Używam ponad 2 lata.
Mam też jeszcze drugi w wersji SAT
Miernik fajnie działa - pokazuje na 1 ekranie siłę (wszystkich nadajników) więc bardzo fajne do wstępnego ustawienia anteny gdy mamy nadajniki z kilku kierunków. Oczywiście fuul zaawansowane funkcje też ma.
Można również dokonywać pomiaru MUX8 - całe pasmo VHF
Siła / Jakość MER BER i takie jeszcze uproszczenie dla laika - Wskazanie Pass lub Fail - po prostu czy dany MUX zadziała lub nie - w przypadku gdy nie pamiętamy jakie są minimalne wartość dla poprawnego odbioru
Dodano po 3 [minuty]:
Wróć - korekt. Moja odpowiedź dotyczyła mierników Neona.
Właśnie jestem po rozmowie z przedstawicielem firmy oferującej ten produkt na rynek polski. Jest to analizator, który ma zaimplementowany dodatkowo pomiar DVB-T2 (NEON+ jest klonem tego analizatora) oraz możliwość zasilania wzmacniaczy 5V, 12V, 18v oraz 24V reszta wszystko co posiada NEON+. W związku z tym mam pytanie do osób, które zawodowo posługują się tym miernikiem, jak dokładny jest ten sprzęt, wiem że były problemy (omawiane na tym forum) z obsługą MUX8 , czy jego osiągi można porównać np. do ROVER Tab 4, jak długo trzyma bateria, czy programem do obsługi łatwo można generować raporty odbioru poszczególnych instalacji TV. Pytam się gdyż czeka mnie zakup i się ostro zastanawiam czy combo czy oddzielne mierniki do poszczególnych instalacji SAT i TV.
Pzdr.
Ja mam 2 mierniki osobno. Nie wiem czy lepiej. Ale ja tak wolę. Bo bateria dłużej trzyma. Na nowej bateria to z 1 miesiąc można działać. W przypadku miernika Sat trochę mniej bo konwerter więcej prądu ciągnie. Ja z raportami u innych to nie wiem bo mam tylko te dwa mierniki. Jeżeli chodzi o dokładnością to jeszcze nigdy się na nich nie zawiodłem. I sat i na DVBT
Niestety ItTools nie rozpoznaje miernika Neon+ (tylko drivery pasują i są nowsze). Z kolei NEONTools (od Abovio) krzyczy o złym pliku w przypadku próby otwarcia firmware IT-15T2.
Na koniec smutna wiadomość: wg dystrybutora Neon+ i IT-15T2 to całkiem różne platformy sprzętowe i nie da się zrobić upgrade .
Nie tylko skóra. Szkoda , że te parę lat temu nie wiedziałem o tym mierniku Intrfejs i obsługa w zasadzie taki same jak w Neonie.
Niestety ze wstępnych informacji zupełnie inne Hardware i w oparciu o nie naszych Neonów nie da się upgrade'ować do DVBT2
Fakt tani nie jest. A zważywszy obecny trend może się to utrzymać. Ciekawostka - miernik DVBS2 tej firmy sporo tańszy.
Dodam jeszcze, że Planar niema menu po polsku. Tylko angielski /rosyjski.
W sumie nie jest to jakaś wada ale milej byłoby mieć w ojczystym języku.
Dołączam się do tematu, mam neona+ wg mnie super miernik i chciałbym dostosować go do pomiaru DVBT-2, czy ktoś ma jakieś info w tym temacie.Próbowałem coś dowiedzieć się w firmie Vector bo tam go kupiłem ale nie odpowiedzieli na email
a człowiek który się tymi miernikami zajmował prawdopodobnie już tam nie pracuje. Pozdrawiam.
mam neona+ wg mnie super miernik i chciałbym dostosować go do pomiaru DVBT-2, czy ktoś ma jakieś info w tym temacie.Próbowałem coś dowiedzieć się w firmie Vector bo tam go kupiłem ale nie odpowiedzieli na email
Także z nimi rozmawiałem. Z ich strony raczej nie ma co liczyć na jakąkolwiek modernizację Neon-a.
Trochę instalacji wykonanych Planarem już działa.
Nie udało mi się jeszcze uzyskać na żadnym kanale pBER lepszego niż xE-6 gdzie z Neonem była to "norma".
Z obserwacji moim zdaniem Planar także dłużej się loguje niż Neon. Kilka razy też zauważyłem, że na VHF Planar blisko anteny zbiera cały syf (jak by kiepsko był ekranowany w tym paśmie) bo w mieszkaniu już pomiar normalny. Także MER Planar trochę inaczej prezentuje.
Na koniec QAM256 z Wręczycy prezentowane jako 32k:
Witam, a czy mógł by ktoś pokazać wnętrze planara? Może trzeba zrobić klona procesora i będziemy mieli planara w obudowie neona? Wydaje mi się że skoro nie pokusili się o nowa obudowę to i środek został …. Szkoda mi tego neona + anteny ustawiałem hobbystycznie kupę kasy za niego dałem żeby sprzęt był na lata a tu zamiana na t2 …
Porobiłem zdjęcia ale NEON+ Zgrałem też zawartość układu ATMEL AT25DF041A tylko nie wiem czy tam siedzi wsad cały czy nie.
Wrzucając kpię wsadu na program HxD jak by ktoś tam kiedyś chciał sobie to wgrać to musi edytować plik wpisując przed wgraniem swój numer seryjny urządzenia. 8 cyfrowy. Plik edytowałem i tam wklepałem osiem XXXXXXXX iksy zastępujemy własnym numerem przez nadpisanie. Numer seryjny zaczyna się od przesunięcia Offset(h) 7904 do 7904C
Może wystarczyło by zgrać wsad z CMT IT-15T2 i wgrać do NEON+ aby już firmware dla CMT dało się wgrywać. Ale pewnie aż tak pięknie to nie ma. Ciekawe jak środek wygląda CMT IT-15T2.
Sa wsady do planara i neona do wgrania ITtools czy Neontools. Miałem je nawet porównywać binarnie ale sie jeszcze za to nie wziałem. A takie porównanie cos mogłoby wnieść. Planara póki co nie rozbierałem i na razie nie będe. Jest na gwarancji.
Tak tylko najgorsze jest to ze nxp1765 tez ma flash i napewno jest zabezpieczony przed odczytem… podejrzewam ze takie rzeczy jak nr seryjny itd są zapisane w nxp, a rzeczy które można zmienić w atmelu… ponoć można to złamać ale wszystko łatwe na filmie póki się do tego nie zabierzesz https://youtu.be/98eqp4WmHoQ Edit..
Pobawiłem się trochę i zauważyłem że początek wsadu z obu urządzeń jest bardzo podobny, lecz obojętnie jaka edycja pliku neona kończy się tym ze program nie chce jej otworzyć… jakaś checksuma?
W załączniku wsady do obydwu urządzeń.
lecz obojętnie jaka edycja pliku neona kończy się tym ze program nie chce jej otworzyć… jakaś checksuma?
Jakim programem próbujesz to edytować? Hexedytor powinien przecież otworzyć każdy plik... I dowolnie zmodyfikować... Nie jestem programistą i siłą rzeczy w te klocki dobry być nie mogę ale powinny być narzędzia, które pozwalają wyliczyć checksum. I w takim wsadzie powinno się tą sumę dać znaleźć.
Niewykluczone , że i numer seryjny choć ten może być zakodowany ( czemu bym się nie dziwił). Kiedyś zreanimowałem jakiś tuner satelitarny przywieziony przez znajomego z Niemiec. Po zlogowaniu przez RS bootloader się przedstawił i wgrałem do niego inny soft do tego samego chipsetu. Chyba trzeba było właśnie zmodyfikować sumę kontrolna ale raz to było b. dawno dwa pomagał mi kolega informatyk.
Hexedytorem zmieniam początek wsadu planar na początek neona i nie przyjmuje już wtedy pliku program neontools. Wystarczy ze zmienię jedno miejsce gdzie nie ma nic na np 1 i już nie przyjmuje ….
Te pliki to są firmware nie sądzę aby to był wsad pliki .bsk są zapewne odczytywane przez program ITtools oraz Neontools i wtedy są instalowane do urządzenia.
Układ LPC1765FBD100 ma pamięć flash o pojemności 256kB a sam plik .bsk zajmuje 260kB. Zapewne plik się rozpakowuje i wgrywa tylko czy do obu pamięci Flash czy tylko do tej 256kB nie wiem. Możliwe że pamięć ATMEL AT25DF041A jest wgrywana na poziomie pierwszego programowania i poza S/N są tam też zapisane inne parametry które potem są odczytywane przez główny układ LPC1765.
Nazwałem sobie wsadem pliki do wgrywania przez program..
Może być tez tak ze flashujac wsad w lpc1765 flashujesz wszystko i z tego powodu dołożyli druga pamięć by nie flashowalo danych typu : nr seryjny itd … odczytać lpc z planara pewnie będzie ciężko bo zabezpieczony, trzeba kombinować żeby wgrać to przez program … ciekawe jak rozpoznaje ze jeden to planar a drugi to neon.. może z tego atmela ?
Tak ale było info ze w neon + głowice można zmienić na dvb-t2, dystrybutor tylko padł. Wiec podejrzewam ze po modyfikacji głowicy i wgraniu wsadu z planara mogło by to chodzić. Potrzebujemy tylko odważnego który rozbierze planara 🤣🤣🤣
było info ze w neon + głowice można zmienić na dvb-t2
To było fałszywe info.
Wg Kabelkom (dystrybutor) to są całkiem różne platformy i nie da się wykonać upgrade. Info już było podawane we wcześniejszych postach.
Oficjalnie napewno się nie da bo wolą sprzedać urządzenie za 2 k pln. Niż upgrade za 500.. a skoro nawet nie chciało im się zmienić wyglądu programu PC ani obudowy, to jest duża szansa że środek oprócz głowicy jest taki sam