Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[ogólny] - Co zdziałam tym testerem?

majster-klepka07 05 Jan 2018 21:10 579 11
Texa Poland
    majster-klepka07
    Level 8  
    Link
    Witam.
    Chciałem zapytać czy opłaca się kupić powyższy tester diagnostyczny? Do auta każdej marki, bo jak za parę lat kupię inne auto to chcę ten tester wykorzystać na przyszłość. Co zdziałam tym testerem?
    Dzięki i pozdro.
  • Texa Poland
    andrzej20001
    Level 43  
    Po co ci coś tylko do silnika??
    majster-klepka07
    Level 8  
    andrzej20001 wrote:
    Po co ci coś tylko do silnika??

A to nie wiedziałem że to tylko do silnika, ale mimo wszystko co tym można dla przykładu zrobić bo z opisu na stronie www to nie za bardzo się orientuję w tych fachowych kwestiach, proszę o wytłumaczenie.

Dzięki
    andrzej20001
    Level 43  
    Skaner OBD do podstawowej diagnostyki silinka.
  • Texa Poland
    majster-klepka07
    Level 8  
    andrzej20001 wrote:
    Skaner OBD do podstawowej diagnostyki silinka.

możesz podać jakieś przykłady, które wykrywa taki skaner?
    dzięki
    Cobrat
    Level 22  
    Sorry, ale nie rozumiem obecnego trendu. Mianowicie każdy chce ze sobą wozić swój "komputerek" i w razie potrzeby od razu samemu sobie auto naprawić w 5 minut...

Zwykle takie urządzonka nie wiele pomogą, tym bardziej laikowi. Komputerek wypluje błąd i co dalej? Być może z opisu błędu niewiele zrozumiesz, albo nie będziesz umiał go zinterpretować. Wymiana danego podzespołu? Element wymieniony, a błąd został :O. Ewentualnie pytanie po forach...
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    majster-klepka07 wrote:
    Co zdziałam tym testerem?

Tak naprawdę to nic - a będziesz miał dużą szansę zepsucia czegoś, czy wtopienia paru złotych. Masz ochotę pogrzebać - wypadało by zacząć od literatury.
    majster-klepka07
    Level 8  
    robokop wrote:
    majster-klepka07 wrote:
    Co zdziałam tym testerem?

Tak naprawdę to nic - a będziesz miał dużą szansę zepsucia czegoś, czy wtopienia paru złotych. Masz ochotę pogrzebać - wypadało by zacząć od literatury.

chcę wykorzystać skaner do kasowania błędów żeby za każdym razem nie jeździć do mechanika. ustawień mi nieznanych ruszać nie będę. chociaż tyle.
    majster-klepka07
    Level 8  
    robokop wrote:
    A po co błędy kasować? Same się skasują, jak usterka ustąpi.

no ale żeby usterkę usunąć to trzeba ją zlokalizować a ten skaner mi podpowie gdzie szukać usterki. (mam taką nadzieję).
    tzok
    Moderator of Cars
    majster-klepka07 wrote:
    no ale żeby usterkę usunąć to trzeba ją zlokalizować a ten skaner mi podpowie gdzie szukać usterki. (mam taką nadzieję).
    Rozwieje twoje nadzieje - bez fachowej wiedzy nic Ci po tym, ani żadnym innym skanerze diagnostycznym. Kasując błędy tylko utrudnisz pracę mechanikowi, do którego auto i tak w końcu trafi.