Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Corsa B 1.0 12V - Falujące obroty i szarpanie

Bartek_86 06 Jan 2018 20:43 4449 8
    Bartek_86
    Level 11  
    Witam. Zakupiłem Corse B 1.0 12V z 99roku. Silnik od początku nie chodził najlepiej - miał cały czas podwyższone obroty. Pracował jakby był na ssaniu i zapalał się check. Podczas jazdy potrafił się zdusić, ale jechać się dało. Zauważyłem, że ktoś majstrował przy zamalowanych żółtą farbą śrubkach przepustnicy i był założony w miarę nowy zamiennik regulatora biegu jałowego, więc bez wahania zakupiłem drugą używaną kompletną przepustnicę. Po wymyciu i montażu obroty falują i czuć znaczne szarpnięcie po dodaniu i puszczeniu gazu podczas jazdy. Z tego względu, że miałem drugi silnik krokowy i czujnik położenia przepustnicy zacząłem je zamieniać. Wszystko montowałem na kupioną przepustnicę, gdzie nie było ingerencji w zamalowane śrubki farbą. Założyłem regulator biegu jałowego (zamiennik kupiony razem z autem) - zaświecił się check i silnik zaczął pracować jakby był nie podpięty silnik krokowy - szybkie falowanie obrotów. Sprawdziłem błąd i dotyczył on właśnie regulatora wolnych obrotów. Z powrotem założyłem Boscha i podmieniłem czujnik położenia przepustnicy. Obroty falowały i szarpał po dodaniu/puszczeniu gazu. Błędu już nie było. Podmieniłem przepływomierz na używany oryginał i nadal bez efektu. Przy montażu czujnika przepustnicy zacząłem kombinować. Poskładałem cały dolot do kupy, wszystko podłączyłem nie przykręcając do przepustnicy czujnika TPS - mogłem nim troche obrócić w prawo i w lewo. Uruchomiłem silnik i zacząłem bawić się tym TPSem. Ku mojemu zdziwieniu po przekręceniu w lewo obroty przestały falować, silnik zszedł na niskie obroty i pracował równo, ale otwory mocujące czujnik nie pokrywały się z tymi w przepustnicy. Mając jeden w zanadrzu rozwierciłem otwory i tak przestawiony czujnik przykręciłem. Samochód odpala bez problemów obroty nie falują, równo pracuje ale nadal szarpie przy dodaniu odjęciu gazu i potrafi się zadusić jak jest rozgrzany do temperatury roboczej. Błędów nie łapie żadnych, w programie diagnostycznym położenie tps na przestawionym czujniku startuje od 17 do 178 jakiś tam jednostek. Na prawidłowo ustawionym TPSie startuje od 4 do 165 czy jakoś tak. Chciałbym doprowadzić do poprawnej pracy tego silnika bez żadnego przestawiania drutowania itd. Podmieniałem na szrocie trzy przepustnice kompletne tylko nie mogłem nic z nich odkręcać i na każdej pracował inaczej 1. wysokie obroty, 2. brak wolnych obrotów, 3. falowanie. Proszę o jakieś wskazówki co jeszcze sprawdzić czy podmienić. Zastanawiam się jeszcze, czy przepustnica którą zakupiłem czy na pewno jest od 1.0 a nie od 1.2, choć wyglądają tak samo.
    Myślę nad zakupem oryginalnego regulatora biegu jałowego boscha ale trochę bym się zdenerwował jakby to nic nie dało.

Czekam na jakieś wskazówki.
    robokop
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Załóż dobrą przepustnicę, taką w której nikt nie grzebał od 1.2 będzie taka sama, to ten sam silnik z dołożonym jednym cylindrem. W tych samochodach problemów za dużo nie było - w kolejności :
    -przepływomierz,
    -zacinający się EGR,
    -przebijająca cewka,
    -rozciągnięty łańcuch rozrządu. I to w zasadzie tyle.
    shortping
    Level 13  
    A sondę wymieniłeś?
    Po przebiegu jakieś 100 kk trzeba o tym naprawdę serio pomyśleć, a daje bardzo podobne objawy i nie wyrzuca błędów na OBD.
    Tylko daj nową, a nie ze szrotu.
    Bartek_86
    Level 11  
    EGR zaślepiony, ale elektrycznie jest sprawny - poprzedni właściciel założył nówkę pierburga, przepływkę podmieniłem od jeżdżącej 1.0 i nie dało to efektu.
    Sondę sprawdzałem w programie i napięcie faluje, ale wydaje mi się że po uruchomieniu dopóki sonda nie zacznie pracować to chodził by poprawnie a faluje od początku.
    Do łańcucha zaglądałem i nie widziałem nic niepokojącego. Łańcuch napięty, na rozrządzie przestawiony nie jest.
    shortping
    Level 13  
    Na wszelki wypadek jednak bym sprawdził - choćby na pożyczonej, ale ze sprawnego pojazdu.
    Sam zawodowo się tym nie zajmuję, ale znajomy mechanik zawsze mnie woła, jak ma problemy po stronie elektrycznej lub elektronicznej z którymi sam nie daje rady - najczęściej z niezłym skutkiem ;)
    blondyn26044
    Level 11  
    Z tymi wysokimi obrotami tak się zastanawiam, może jakaś nieszczelność w dolocie jeszcze? Ja robię tak, mam pompkę z benzyną ekstrakcyjną i psikam mgiełką po dolocie i nasłuchuję czy zmienia się praca silnika. Często auta stały po warsztatach a na koniec się okazywało, że to tylko nieszczelność dolotu. Z tą benzyną trochę trzeba uważać.
    Miałem kiedyś volvo na typowe wypady zapłonu, okazało się, że to nieszczelność
    Bartek_86
    Level 11  
    Sprawdzę szczelność dolotu, ale przypuszczam że było by słychać jak ssie powietrze. Znalazlem w necie temat o identycznych objawach i gość walczył razem z mechanikiem i dopiero podłożenie nowego regulatora wolnych obrotów boscha zalatwilo sprawe. Skądś musze załatwić nowy, najlepiej oryginalny taki silniczek bo na szrocie to nie wiadomo w jakim stanie się trafi.
    blondyn26044
    Level 11  
    Nie zawsze będziesz słyszał jak ssie powietrze. Często go nie słychać a po podaniu konkretnej mgiełki auto aż potrafi zgasnąć. Powiem Ci, że ja podchodząc do auta które ma problem z obrotami jeśli chodzi o silnik benzynowy zaczynam od sprawdzenia szczelności, trwa to max 1 min a już nie raz zaoszczędziło czasu i wymieniania bez sensu części
    Bartek_86
    Level 11  
    Witam. Sprawdzilem dzisiaj szczelność dolotu w corsie i wygląda na to, że wszystko jest szczelne. Zamontowalem nowy silniczek krokowy i niestety nic to nie dalo. Obroty nadal szaleją, błędów nie łapie. Pomysły praktycznie juz mi sie skończyły. Zostało mi jeszcze podmienianie przepustnic, ale co w samej przepustnicy moze być zepsute? Jest czysta i wszystko w niej chodzi płynnie i gładko.