To może jak nie chcesz tamtego, to są fajne kostki MAX13301 w klasie D.
2 x 160W into 2Ω at 24V
4 x 80W into 4Ω at 24V
2 x 160W into 2Ω at 24V
4 x 80W into 4Ω at 24V
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over therekosiner wrote:Rozumiem, że informacje podane w opisie AVT (link do którego się odwołujesz) są dla Ciebie niejasne? Co konkretnie?Teraz pytanie jak taki zasilacz poprawnie wykonać i jaki transformator byłby odpowiedni, aby uzyskać maksymalną moc tego kitu?
kosiner wrote:Ale są podane napięcia. A resztę można obliczyć samodzielnie. Moc transformatora w zależności od mocy zakładanej wzmacniacza - w wypadku np. 2x100W wystarczy 250W a nawet 200W.nie jest napisane o konstrukcji zasilacza
kosiner wrote:2x42V 400VA Mógłby być?
japycz321 wrote:Nie zapominaj Kolego, ze wzmacniacz służy do wzmacniania sygnałów audio, a te sygnały mają charakter... zmienny. Znaczy, że maksimum mocy uzyskuje się jedynie w impulsach sygnału o największej amplitudzie. Ani czystego sinusa, ani tym bardziej prostokąta nie masz na wyjściu. A jeśli tak, to można z powodzeniem przyjąć, że moc transformatora może być równa mocy sumarycznej końcówek mocy. Zresztą większość wzmacniaczy jest dokładnie tak konstruowana od wielu wielu lat i jakoś nikt zastrzeżeń co do mocy nie miał.jak chcesz uzyskać 2x200W na transformatorze który ma 400?
398216 Usunięty wrote:Nie zapominaj Kolego, ze wzmacniacz służy do wzmacniania sygnałów audio, a te sygnały mają charakter... zmienny. Znaczy, że maksimum mocy uzyskuje się jedynie w impulsach sygnału o największej amplitudzie. Ani czystego sinusa, ani tym bardziej prostokąta nie masz na wyjściu.
japycz321 wrote:Oczywiście transformator można przeciążyć, tym bardziej że muzyka raczej nie przypomina sinusoidy, pod warunkiem że zapewni się mu odpowiednie chłodzenie i czas tego przeciążenia.
398216 Usunięty wrote:Oczywiście - istnieje szkoła (bardzo dawna szkoła), że moc transformatora musi być większa co najmniej o 50% w stosunku do sumy mocy końcówek
398216 Usunięty wrote:Ukryte cele Autora - ja czytając posty widzę tylko chęć budowy wzmacniacza - ma być prosty i ma mieć dużo zer po pierwszej cyferce w parametrach mocy.
398216 Usunięty wrote:I między innymi dlatego proponowałem raz - mniejszą moc, dwa - gotowy zestaw do montażu - mnie do zepsucia i większe prawdopodobieństwo sukcesu.
398216 Usunięty wrote:A co do obudowy - większość projektów kończy albo w fazie złożonej i odstawionej w kąt płytki (bo coś strzeliło...) albo zapakowane jest w obudowę bez żadnego pomyślunku - widać to po wielu konstrukcjach nie tylko na TYM forum. Kłopoty zaczynają się właśnie w trakcie obudowywania wzmacniacza.
398216 Usunięty wrote:Tak to już jest, gdy ktoś nie ma doświadczenia ani rozeznania co to jest 100W na przykład...
kosiner wrote:Jeżeli możesz, napisz mi proszę jak to wtedy z tymi mocami jest, bo sam już się pogubiłem. Pomijając fakt, że efektywność głośnika będzie dość niska i będzie potrzebna duża moc, aby osiągnąć ten sam efekt, prawda?
Myślę, że odpowiedziałem na wasze przemyślenia, sprostowałem niektóre rzeczy i pomożecie mi osiągnąć cel:)
kosiner wrote:Wiem, że trzeba przyzwoitego chłodzenia, że potrzeba dużo miejsca, chłodzenie radiatorów itd.
kosiner wrote:czy moc 400VA mogła by być?
kosiner wrote:Jeżeli możesz, napisz mi proszę jak to wtedy z tymi mocami jest, bo sam już się pogubiłem.
398216 Usunięty wrote:I między innymi dlatego proponowałem raz - mniejszą moc, dwa - gotowy zestaw do montażu - mnie do zepsucia i większe prawdopodobieństwo sukcesu
japycz321 wrote:Zawsze napięcie podawane jest dla obciążenia ZNAMIONOWEGO. Podanie napięcia "na jałowo" byłoby bez sensu.Przed jego zakupem dowiedz się czy podane napięcie jest pod obciążeniem czy jałowo.
kosiner wrote:jak to wtedy z tymi mocami
398216 Usunięty wrote:Zawsze napięcie podawane jest dla obciążenia ZNAMIONOWEGO. Podanie napięcia "na jałowo" byłoby bez sensu.
japycz321 wrote:firma Poltrafo podaje(lub podawała bo kupowałem kilka lat temu) napięcie bez obciążenia dla swoich transformatorów
398216 Usunięty wrote:Jeszcze lepiej o nich świadczy to, że od bardzo dawna mają na swojej stronieJeżeli faktyczni tak było, to świadczy to o firmie nie najlepiej.
kosiner wrote:Ktoś wyżej napisał, żeby uzyskać napięcie 60V +- trzeba:
"Kondensatory na 63V i transformator na jakieś 2x40-42V (jałowo) wtedy."
Jak to tak, że z 2x40V uzyskujemy napięcie 60V?
kosiner wrote:?? Ale w jakim sensie?Teraz pytanie jak stworzyć układ zasilający?