Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaka stacja do reballingu ir6500 czy IR-PRO-SC

pawdzik 04 Jan 2018 17:20 1515 1
    pawdzik
    Level 8  
    Witam,

Chcialem zapytac kogos kto mial do czynienia z reballingiem i wymontowaniem ukldow BGA, ktora stacje by polecil do takich napraw na laptopach, XBOX, PS3. Biore pod uwage 2 dwie:
    - Achi ir pro sc
    - ACHI IR-6500
    Bylem juz przy zakupie na ebayu tej drugiej, ale sie wstrzymalem bo znalazlem jeszcze ta ir pro sc i wydaje mi sie ona bardziej profesjonalna. Z roznic ktore widze miedzy nimi to:
    - cena £230, ta Achci ir pro sc jest o tyle wlasnie drozsza
    - wielkosc, no i moc grzewcza
    - nie wiem czy sie nie myle ale chyba plyta grzewcza dolna jest zrobiona z inych materialow, w jednym przypadku to ceramiczna w drugim nie jestem pewien.

Jakie sa jeszcze dodatkowe roznice miedzy nimi, czy warto doplacic ta roznice (przy naprawach 5 laptopow na miesiac)?
    Wiem ze pewno moge poszukac manuala na necie i poczytac, ale pomyslalem ze zapytam tu fachowcow i moze ktos udzili mi madrej porady co do zakupu.

Pozdrawiam!!
    pawdzik
    Level 8  
    Witam ponownie,

Ok, popatrzylem w manuale i zdecydowalem ze jednak wybiore ta drozsza, z powodu roznic w obu stacjach i ze mialem juz wczesniej z nia doczynienia. Wole dodac na lepsza, bardziej profesjonalna niz zalowaz zakupu.
    Co do roznic, ktore znalazlem to m.in
    ir 6500 IR-PRO-SC
    - jak wspomnialem cena, dodatkowo £230
    waga:
    17kg 28KG
    moc:
    1250W 2000W
    moc grzalek:
    gorna/dolna
    400/800W 400W/2000W
    rodzaj nagrzewania:
    IR DARK INFRARED TECH
    powierzchnia nagrzewania dolna:
    180mm x180mm 260mm×245 mm
    Rodzaje chipow usuwanie:
    IR6500
    BGA,PBGA,CSP,multi-layer substrates, EMI (byc moze tez inne, te sa wyszczegolnione)
    IR-PRO-SC
    CBGA, CCGA, CSP, QFN, MLF, PGA and all the green epoxy type μBGA.
    Inny rodzaj dolnej powierzchni grzewczej, ta w IR-PRO-SC zdecydowanie lepsza.

To tylko kilka z roznic ale mysle ze najbardziej wazne ktore zdecydowaly na podjeciu mojej decyzji. Jesli jednak ktos decyduje sie na zakup takiej maszyny tylko w celu praktyki/na wlasne potrzeby, mysle ze nie musi kupowac tej drozszej, decyzje jednak pozostawiam juz Wam.

Pozdrawiam i zamykam temat!