Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

President Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stek

tetris29 06 Jan 2018 22:12 5097 20
    tetris29
    Level 11  
    Witam serdecznie od razu informuję że jestem początkującym radioamatorem :) to i tak za wielkie słowa .Mam problem z Radyjkiem zakupionym w Germanii President Jackson 1 chyba z 2001 roku ,domniemam po nr seryjnym. Brakuje w nim bocznych 40 stek A B C E F kręcenie przełącznikiem nic nie daje dalej siedzimy na D . Czy ktoś już się z tym spotkał może to banalna sprawa i wystarczy tylko jakąś ścieżkę lub przewód odlutować lub dolutować jeszcze nie rozbierałem sprzętu.
    Ktoś coś ???
    Moderated By Olek II:

3.1.17. Nie wysyłaj pytań bardzo podstawowych, na które odpowiedzi można znaleźć w instrukcji obsługi lub ogólnie dostępnych źródłach. Nie prezentuj postawy, że mi się należy. Dbaj o poziom pytań i dyskusji. Dziękujemy.

SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Serwisówka jest dostępna w sieci. Trzeba zobaczyć różnice między nią a radiem.
    M
    tetris29
    Level 11  
    jutro spróbuję może się uda jak nie to wyślę do warszawy niech szpec podkręci i ustawi
    SP5IT
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Podkręcić to można szybę w samochodzie.

Moderated By c2h5oh:

Post był raportowany.
    Regulamin punkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

tetris29
    Level 11  
    nie mogę znaleźć serwisówki akurat od tego modelu ogólnie dostępna jest od 5 band moje ma 6 A tak poza tym to żaden ze mnie serwisant . Przychodzę tutaj po pomoc a nie po zjebki ...wszystko jest w sieci wystarczy poszukać to takie proste ,nie zadawaj prostych pytań jezzuu ... Z zawodu jestem ślusarzem-spawaczem a nie elektronikiem. A kolega SP5IT dzięki za mądrą wypowiedź , aż odchodzi zainteresowanie krótkofalarstwem .
    tetris29
    Level 11  
    Dzięki Jap chociaż za próbę ,ale niestety opis jest do Jacksona 2 . Wstawię kilka zdjęć może ktoś coś podpowie .
    Widać że ktoś tam dłubał przecięta ścieżka na małej płytce przy panelu i od strony druku jakaś podejrzana dioda krzemowa z kawałkiem przewodu. Pewnie więcej cudów w nim się znajdzie .
    Dodam jeszcze że po pomiarach prądu w czasie nadawania widać jak okrutnie jest skręcone.
    W AM około 2,5A w SSB wstęga górna radio pobiera max 2A trzeba krzyczeć do mica.President Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stekPresident Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stekPresident Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stekPresident Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stekPresident Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stek

Dodano po 1 [minuty]:

Przecięcie ścieżki jest pod rezystorem na 3 obrazku
    hessel..
    Level 11  
    Siema człensony. Teraz to ładnie widać co jest. Na tej matrycy nie będzie, bo brakuje diod. Jeden rząd diod to w lewo, albo w prawo tyle ile się zakoduje IC7. Jeden rząd diod koduje binary adder w ten sposób, że podstawową czterdziestką syntezy jest A i do tej wartości binarnej przełącznika kanałów jest dodawane, dokładnie nie pamiętam, ale chyba 50 (bo plus dziury). Czyli w tej sytuacji wszystkie zwory zastępują rząd brakujących diod plus 150. Czyli inaczej to rozumując w tym radiu nie da się zrobić mniej, niż A (bo wyjdzie bezsensowna wartość minus zero). Ale za to da się dodać więcej, niż F. Na schemacie ładnie widać. Co Ty kolego wydziwiasz tam z inszymi wersjami. Gdzie Ty tam widzisz różnice. To normalny Jackson, tylko ma (tj. powinien mieć, bo nie ma) inną matrycę, bajerancki moduł ASC plus jeszcze G. Zasadę objaśniłem, więc patrz na schemat i do dzieła.

P.S.
    Kiedyś jak ktoś dał na dobrą flaszkę, to się robiło ianalogicznie w Alanie 87 z tym dodatkowym G i było 6 band.
    (co za radocha była)
    tetris29
    Level 11  
    za cienki w uszach jestem oddam do fachowca polecacie jakiegoś ? ile by to koszciło ?

Dodano po 2 [minuty]:

gdzie ta matryca na co patrzeć ?
    Anonymous
    Level 1  
    hessel..
    Level 11  
    Jak tak, to porównaj matryce czy te same. Jak coś, to można sobie pomóc zdecydowanie kalkulatorem binarnym Windows . Nie jest to takie trudne jak się wydaje.

President Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stek President Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stek

p.s.
    Nie policzyłem dobrze A do F. Się dokładało G i było 7 band. Jest taka możliwość. Po latach już z głowy wyleciało.
    Anonymous
    Level 1  
    hessel..
    Level 11  
    Może wystarczy tylko matryce podmienić. Ja tam nie wiem. Mi by starczyło raz w lewo i raz w prawo. Na co więcej.
    hessel..
    Level 11  
    Teraz widać, że kolega się nie postarał z tym zdjęciem, bo widzimy matrycę w wersji SMD.
    Szary przewód dodatkowej bandy F oznaczony małym kwadratem, a normalne bandy oznaczone dużym kwadratem.

Oznaczony drugim kwadratem punt C ma przylutowane na stałe 8V i jest to załączenie podstawy na stałe.
    W takim układzie boczne czterdziesteki muszą być rozłączone na stałe tak, że przełącznik ma pewnie obcięty kabel zasilający.

Obecność dołożonej diody jest podyktowana możliwością przywrócenia działania przełącznika czterdziestek -> i na odwrót.
    (stwarza możliwość rozblokowania sterowania napięciem)

p.s.
    Nadmienię, że opisanym sposobem idzie też w kalkulatorze binarnym wyliczyć szift na przemienniki i dorobić włłącznik.
    (jakby komuś przy okazji chciało się w to bawić: kanał dec Rx -50 Tx +49 szift -> bin)
    tetris29
    Level 11  
    dzięki chłopaki sporo się dowiedziałem .Niestety ,może stety wysłałem radio do Saxonwaw ,mam nadzieję że źle nie poczyniłem.

Dodano po 6 [minuty]:

A Alana 87 też posiadam i też poskręcany, tym razem przez polskich urzędników w latach 90 :)
    hessel..
    Level 11  
    Białym przewodem został na stałe załączona podstawa przez zmostkowanie punktu C z napięciem 8V. Punkt C to ustawienie C przełącznika (tak samo jak punkt A to ustawienie A, itd.) i jest to adekwatne do ustawienia D w Alanie 87 dlatego, że Jackson ma oznakowanie o jedną literkę mniej. Tu nie ma zbyt wiele do rozumienia, choć jakieś minimum jest wymagane, bo przy układach logicznych wymaga się choć trochę logicznego rozumowania. I tyle by wystarczyło, aby zblokować podstawę na stałe, jednak przełącznik dalej wystawia na punkty od A do F napięcie 8V. W efekcie otrzymuje się funkcję 2 z 6, która w takim układzie jest wejściowym stanem niedozwolonym układu IC7. Dlatego należało przeciąć jeszcze kabel zasilający przełącznika.
    tetris29
    Level 11  
    było jak kolega hassel napisał co do szczególiku :)
    pozdrawiam temat uważam za zamknięty .

Dodano po 5 [minuty]:

kolega hassel ogarnięty w temacie ile za odblokowanie i zestrojenie alna 87 ?
    gumisie
    Level 43  
    tetris29 wrote:
    było jak kolega hassel napisał co do szczególiku :)
    pozdrawiam temat uważam za zamknięty .
    Mamy rozumieć że problem w temacie założony przez Ciebie: "President Jackson 1 Brak dodatkowych 40 stek", jest rozwiązany.
    Ty jako autor tematu, masz możliwość go "ZAMKNĄĆ".
    A to:
    tetris29 wrote:
    Tego typu pytanie, to raczej na PW.
    Pozdrawiam.
    hessel..
    Level 11  
    Kolego w życiu nie miałem okazji tego robić akurat w tych radiach (ciekawe tyle lat przy CB), ale dało radę dojść ze zdjęć. Co z tego, że ktoś Ci naprawił radio. To nie ma żadnego znaczenia. Ważne, że forum funkcjonuje jak należy, bo ktoś na pewno będzie potrzebował takich wskazówek i tu na pewno jeszcze zajrzy. Są pytania co, jak i dlaczego. I są na nie odpowiedzi.
    gumisie
    Level 43  
    @hessel.. nie mam zamiaru podważać poziomu Twojej wiedzy, tak praktycznej jak i teoretycznej.
    hessel.. wrote:
    Ważne, że forum funkcjonuje jak należy, bo ktoś na pewno będzie potrzebował takich wskazówek i tu na pewno jeszcze zajrzy. Są pytania co, jak i dlaczego. I są na nie odpowiedzi.
    Potwierdzam.
    Lecz:
    tetris29 wrote:
    gumisie wrote:
    Tego typu pytanie, to raczej na PW.

Pozdrawiam