Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Podłączenie gniazd RJ45 z ruterem

Adas25 05 Sty 2018 18:29 696 10
  • #1 05 Sty 2018 18:29
    Adas25
    Poziom 11  

    Witam. Mam do wykonania następujące zadanie - spięcie rutera z gniazdkiem podwójnym a dalej pojedyncze. Do gniazdka podwójnego z rutera podłączone są dwa kable w standardzie 568 B, i dalej rozchodzą się na dwa gniazda pojedyncze. Przewody w gniazdkach podłączone w standardzie 568B. Wszystko działa, prędkość około 105Mbit przy dostarczaniu 100mbit, jednakże jeżeli podłączę laptopa bezpośrednio do rutera kablem to wyskakuje połączenie 1Gbit i prędkość 105Mbit, przy podłączeniu laptopa przez dwa gniazdka do połączenie jest 100Mbit i prędkość 105Mbit. czy coś sknociłem przy podłączaniu, mam mieć niedługo dostawę światłowodem 300Mbit. Gniazda solarix cat 5e
    Podłączenie gniazd RJ45 z ruterem
    Podłączenie gniazd RJ45 z ruterem
    Podłączenie gniazd RJ45 z ruterem
    W gnieździe podwójnym podłączenie jest następujące licząc od lewej od dołu: brązowa-biały, brązowy, niebieski, niebiesko-biały, pomarańczowo-biały, pomarańczowy, zielono-biały, zielony, dwa górne piny nie podłączone. Schemat poglądowy co i jak.

    0 10
  • #2 05 Sty 2018 18:35
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet

    Rozrysuj na schemacie. Najlepiej wszystkie gniazdka zrób w tym samym standardzie np B

    0
  • #3 06 Sty 2018 11:46
    czuker
    Poziom 24  

    jakiej kategorii masz kable pomiędzy gniazdkami? Jaka jest długość tych kabli?
    Do transmisji 1G potrzebujesz wszystkich par z kabla. Może gdzieś masz przerwę? Albo zamienione pary.

    0
  • #4 06 Sty 2018 14:49
    Adas25
    Poziom 11  

    Witam. Przewody kategorii 5e, długość przewodów 8mb oraz 5 mb. Podłączone gniazdka tak jak na foto (pojedyncze) natomiast podwójne wg opisu. Teraz pytanie czy dobrze ?

    0
  • #5 06 Sty 2018 17:14
    Erbit
    Poziom 30  

    Nie bardzo rozumiem gdzie podłączyłeś to gniazda pojedyncze w gnieździe podwójnym. Najlepiej zrób zdjęcie.

    Obniżona wynegocjowana prędkość najczęściej oznacza źle spięte przewody (np. źle dociśnięte lub nadcięta / złamana żyła). Jak nie masz miernika to pozostaje wypiąć przewody, obciąć i zarobić jeszcze raz.

    Istnieje też możliwość, że masz źle podłączone kable przy ruterze - bo t nic nie napisałeś jak to jest wpięte. No i co z tymi kablami od gniazdek pojedynczych ?

    0
  • #6 06 Sty 2018 17:27
    IC_Current
    Poziom 20  

    1. Te gniazda to w praktyce kat 3 (nawet nie 5). Żeby działał 1Gbps potrzebujesz dobrej jakości gniazd kat 5e i takiego samego przewodu (najlepiej jednak kat 6).
    Kup w hurtownii 4 keystony kat 6 i 2 adaptery natynkowe z ramką. Dobry keyston to cena ok 6 zl/szt (w sklepie ok 25zł).
    2. Sprawdź czy wszystkie żyły przewódow są poprawnie dociśnięte.
    3. Patchcordy tylko fabryczne.

    0
  • #7 06 Sty 2018 18:03
    czuker
    Poziom 24  

    Ja bym się tez upewniał że wszystkie kable zakończone po obu stronach RJ45 działają poprawnie, tj. połączył port routera z portem komputera i sprawdził czy zawsze wynegocjuje 1Gbps.
    Co do fabrycznych patchcordów - co najmniej raz miałem sytuację w których patchcord był uszkodzony. Zatem warto sprawdzać nawet te najmniej podejrzane elementy całego połaczenia.

    0
  • #8 07 Sty 2018 15:09
    Adas25
    Poziom 11  

    Witam. W najbliższych dniach sprawdzę podłączenie za pomocą miernika. Jeżeli będzie ok to poszukam innych gniazd.

    0
  • #9 07 Sty 2018 20:22
    krzysiozak
    Poziom 34  

    Adas25 napisał:
    Witam. W najbliższych dniach sprawdzę podłączenie za pomocą miernika. Jeżeli będzie ok to poszukam innych gniazd.


    Poczekaj na światłowód, w tedy przekonasz się czy instalację należy naprawiać.
    Przetestujesz bezpośrednio i za pośrednictwem sieci.

    Po czasie:
    Podejrzewam że zmieni na "mam mieć niedługo dostawę światłowodem 300 Mbps."
    Jeśli twój router ma taką prędkość Maksymalną.

    0
  • #10 08 Sty 2018 14:17
    czuker
    Poziom 24  

    krzysiozak napisał:

    Poczekaj na światłowód, w tedy przekonasz się czy instalację należy naprawiać.


    Nieco bez sensu skoro obecnie połączenie router-PC łapie się na 100Mbps. Doprowadzenie światłowodu tego nie zmieni.

    0
  • #11 17 Sty 2018 13:30
    Adas25
    Poziom 11  

    Witam.
    Podłączono światłowód 300Mbs. Po sprawdzeniu podłączenia miernikiem problemem w błędnym działaniu okazał się zły styk przewodu w gnieździe pary zielona-ziolono-biała. Po naprawieniu błędu podłączenie po kablu jest 1 Gbit a prędkość mierzona speedtestem waha się od 280 do 320 Mbs.

    0