Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopie

bierutek 03 Jan 2018 01:24 4368 13
Bosch
  • #1
    bierutek
    Level 11  
    Witam mam problem ze zmywarką Bosch SRI4665EU/02. Gdy wyjeżdżałem ostatnio na weekend zostawiłem włączoną zmywarkę bo zostało jej pare minut do końca. Wodę w domu zakręciłem bo stwierdziłem że już zmywarce nie będzie potrzebna. Po powrocie okazało się że na wyświetlaczu zmywarki pisze że jeszcze 2 minuty do końca programu, zrobiłem jej reset i myślałem że wszystko OK. Jednak okazało się że zmywarka nie podaje wody podczas startu programu.

    Na chwilę obecną w zmywarce wymieniłem zawór Aquastop bo po sprawdzeniu okazało się że stary się nie otwierał po podaniu napięcia i myślałem że to załatwi problem. Jednak sama wymiana Aquastopu nie pomogła bo zmywarka nie podaje napięcia do niego. Program startuje włącza się odpompowanie wody i potem cisza, zmywarka czeka na wodę.

    Sam programator dział prawidłowo, zmywarka zmywa gdy podaje jej ręcznie napięcie na elektrozawór aquastopu i wyłączę gdy słyszę że hydrostat się przełącza. Tylko trochę problematyczne jest 5 krotne ręczne dopuszczanie wody do niej podczas zmywania.

    Prosił bym o pomoc co jeszcze mogło się przepalić, przegrzać oprócz zaworu aquastop, podczas tego kilkudniowego oczekiwania na wodę. :(Zmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopie
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • Bosch
  • #2
    zhudomel
    Home appliances specialist
    bierutek wrote:
    co jeszcze mogło się przepalić, przegrzać

    Układ sterowania zaworem na module.
  • #3
    bierutek
    Level 11  
    zhudomel wrote:
    Układ sterowania zaworem na module.
    Dziękuję za odpowiedź czy ten układ znajduje się w miejscu gdzie jest programator i czy naprawa jest opłacalna czy trzeba wymienić całe sterowanie? Poniżej zdjęcie programatora (wygląda idealnie żadnych widocznych śladów spalenia) chyba, że ten układ sterowania znajduje się pod komorą zmywającą i nie o ten element chodzi.
    Zmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopieZmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopieZmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopieZmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopie
  • Bosch
  • #4
    Trull
    Level 28  
    Sprawdź przełącznik przelewu (po lewej stronie zmywarki, pod płaszczem wodnym od dołu widoczny jest czerwony "pręt" z plastiku) jeśli nie przewodzi to elektrozawór nie zadziała. Prawdopodobne jest spalenie styków na tym przełączniku. Zrób jeszcze zdjęcia płytki modułu na której znajduje się transformator (chodzi o spodnią część).
  • #5
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    Mam identyczny problem z modelm innej firmy, u mnie padl triak sterujacy zaworem (prowdopodobnie u ciebie to ten element w obudowie SOT223, elektro zawor potrzebuje malej mocy). Sprawdź czy i jakie masz napiecia na elektrozaworze pod obciazeniem i bez niego.
    Pozdrawiam
  • #6
    bierutek
    Level 11  
    Trull wrote:
    Sprawdź przełącznik przelewu (po lewej stronie zmywarki, pod płaszczem wodnym od dołu widoczny jest czerwony "pręt" z plastiku) jeśli nie przewodzi to elektrozawór nie zadziała. Prawdopodobne jest spalenie styków na tym przełączniku.

    Przełączniki posprawdzałem, ten przy czerwonym pływaku działa prawidłowo na opadzie pływaka podaje na dolny styk, a przy podniesionym daje napięcie na styk środkowy i załącza pompę wypompowującą wodę ze zmywarki.

    Trull wrote:
    Zrób jeszcze zdjęcia płytki modułu na której znajduje się transformator (chodzi o spodnią część).

    Zdjęcia poniżej nie nie widać żadnych śladów zniszczeń ale chyba chodzi o triaka co kolega @viayner pisał w poście po Tobie.

    viayner wrote:
    Witam,
    Mam identyczny problem z modelm innej firmy, u mnie padl triak sterujacy zaworem (prowdopodobnie u ciebie to ten element w obudowie SOT223, elektro zawor potrzebuje malej mocy). Sprawdź czy i jakie masz napiecia na elektrozaworze pod obciazeniem i bez niego.

    Chyba bingo pod obciążeniem napięcie na elektrozaworze wynosi 0V AC, a bez obciążenia pokazuje jakieś 95V AC. Więc chyba problem znaleziony pomimo że śladów zniszczenia tego elementu nie widać. Idąc po kablu od elektrozaworu znalazłem że to ten triak na 4 styku od prawej, czyli to ten triak bardziej na lewo.

    Ma znaczenie jaki to będzie triak w tej obudowie SOT223 czy im większy prąd tym lepszy? Zdjęcia elementu poniżej.
    Zmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopieZmywarka Bosch SRI4665EU/02 - Nie podaje napięcia do elektrozaworu w aquastopie
  • Helpful post
    #7
    zhudomel
    Home appliances specialist
    Nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba są uszkodzone dwa rezystory na sterowaniu tym triakiem.
  • #8
    bierutek
    Level 11  
    zhudomel wrote:
    Nie wiem, czy dobrze widzę, ale chyba są uszkodzone dwa rezystory na sterowaniu tym triakiem.

    I to jest faktycznie ten problem. Ledwo co widoczne na oko ale na zdjęciu widać wyraźniej. :)

    Obydwa sprawdzone miernikiem i są spalone. Jeden ma wartość 102, a drugi nie wiem czy dobrze odczytuje bo zamazane szczególnie w środku ale chyba 331. Z drugiej strony płytki też jest triak i tam ma właśnie takie wartości 331 i 102 więc to chyba to.

    Podjadę jutro do elektronicznego przelatuje i dam znać. Dzięki wielkie.
  • #9
    viayner
    Level 42  
    Witam,
    ja bym podchodzil do tego ostroznie, skoro padlo sterowanie czyli pewnie pojawilo sie tam nieco za wysokie napiecie szansa na to ze uszkodzil sie tez ten tranzystor albo i kontroler jest nie zerowa, moze przed obciazeniem sprawdz czy wogole jakikolwiek sygnal jest wysylany na bramke.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    #10
    zhudomel
    Home appliances specialist
    Powód awarii modułu (elektrozawór) usunięty. Po wymianie rezystorów i triaka powinno wszystko działać.
  • #11
    bierutek
    Level 11  
    viayner wrote:
    moze przed obciazeniem sprawdz czy wogole jakikolwiek sygnal jest wysylany na bramkę
    Faktycznie sama wymiana rezystorów nie pomogła, ale też nie spaliły się te nowe więc wymienię jeszcze triaka.
    zhudomel wrote:
    Powód awarii modułu (elektrozawór) usunięty. Po wymianie rezystorów i triaka powinno wszystko działać.
    Dziękuję za rzeczową odpowiedź, która wyjaśnia wszystko. Więc do wymiany mi został jeszcze triak, ale to dopiero najwcześniej mogę zakupić w poniedziałek. Mogę dostać jakąś sugestię co do rodzaju tego triaka bo wiem, że w obudowie SOT223, ale może jakieś parametry musi spełniać?
  • Helpful post
    #12
    zhudomel
    Home appliances specialist
    Po prostu Z9M inaczej Z0109MN.
  • Helpful post
    #13
    alekt77
    Level 38  
    Sprawdź i ewentualnie wymień tranzystor zaznaczony na zdjęciu. Jeśli uległ uszkodzeniu rezystor w emiterze tego tranzystora to najprawdopodobniej on też jest uszkodzony. Tranzystor 1G czyli BC847C.
  • #14
    bierutek
    Level 11  
    zhudomel wrote:
    Po prostu Z9M inaczej Z0109MN.
    alekt77 wrote:
    Sprawdź i ewentualnie wymień tranzystor zaznaczony na zdjęciu. Jeśli uległ uszkodzeniu rezystor w emiterze tego tranzystora to najprawdopodobniej on też jest uszkodzony. Tranzystor 1G czyli BC847C.
    Dziękuję Wam bardzo za pomoc. Po wymianie triaka i tranzystora wszystko dział jak należy. Nie testowałem nawet czy tranzystor spalony czy nie, tylko od razy wymieniłem obydwa elementy.