Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Radmor 3031/1 - Dobór rezonatora kwarcowego

MK-Proinstal 31 Dec 2017 21:10 999 4
    MK-Proinstal
    Level 10  
    Witam

Planuję wykorzystać Radmora 3031/1 do nasłuchu na częstotliwości 158,100MHz i w związku z tym muszę w nim zamontować odpowiedni kwarc. Według obliczeń wykonanych zgodnie ze wzorem z instrukcji serwisowej tego radiotelefonu potrzebny mi jest rezonator kwarcowy 36,8500MHz. Niestety nie umiem takiego nigdzie znaleźć. Trafiłem na pewnym portalu aukcyjnym rezonator na częstotliwość 36,8000MHz i chciałem zapytać czy mogę taki zastosować korygując częstotliwość cewką połączoną szeregowo z kwarcem w generatorze 3011-2100 ?? Niestety w instrukcji nie znalazłem informacji w jakim zakresie można dostroić częstotliwość rezonatora dlatego prosiłbym o pomoc w tej sprawie kogoś znającego ten sprzęt.

Pozdrawiam i życzę Wszystkim Szczęśliwego Nowego roku :)
    Michał
  • Helpful post
    angro
    Level 12  
    Niestety nie da rady, zbyt duża różnica częstotliwości. Przy strojeniu cewką generator zerwie drgania

HNY 2018
    MK-Proinstal
    Level 10  
    Witam

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze tylko jedno pytanie : Czy ktoś z Was zamawiał może rezonatory w Firmie OMIG ?? Będę tam zamawiał potrzebny kwarc i chciałbym orientacyjnie wiedzieć ile to może kosztować ??
  • Helpful post
    AdamC
    Level 27  
    Jeżeli w Omigu ostał się kwarc z już historycznej produkcji to może kupisz, jeżeli na zamówienie to w tej cenie Baofenga kupisz i jeszcze zostanie.
    Szybciej i taniej wbudować prostą syntezę.

Trzeba szukać rezonatora na portalach aukcyjnych i liczyć na szczęście.
    MK-Proinstal
    Level 10  
    Baofenga właśnie zamierzam kupić razem z pozwoleniem radiowym z pewnej firmy której nazwy nie wiem czy mogę tu wymienić z powodu kryptoreklamy :) Natomiast Radmor ma służyć tylko do nasłuchu tej częstotliwości ponieważ mam sentyment do takich sprzętów i chciałbym go wykorzystać. Koszty w tym przypadku to sprawa drugorzędna :)

Pozdrawiam,
    Michał