Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

HELIOS TC500 - brak obrazu

kap1 12 Aug 2005 11:55 978 8
  • #1
    kap1
    Level 10  
    objawy: telewizor da rade włączyć jednak nie ma orbazu a w głosnikach szum

    fizyczne uszkodzenia: nadpalony powielacz TPN-31, spalony bezpiecznik B652 (500mA)

    wymieniono: po wymianie powielacza i bezpiecznika - pojawił się głos, kineskop próbuje podjąć pracę (po właczeniu się elektryzuje czego brak było wczesniej), ale w dalszym ciągu brak obrazu

    Gdzie szukac dalej przyczyny- pomocy
  • #2
    Aleksander_01
    Level 41  
    Witam.
    Po pierwsze czy rzaży kineskop, jakie masz napięcia na PK.
    Pozdro
  • #3
    kap1
    Level 10  
    od razu powiem ze na codzień nie naprawiam odbiorników TV - dlatego proszę bez skrótów

    1.Gdzie mam zmierzyć to napięcie? (co to jest PK?)
    2. Jeżeli chodzi o żarzenie (wizulanie występuje coś takiego na początku lampy kineskopowej zaraz za gniazdem na które się zaklada płytkę) - nie wiem czy dobrze zrozumiałem :)
  • #4
    Elmiodzio
    Level 10  
    Ściągnij schemat z elektrody to wytłumaczę Ci na piechotę Które
    elementy sprawdzić!
  • #5
    kap1
    Level 10  
    Schemat już mam:)
  • #6
    cinko
    Level 22  
    Kineskop sie elektryzuje ale nie wiadomo czy jest WN, proponuje odlutować przewód od tranformatora idący do powielacza uruchomić TV i sprawdzić czy występuje WN na tym przewodzie.Będzie wiadomo czy działa układ wytwarzania WN.
  • #7
    Aleksander_01
    Level 41  
    cinko wrote:
    Kineskop się elektryzuje ale nie wiadomo czy jest WN, proponuje odlutować przewód od tranformatora idący do powielacza uruchomić TV i sprawdzić czy występuje WN na tym przewodzie.Będzie wiadomo czy działa układ wytwarzania WN.

    Witam.
    Jak się elektryzuje to WN jest (bo skąd by się elektryzował).
    A z takimi radami to uważaj, dla kogoś niedoświadczonego może się źle skończyć.
    Helios jest modułowy. sprawdź czy przypadkiem któryś z modułów nie wysunął się z pinów lub któraś wtyczka nie wypadła z pinów.
    Pozdro
  • #8
    danao
    Level 24  
    A przy wymianie TPN-a Sa tam rezystory które sa do niego dołączone, jak jest podkrecony potencjometr od S2.
  • #9
    kap1
    Level 10  
    wizulanie żadna wtyczka nie jest odłączona (nie wykluczam jednak że moze nie łączyć ze wzgledu na syf i kurz ogólnie panujący wewnątrz)

    Quote:
    A przy wymianie TPN-a Sa tam rezystory które sa do niego dołączone, jak jest podkrecony potencjometr od S2.


    - bezpośrednio nie mam żadnych rezystorów do niego podłączonych, może jakieś szczegóły? (mam przed oczami schemat)
    - czy przez potencjometr od S2 rozumiesz potencjometr R697 - 1Mom, podłączony do zacisku oznaczonego na schemacie Us2?