Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Opel Vectra - Przebicie na cewce zapłonowej

oscyloskop23 03 Jan 2018 17:29 1026 2
    oscyloskop23
    Level 6  
    Witam,
    Posiadam samochód Opel Vectra A z sinikiem 1.6i Cat. Fabrycznie oryginalna cewka zapłonowa dostała przebicie. Zakupiłem nową firmy Beru po montażu działała normalnie, natomiast na drugi dzień był problem z odpaleniem. Patrzę pod maską, a ona również dostała przebicie i powstaje łuk elektryczny. Zareklamowałem, reklamacje uznali i wymienili na nową.

Zamontowałem chwilę działała normalnie i znów po paru minutach pracy silnika pojawił się łuk elektryczny - kolejnej reklamacji niestety nie uznali. Kupiłem kolejną i znów to samo.

Opel Vectra - Przebicie na cewce zapłonowej
    Na obrazku zaznaczyłem miejsce powstawania łuku elektrycznego. Dziwne, że na każdej zamontowanej cewce on powstaje. Podczas zakładania przewodu wysokiego napięcia na cewkę słychać kliknięcie i przewód trzyma się stabilnie.

Jak odpalę samochód, to co jakiś czas widać ten łuk elektryczny. Gdy zwiększę obroty, to powstaje on częściej, ale gdy schodzi z obrotów, to widać bardzo silne nasilenie powstawania łuku elektrycznego. Chwilę chodzi ponownie niestabilnie na wolnych obrotach i częstotliwość powstawania łuku powoli maleje, a praca silnika się stabilizuje.

Co może być przyczyną?
    kiki1515
    Level 8  
    zmieniałeś przewód WN
    oscyloskop23
    Level 6  
    Jakieś pół roku temu wymieniłem na nowe razem ze świecami.