Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki głośnik do subwoofera wybrać: RE Audio MX-12 czy ROCKFORD FOSGATE P2D2-1?

karo9522 03 Jan 2018 22:44 1296 18
    karo9522
    Level 13  
    Zamierzam sobie zbudować w swoim samochodzie car audio tylko nie wiem jaki głośnik zastosować do subwoofera, mam kilka propozycji, tani/drogi głośnik czy duża jest różnica w dźwięku między tanim przetwornikiem a drogim? a mianowicie chodzi mi o przetworniki:
    -RE Audio MX-12
    oraz
    -ROCKFORD FOSGATE P2D2-12

Który z wymienionych głośników będzie lepszy ?
    Przjaciel
    Level 10  
    Ja osobiście wybrał bym ROCKFORD FOSGATE P2D2-12. Według mnie będzie on dobrym rozwiązaniem.
    W jakiej aplikacji miałby być ten głośnik? Skrzynia zamknięta czy BR, w półce czy w kole zapasowym?
    karo9522
    Level 13  
    W BR w obudowie MDF
    Przjaciel
    Level 10  
    Producent dedykuje do niego obudowę BR 40L z tunelem 10 na 15cm.
    Według mnie takie rozwiązanie, połączone z jakimś mocniejszym napędem da bardzo pozytywne efekty.
    karo9522
    Level 13  
    Dlaczego odrzuciłeś RE Audio MX-12 firma chyba niczego sobie.
    Przjaciel
    Level 10  
    Ponieważ z tego co mi wiadomo to RE Audio MX-12 wymaga większego pudła aby uzyskać te same parametry na niskich częstotliwościach. Dodatkowo osobiście nie widzę sensu takiego dopłacania. Może i jestem "wychowany" na serii Vibe Black Air, ale osobiście jak jest rozprawa między głośnikiem za 29,99zł a 349,99zł to polecę oczywiście ten drugi, ale jak wybór jest między n.p. 349,99 a 999,99 to osobiście brał bym ten tańczy, bo według mnie za duża jest przepaść cenowa a za mały zysk z takiej dopłaty. Takie jest moje zdanie.
    karo9522
    Level 13  
    Możesz zróbmy w ten sposób. Masz te dwa głośnik w domu bagażnik nie jest Ci do niczego potrzebny, który głośnik wsadzasz ?
    Przjaciel
    Level 10  
    W w/w przypadku, mając obydwa za FREE i nie istotna była by wielkość budy w moim bagażniku, oraz koniecznie dążył bym do możliwie dużej ilości basu, to wziął bym tego RE Audio MX-12, z racji większej mocy wyjściowej i "możliwości chwalenia się jaki to ja mam mocny i drogi głośnik" (opinia niektórych posiadaczy). Zawsze to jakiś początek w kierunku DB Drag (dodać drugi taki i do tego monoblok 3KW i jest już dobra podbudowa). Do użytku na co dzień (odwrotna sytuacja), z racji miejsca i wystarczających parametrów do słuchania podczas normalnej jazdy wybrał bym ROCKFORD FOSGATE P2D2-12.

Lekko oftopowo. Mam znajomego który ma właśnie taki potężny głośnik w swoim scenic-u w skrzyni "szczelinowej" z odpowiednio mocnym wzmacniaczem. Na co dzień jest to nie użytkowe, chyba że jest ściszone prawie do minimum, aby dało się tego słuchać podczas tras 3-5H po Polsce.

Jak masz w tym jakąś większą przyszłość, niż słuchanie muzyki na co dzień w samochodzie podczas jazdy po mieście czy w trasie, oraz możesz zająć i cały bagażnik to możesz kupić tego RE Audio MX-12. Do wszystkich innych przypadków polecam Ci nadal tego ROCKFORD FOSGATE P2D2-12.
    karo9522
    Level 13  
    A jeżeli jednak się zdecyduję na RE Audio MX-12 to jaki wzmacniacz do niego wybrać?
    Przjaciel
    Level 10  
    Rozumiem że w takim przypadku wzmacniacz ma być możliwie mocny. W tym niestety nie za bardzo pomogę, ponieważ rzadko mam odczynienia z tak mocnymi końcówkami mocy.
    Mogę jedynie powiedzieć że mój znajomy używa monobloku Soundstorm Evolution (SSL) EV5000D i chwali go sobie. Co prawda do dumnych 5kW z obudowy sporo mu brakuje, ale bez problemu można z niego stabilnie uzyskać 1400W @ 1ohm @ <1% THD / 1700W @ 1ohm @ 10% THD (mając odpowiednio grubą instalację). Używa go już dłuższy czas i nie narzeka, niezależnie od tego czy daje mu odpocząć czy nie koniecznie. (Według mojego kolegi) jego największą zaletą jest to że nowy można nabyć za 120$, a teraz może i już taniej się go znajdzie.
    Coś więcej w temacie monobloków to nie bardzo pomogę.
    Twu
    Level 16  
    Osobiście również brałbym rockforda. W sumie w miarę ładnie już gra no i w przeciwieństwie do tego RE nadaje się do codziennego słuchania. Wiesz albo chcesz głośnik do zawieruchy albo do słuchania.
    Chcesz możesz dopłacić nawet do RF p3, gwarantuje że w odpowiedniej aplikacji będzie "wciskał klate", zresztą nawet p2 jest w stanie to zrobić.
    Tego RE w sumie nie słyszałem brzmienia, lecz z odsłuchem przedewszystkim zaczyna się problem z ustawieniem gaina. Na małej głośności w radiu trzeba podkręcać by go w ogóle ruszyło, na wysokiej skręcać by było przód słychać... Co do jakości fajerwerków bym się tu nie spodziewał, widać że głośnik głównie do robienia ciśnienia. Tak po za tym jedź najlepiej gdzieś na imprezę i posłuchaj różnych instalacji. Zobaczysz wtedy czy na prawdę chcesz się pchać w jak największe ciśnienie, czy jednak wybierzesz jakość. Powiem że sam kiedyś uwielbiałem dużo basu, jednak gdy usłyszałem porządny zestaw z przodu już mi się odechciało subuferów. Mega głośność też nie jest potrzebna. Wystarczy taki poziom, że nic innego nie słyszysz i się od reszty odcinasz, a jak dasz jeszcze głośniej w sumie wrażenia te same, tylko później piszczy w uszach. Chyba że kto jest zwolennikiem wgniatania klaty i wiatru we włosach to już trochę inacej wygląda.
    karo9522
    Level 13  
    Witam ponownie znajomy ma na sprzedaż w dobrym stanie głośnik AUDIO SYSTEM x-ion 15 wraz z obudową za 550 zł czy warto go kupić ?

Dodano po 3 [godziny] 23 [minuty]:

Za odpowiedź będę bardzo wdzięczny oraz nagrodzę plusem, bo jutro chciałbym go kupić
    karo9522
    Level 13  
    Witam. Posiadam głośnik firmy AUDIO SYSTEM x-ion 15 oraz wzmacniacz hifonics hfi1000.1D 1000W jaki akumulator kupić oraz jakiej grubości kable
    Przjaciel
    Level 10  
    Jeżeli chodzi o mnie to ja stosuje kable do spawarek, 25 lub 50mm kw. Jeżeli chodzi o samo zasilanie to ja w swoim samochodzie zmodyfikowałem łoże na akumulator i wsadziłem zwykły, ołowiowy akumulator 74Ah (zamiast 44Ah), oraz zakupiłem na Al***o alternator 200A od jakiegoś forda i przystosowałem do swojego samochodu (zamiast fabrycznego 70A). Za alternator i kable 50mm kw zapłaciłem ok. 250zł, a efekt jest taki że z 14.6V spada max do 14V przy wzmacniaczach o łącznym zabezpieczeniu 180A.
    Nie wiem jaki byłby efekt przy jakiś dedykowanych kablach, alternatorze czy drugim akumulatorze w bagażniku, ale jak na mocne Car Audio (łącznie mam 1.6kW mocy) mój zestaw sprawdza się lepiej niż chciałem.
    karo9522
    Level 13  
    Jaki możecie polecić wzmacniacz na przód pod głośniki Audio System M 165 EVO
    powalla
    Moderator of CarAudio
    Moge polecic Sony M1 .
    karo9522
    Level 13  
    A czy tak do 1000zł za używany dobrze brzmiący dało by radę ?

Dodano po 3 [minuty]:

Może sony M3 ?

Dodano po 4 [minuty]:

A dodam czy warto kupić JL Audio 10w7, bo nie wiem w jaką sprzynie zapakować tego AUDIO SYSTEM x-ion 15 by fajnie zagrał