Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Spadek napięcia LM78xx oraz 7909

04 Jan 2018 18:10 576 13
  • Level 4  
    Witam!

    Jestem w trakcie budowy prostego generatora funkcyjnego, znanego projektu AVT na ICL8038. Jednak jako "doświadczony składak" gotowych układów, a całkowicie niedoświadczony elektronik, zacząłem od sprawdzenia elementów na płytkach stykowych.

    No i powstały pierwsze problemy, których nie mogę rozwiązać.
    Układ wyposażony jest w zasilanie z trzech stabilizatorów napięcia LM7805, 7809 i LM7909. Zasilam je autotransformatorem nastawionym na 10,5-11VAC poprzez mostek 1A DF06.
    Jednak w momencie gdy łączę wspólnie masę układów, napięcie spada mi na obu LM78 do 4V, zaś na LM7909 do -8V.
    W momencie gdy uziemię "-" mostka, LM78xx działają poprawnie, jednak brakuje wtedy zasilania dla układu 7909. W momencie zastosowania drugiego mostka (aby uzyskać napięcie ujemne) i "uwspólnienia" masy, układ 7909 nie działa nadal a LM78 zachowują się poprawnie.
    Próbowałem również obciążyć oba mostki, tak aby jeden z - robił za masę oraz zasilanie 7809 a drugi za zasilanie 7805 i 7909. Nadal efekt jest taki że 78 działają 7909 nie.

    Próbowałem wymiany elementów LM. Zmiany kondensatorów. Zmiany mostka, jednak na dwóch egzemplarzach układ zachowuje się tak samo.

    (schematu nie dodaje, gdyż jest powszechnie dostępny jako AVT -823, część odpowiedzialna za zasilanie).

    Liczę na pomoc kogoś, kto może mieć pojęcie dlaczego tak się dzieje, ewentualnie jakąś solucję.

    Pomyślałem o jednej rzeczy jeszcze, że całość ma prawo działać tylko w przypadku złożenia całości układu. Niestety, nie potwierdziłem nigdzie tej teorii (ani w internecie, ani u siebie na uczelni, gdzie mądrzejsi odmawiają pomocy)

    Pozdrawiam!
  • Level 38  
    schemat please.
    Robisz coś dziwnego (szczerze mówiąc ze wzmianek miedzy wierszami mam przypuszczenie co), ale z opisu słowno-muzycznego nie sposób tego wywnioskować.
  • Level 31  
    Masz zasilanie AC symetryczne z masą w środku?
  • Level 43  
    Zrób i pokaż rysunek jak to łączysz i gdzie mierzysz.
  • Level 38  
    Nie pomylił czasem kolega wyprowadzeń w układzie 7909 gdzie są one inne niż w serii 78xx

    tzn. 78xx in, gnd, out... natomiast 79xx gnd, in, out
  • Helpful post
    Level 21  
    Masz 3 wyprowadzenia z autotransformatora? Zwróć uwagę że potrzebujesz napięć symetrycznych. Stabilizatory na schemacie są 7810 i 7910, Ty podałeś iż użyłeś 7809 i 7909. Możesz zwiększyć napięcie z autotransformatora np do 25 AC? PS czemu dałeś 2 mostki prostownicze? Na każdym z nich odkłada Ci się napięcie, na skutek czego stabilizatory nie mają czego stabilizować (potrzebują wyższego napięcia wejściowego). Dla jasności, w układzie masz podane iż potrzebujesz +/- 10 V to minimalne napięcie pracy, to oznacza iż potrzebujesz napięcia +10V, 0V, -10V, za mostkami, a przynajmniej z Twojego opisu wnioskuję iż podajesz 10V AC, czyli masz symetrycznie 5V. Jeśli coś się nie zgadza, to skoryguj.
  • Level 38  
    michalek1988 wrote:
    Masz 3 wyprowadzenia z autotransformatora? .... Jeśli coś się nie zgadza, to skoryguj.

    Mi wróżka powiedziała, że za mało jest niezależnych wyjść z transformatora. Mają one "pływać" względem masy DC kolejnych mostków.
  • Level 4  
    Niestety, posiadam autotransformator laboratoryjny (dosyć wiekowy bo AL-2500). A nie zasilacz AC symetryczny z masą w środku.
    Połączenie to jest tym "pierwszym", z masą w jednym punkcie (wyprowadzona przewodem). Kolejne punkty pomiarowe to "out" z każdego układu LM. Wszystkie znajdują się na nóżce 3 (wyprowadzenia LM79xx są inne niż LM78xx, wiem o tym i pamiętam ;) )

    Schemat:


    Spadek napięcia LM78xx oraz 7909

    Zdjęcia układu, starałem się oznaczyć miejsca pomiarowe oraz GND.

    Spadek napięcia LM78xx oraz 7909Spadek napięcia LM78xx oraz 7909

    Jeżeli to jest wina braku zasilacza z masą, czy jest szansa by "masę" uzyskać w inny sposób?

    Edit: Z powyższych wypowiedzi wnioskuje że używam złego autotransformatora. Posiada niestety 2 wyjścia dla danego uzwojenia.
  • Helpful post
    Level 33  
    Potrzebujesz transformatora z dwoma uzwojeniami wtórnymi. Myślę że taki z dwoma uzwojeniami na 12V na wtórnym będzie ok.
    Do jednego uzwojenia podpinasz oba LM7805, 7809 - oczywiście po wyprostowaniu i z kondensatorami, a do drugiego uzwojenia ten ujemny 7909. Masa wspólna za stabilizatorami.
  • Level 4  
    Dziękuję za rozjaśnienie mi całości problemu. Niestety moja wiedza jest za mała bym sam do tego doszedł. Patrząc po cenach transformatorów, skończy się chyba całość na dwóch zasilaczach wtyczkowych 15V DC (co jest podane jako alternatywne zasilanie układu).
  • Level 34  
    Z opisu kitu AVT wynika, że maks pobór prądu ICL8038 wynosi 20mA plus do tego wyświetlacz 7-segmentowy, zatem z zapasem wystarczy Ci np. taki transformatorek 2x10,5V 0,47A https://www.tme.eu/pl/details/tez10_d_10.5-10...-do-druku/breve-tufvassons/tez10d230105-105v/ - na pewno wyjdzie taniej, niż dwa zasilacze.

    Pozdr
  • Level 33  
    Jeżeli chcesz to zrobić po minimalnych kosztach to możesz (tak jak już napisałeś z osobnymi zasilaczami).
    Do zasilania LM7805, 7809 użyj tego co tam masz transformatora, a do części ujemnej 7909 skombinuj sobie jakiś mały transformator na 12 volt. Jeżeli masz jakieś niepotrzebne zasilacze antenowe na 12 to też możesz taki rozebrać i przerobić. Podejrzewam że wystarczy bo ujemne -9V najczęściej nie jest mocno obciążane w układach.
    Uzwojenia pierwotne transformatorów połącz równolegle (ważne żeby włączały się równocześnie) i możesz testować. Jak sprzęt okaże się użyteczny to możesz pomyśleć nad kupieniem odpowiedniego transformatora.
  • Level 34  
    Albo zrób cześć ujemną na ICL7660, wystarczy 7660 plus dwa kondensatory 10uF i masz ujemne -9V, wtedy wystarczy to trafo co masz.

    Pozdr
  • Level 43  
    idepopizze wrote:
    Jeżeli chcesz to zrobić po minimalnych kosztach to możesz (tak jak już napisałeś z osobnymi zasilaczami).
    Do zasilania LM7805, 7809 użyj tego co tam masz transformatora, a do części ujemnej 7909 skombinuj sobie jakiś mały transformator na 12 volt.
    Zaraz, al co to za logika? Przecież jeśli ma to być generator, to (przynajmniej ja tak rozumiem) powinien być w obudowie z własnym zasilaczem - a więc transformatorem, mostkiem i wspomnianymi wyżej stabilizatorami. Przecież za każdym razem gdy będzie chciał użyć generatora nie będzie chyba podłączać autotransformatora (pomijam już fakt - istotny ze względów bezpieczeństwa!!!) separacji od sieci... Używanie generatora który ma na masie czy czymkolwiek innym napięcia niebezpiecznego dla życia???
    Potrzebujesz jeden transformator o napięciu - jak Koledzy wyżej wspominali - ok. 2x12V~ i mocy nieco większej niż ta jaką sobie wyliczysz po poborze prądów .
    Dopóki nie będziesz go mieć - nie eksperymentuj - szkoda życia.