępnym miejscu (pod podstawką uC). Do pól lutowniczych USB najlepiej przylutować jakiś kabelek z wtyczką (ja użyłem z demobilu). Mikroprocesor trzeba zaprogramować w programatorze z podstawką DIL lub na płytce stykowej, za pomocą programatora USBasp. Można użyć Attiny2313, Attiny2313A lub ciężko dostępnego u nas AT90S2313. Przy ostatnim trzeba zmienić parametry w pliku "START.bat"

Programowanie mikroprocesora:
W zasadzie użyta aplikacja programująca jest dowolna. Problem polega na tym, że wsad został skompilowany pod uC AT90S2313, który mimo że jest w pełni kompatybilny z Attiny2313, może powodować błędy podczas programowania. Ja użyłem aplikacji „AVRdude”, która bez problemu wrzuca wsad do mikroprocesora, a później poustawia odpowiednio wszystkie potrzebne Fusebity. Po przygotowaniu uC do programowania i podłączeniu pod programator USBasp, wystarczy kliknąć plik „START.bat”, który znajduje się w folderze "Firmware" - on wykona wszystko za nas.
Instalacja sterowników:
Ze sterownikami była prawdziwa masakra i 80% soboty spędziłem na poszukiwaniach właściwych, które i tak trzeba było modyfikować – na szczęście na poziomie pliku *.inf

Sama instalacja sterowników z załącznika jest dziecinnie prosta. Wygląda tak jak w przypadku każdych innych, z wyjątkiem komunikatu o braku podpisu cyfrowego. Należy go zignorować, zaakceptować i poczekać aż sterowniki się zainstalują.

Kolejną czynnością, którą warto zrobić, jest sprawdzenie, czy nasze urządzenie działa. W folderze „IgorUSB RemoteDriverWinXP_7_32bit” znajduje się aplikacja „Test Hardware.exe”. Należy ją uruchomić i poklikać na dowolnym pilocie skierowanym w odbiornik. Jak stany się zmieniają, oznacza to, że najgorsze masz już za sobą!

Instalacja oprogramowania:
(Kolega z innego portalu polecił mi aplikacje "EventGhost". Podobno również współpracuje z odbiornikiem Igor.)
Zacznij od instalacji programu „Girder 3.0” służącego do obsługi pilotów, najlepiej w preferowanej ścieżce docelowej (program files). Aplikacja znajduje się w folderze „Software”. Po zakończeniu instalacji, czas na wypakowanie wtyczki do obsługi odbiornika. W tym celu należy z tego samego folderu uruchomić samorozpakowujący się plik „IgorPlug.exe”, który wypakuję wtyczkę do folderu „Plugins/Hardware/ w aplikacji „Girder”.
Uruchomienie aplikacji „Girder”
Tuż po uruchomieniu należy przejść w zakładkę File -> Settings -> Hardware Plugins. Zaznacz ptaszkiem „Igor SFH-56 Device”, następnie klikając „Settings”. Z listy wybierz „USB”, a następnie przycisk „OK”.

Kolejny etap to już tylko zaprogramowanie dowolnego pilota, by dowolnym przyciskiem wykonywał różne funkcje, takie jak naciśnięcie klawisza klawiatury, ruszanie myszką, sterowanie aplikacjami,takimi jak Winamp itp.
W załączniku wszystkie niezbędne materiały do wykonania odbiornika oraz gotowe oprogramowanie wraz ze sterownikami działającymi pod Windows XP oraz 7 32bit.
Linki:
Strona Pana Igora (archiwum)
Dyskusja na temat sterowników (w tym x64)
Prawidłowy plik inf, którym się posłużyłem
Zachęcam do realizacji projektu - jest naprawdę bardzo prosty i składa się tylko z kilku elementów.
Pozdrawiam!
Cool? Ranking DIY