Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Ładowarka modelarska] - zrobienie uniwersalnego koszyka i podłączenie

dymcio111 01 Jan 2018 15:17 1140 5
    dymcio111
    Level 12  
    Witam :)

Potrzebuję zrobić sobie do ładowarki modelarskiej ISDT SC-608 koszyki na ogniwa m.in 18650, AA, AAA itd. Wpadłem na pomysł kupienia 6 ładowarek pojedynczych , wywalenia z nich elektroniki i sklejenia ich ze sobą i zrobienia sobie takiego uniwersalnego koszyka na różne rodzaje akusów. Żebym nie musiał kupować normalnych koszyków dla każdego rodzaju ogniw.
    Chciałbym ładować od 1 do 6 ogniw i żeby też balanser pokazywał mi stan ogniw na wyświetlaczu ładowarki. Dla jednego nie pokaże bo chyba nie ma takiej opcji, ale od 2 i więcej chciałbym tą możliwość.

Czy jest takie możliwe używanie od 1 do 6 aku ? :roll:
    Jeśli tak to czy ktoś narysował by mi prosty schemat dla laika jak pociągnąć zasilanie wtyczki XT60 i zrobienie połączenia balansera ?
    goldi74
    Level 43  
    Nie jest to takie proste jak się wydaje. Z wtyczką balancera nie powinno być problemu, za to może się on pojawić przy wtyczce prądowej XT60. Podłącza się ją zawsze do zasilania całego pakietu czyli na "początku" (-) i "końcu" (+). Jeżeli stworzysz z koszyków pakiet 6S i podłączysz wtyczkę XT60 do pierwszego i ostatniego koszyka to w momencie ładowania mniejszej niż 6 liczby ogniw zostanie przerwany obwód zasilany tą wtyczką.
    dymcio111
    Level 12  
    Po dłuższym zastanowieniu też doszedłem do tego. Wydaje mi się że powinno być chyba coś takiego ?
    Do każdej ilości ogniw dorobiona dodatkowa wtyczka ? wtyczki mam także nie problem

A i nie jestem pewny czy minusa wtyczki balansowania nie muszę też dorobić do każdego ogniwa?

[Ładowarka modelarska] - zrobienie uniwersalnego koszyka i podłączenie
    goldi74
    Level 43  
    dymcio111 wrote:
    Do każdej ilości ogniw dorobiona dodatkowa wtyczka ?

Na to wychodzi.

dymcio111 wrote:
    A i nie jestem pewny czy minusa wtyczki balansowania nie muszę też dorobić do każdego ogniwa?

Jeżeli kolejność ogniw jest liczona od plusa to wtyczka balansera może pozostać wspólna dla całego pakietu bo plus jest punktem odniesienia. Przynajmniej tak wynika ze zdjęcia powyżej.
    goldi74
    Level 43  
    Myślę, że tak będzie dobrze.