Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ipv6 i ipv4 brak internetu

02 Jan 2018 00:49 10557 14
  • Level 6  
    Witam. Mam problem dotyczący wifi, nie ładują mi sie strony i jest błąd z ,,Zbyt długim czasem oczekiwania serwera" probowalem zmieniac dnsy i zmieniac ip, nic to nie dalo. Mam na ipv4 i ipv6 brak połączenia i jak probowalem pingowac 8.8.8.8 ciagle mialem Timeout i 100% loss, natomiast jak się podłącze po kablu ethernet to wszystko działa. Dodam ze mialem blokowany internet przez blokade ip i mac, ale gdy jest blokada zdjęta nadal problem wystepuje. Problem wystepuje tylko na laptopie.

    Internet jest z netii
    Karta sieciowa to Atheros AR9285 (Sterowniki z 2017)

    Logi z pingu:

    Pinging 8.8.8.8 with 32 bytes of data:
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.
    Request timed out.

    Ping statistics for 8.8.8.8:
    Packets: Sent = 4, Received = 0, Lost = 4 (100% loss),

    Bardzo prosze o pomoc
  • Automation specialist
    Kolego dla IP zaznacz " uzyskaj adres IP automatycznie" dla DNS " uzyskaj adres serwera DNS automatycznie"
    Następnie ping IP routera.
  • Level 6  
    Ustawienia ip i dhcp mam ustawione na automatyczne

    Ping routera:

    Pinging 192.168.1.254 with 32 bytes of data:
    Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time=13ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time=10ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time=1ms TTL=64
    Reply from 192.168.1.254: bytes=32 time=10ms TTL=64

    Ping statistics for 192.168.1.254:
    Packets: Sent = 4, Received = 4, Lost = 0 (0% loss),
    Approximate round trip times in milli-seconds:
    Minimum = 1ms, Maximum = 13ms, Average = 8ms
  • Network and Internet specialist
    Hawkeye_183 wrote:
    Mam na ipv4 i ipv6 brak połączenia

    A do czego Ci potrzebne tam IPv6?
    Hawkeye_183 wrote:
    Internet jest z netii

    Co, jak, na czym, na jakim sprzęcie, jaka dokładnie usługa...?
  • Level 6  
    Router to zwykly netiaspot
  • Network and Internet specialist
    Hawkeye_183 wrote:
    Problem wystepuje tylko na laptopie.

    Jaki jest tam system operacyjny?
  • Level 6  
    Windows 7 Home Premium
  • Network and Internet specialist
    Czy masz poprawne ustawienia karty sieciowej wifi (automatyczne IP i DNS)?
  • Network and Internet specialist
    Daj w postaci screenów:
    ipconfig /all
    ping PC
    ping routera
    ping 8.8.8.8
    ping wp.pl

    Wygląda na problem z bramą /routingiem na PC
  • Network and Internet specialist
    IC_Current wrote:
    Wygląda na problem z bramą /routingiem na PC

    Hawkeye_183 wrote:
    jak się podłącze po kablu ethernet to wszystko działa

    Gdyby był problem z bramą, nie było by połączenia po LAN.

    Wydaje mi się, że mamy tu problem z kartą sieciowa wifi, sygnałem wifi z routera głównego, lub jakimiś ustawieniami po stronie użytkownika.

    @Hawkeye_183
    Jest Kolega pewien na 100%, że łączy się po wifi ze swoją siecią?
  • Network and Internet specialist
    KOCUREK1970 wrote:
    IC_Current wrote:
    Wygląda na problem z bramą /routingiem na PC

    Hawkeye_183 wrote:
    jak się podłącze po kablu ethernet to wszystko działa

    Gdyby był problem z bramą, nie było by połączenia po LAN.


    Właśnie brama odpowiada za kierowanie ruchu do INNEJ, nieznanej sieci. Połączenie po LAN działa bo komputer swoją sieć wyliczył na podstawie adresu i maski na karcie.
  • Level 6  
    IC_Current wrote:
    Daj w postaci screenów:
    ipconfig /all
    ping PC
    ping routera
    ping 8.8.8.8
    ping wp.pl

    Wygląda na problem z bramą /routingiem na PC


    pingi:
    Ipv6 i ipv4 brak internetu
    Ipv6 i ipv4 brak internetu

    Dodano po 1 [minuty]:
    KOCUREK1970 wrote:
    IC_Current wrote:
    Wygląda na problem z bramą /routingiem na PC

    Hawkeye_183 wrote:
    jak się podłącze po kablu ethernet to wszystko działa

    Gdyby był problem z bramą, nie było by połączenia po LAN.

    Wydaje mi się, że mamy tu problem z kartą sieciowa wifi, sygnałem wifi z routera głównego, lub jakimiś ustawieniami po stronie użytkownika.

    @Hawkeye_183
    Jest Kolega pewien na 100%, że łączy się po wifi ze swoją siecią?


    Miałem zmieniane ustawienia IP i adres MAC na konsoli zarządzania na routerze, blokowali mi neta

    tak na 100% to jest moja sieć
    Dodano po 1 [minuty]:
    KOCUREK1970 wrote:
    Czy masz poprawne ustawienia karty sieciowej wifi (automatyczne IP i DNS)?


    tak mam ustawione na automatyczne przydzielanie ip i dns
  • Network and Internet specialist
    Zresetuj jeszcze kartę sieciową (Przycisk Diagnozuj / Napraw). Restart laptopa, polecenie "route print" i wyniki.
    Jak nie pomoże, to dawaj router na tapetę i szczegóły o sposobie przyłączenia do Internetu.
  • Level 6  
    Jak probowalem sie polaczyc po tetheringu z telefonu na danych komorkowych to mialem to samo brak neta, czyli to chyba problem z kartą wifi

    Screen z wifi tetheringu
    Ipv6 i ipv4 brak internetu
  • Level 6  
    Problem rozwiązany, przełożyłem kartę wifi z innego laptopa (Atheros AR9485WB-EG) i działa :D Temat zamykam