Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unifon LF1 vs Cyfral Smart 5P, zamek otwiera się po odłożeniu słuchawki

xKamal 03 Sty 2018 18:05 1281 10
  • #1 03 Sty 2018 18:05
    xKamal
    Poziom 10  

    Jak wyżej, jestem w trakcie wymiany domofonu w bloku. Rozpisałem wg innych tematów masę (z), głośnik (cz) , mikrofon (b) i - jak myślałem - wywołanie (n) i elektrozaczep (ż). Po podłączeniu wg instrukcji , działają mikrofon, słuchawka, ewidentnie jest masa, lecz odkładając słuchawkę, ponownie działa elektrozaczep i wyrzuca błąd E1 na panelu cyfrowym w klatce. Instalacja jest 6-żyłowa (5 żył czynnych), zdjęcie podłączenia starego unifonu poniżej oraz podłączenie które wg mnie powinno działać.

    0 10
  • #3 03 Sty 2018 18:40
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Na zdjęciu nowego widać dwie zdjęte zwory (ZW1 i ZW2), a nie widać trzeciej zwory (ZW3). Ta trzecia ma być zdjęta przy instalacji 6 żyłowej, a założona przy instalacji 5 żyłowej.

    0
  • #4 03 Sty 2018 18:54
    xKamal
    Poziom 10  

    Ircys napisał:
    W starym unifonie, o ile dobrze widzę na zdjęciu, to brązowa żyła była wolna. Dlaczego podłączyłeś ją w nowym unifonie?

    Pozdrawiam

    Założyłem zworkę, więc chyba na jedno wyszło ;). Niemniej kabel odpiąłem i bez różnicy.

    zybex napisał:
    Na zdjęciu nowego widać dwie zdjęte zwory, a nie widać trzeciej zwory. Ta trzecia ma być zdjęta przy instalacji 6 żyłowej, a założona przy instalacji 5 żyłowej.


    Hmm... Ja widzę na zdjęciu. Wrzucam pod innym kątemUnifon LF1 vs Cyfral Smart 5P, zamek otwiera się po odłożeniu słuchawkiUnifon LF1 vs Cyfral Smart 5P, zamek otwiera się po odłożeniu słuchawki

    0
  • #5 03 Sty 2018 19:05
    zybex
    Pomocny dla użytkowników

    Ok, widzę, że masz nieco inną wersję tego unifonu i stąd moje zapytanie. W pokazanym niżej unifonie ZW3 jest z prawej strony.

    Unifon LF1 vs Cyfral Smart 5P, zamek otwiera się po odłożeniu słuchawki

    0
  • #6 03 Sty 2018 20:19
    Ircys
    Specjalista Domofony

    xKamal napisał:
    Ircys napisał:
    W starym unifonie, o ile dobrze widzę na zdjęciu, to brązowa żyła była wolna. Dlaczego podłączyłeś ją w nowym unifonie?

    Założyłem zworkę, więc chyba na jedno wyszło ;). Niemniej kabel odpiąłem i bez różnicy.


    Daj zdjęcie kasety na dole.

    Pozdrawiam

    0
  • #8 04 Sty 2018 22:04
    Ircys
    Specjalista Domofony

    Czy na starym unifonie nie było tego problemu?
    Czy komunikat E1 jest cały czas po odłożeniu unifonu, czy może tylko chwilowo i później jest OK?
    Czy podczas rozmowy nie ma tego komunikatu?
    Czy podczas rozmowy działa otwieranie drzwi?

    Pozdrawiam

    0
  • #9 04 Sty 2018 23:58
    xKamal
    Poziom 10  

    1. Na starym unifonie nie zawsze dało się odłożyć słuchawkę z powodu ułamanych zaczepów, ale działał jak powinien
    2 i 3. W momencie jak schodziłem na dół komunikat już był, po wybraniu nr znikał, na odryglowaniu go nie było, po odłożeniu słuchawki (drugie odryglowanie) znowu się pojawił.
    4. Tak
    Ciekawostką jest sygnał po otwarciu drzwi - długi, dwa krótkie i koniec, gdzie zazwyczaj było jeszcze kilka b. krótkich dźwięków i dwa krótkie na koniec.

    0
  • #10 05 Sty 2018 07:46
    Ircys
    Specjalista Domofony

    Spróbowałbym jeszcze raz podłączyć stary unifon i sprawdzić, czy przypadkiem nie zachowuje się tak samo jak nowy. Jeżeli na starym będzie OK, to trzeba reklamować unifon.

    Pozdrawiam

    0
  • #11 05 Sty 2018 20:22
    xKamal
    Poziom 10  

    Problem rozwiązany - zmieniłem pozycję przełącznika bocznego na środek i działa... Dzięki wszystkim za zaangażowanie.

    0